Recapata-ti energia necesara unei vieti sanatoase

Actualizat: 27 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Baican Iuliana
Consultant medical:

Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident

Generalitati


Asa cum un aparat electric nu mai functioneaza daca ramane fara energie, nici organismul nostru nu isi mai poate desfasura activitatea daca nu are suficienta energie. Starea de oboseala pe care o poate resimti omul in anumite situatii nu este doar consecinta epuizarii la nivel fizic. De multe ori, latura psihica joaca un rol major in pierderea de energie si pune piedici in buna desfasurare a activitatilor si a obiectivelor pe care le avem planificate.

De ce ramanem fara energie?

Ne propunem tot felul de obiective pe care vrem sa le realizam intr-un anumit timp. In acest proces antrenam o buna parte din energia noastra, iar in unele cazuri punem mai multa energie in a ne dori ceva, astfel incat pe parcurs pana la implinirea obiectivului ajungem epuizati. Dorinta de a fi pe placul celorlalti, de a multumi oamenii si de a ne ridica la asteptarile lor, presiunea pe care o punem pe umerii nostri in incercarea de a nu dezamagi, toate acestea cauzeaza fisuri in sfera noastra de energie si ne duce la epuizare.

Stresul vietii cotidiene, nemultumirile si frustrarea ca nu am realizat ceva anume, alimentatia dezechilibrata, lipsa unui somn odihnitor sunt printre factorii care ne consuma energia. In goana spre diferite realizari, uitam ca suntem oameni si incepem sa cerem tot mai mult de la noi ignorand faptul ca nu putem munci precum un robot si avem limitele noastre, nevoie de odihna si de timp pentru noi.

Cum sa iti asiguri energia necesara?

Corpul uman are nevoie de timp si remedii pentru refacerea energiei de care are nevoie pentru a continua sa functioneze la capacitate optima. Desi pot parea banale uneori, exista cateva obiceiuri pe care le poti implementa in mod constant in rutina zilnica, astfel incat sa eviti lacunele de energie pe care le poti suferi la un moment dat.

Odihna suficienta

Igiena somnului este foarte importanta pentru asigurarea energiei si regenerarea organismului. Uneori avem tendinta de a scurta orele de somn sau de a amana ora de culcare pentru ca avem de finalizat anumite sarcini. Pe moment se poate sa nu simtim efectele adverse ale acestei actiuni, insa odata cu trecerea timpului, organismul ajunge la epuizare si nivelul de energie va scadea.

Nerespectarea orelor de somn in timpul noptii conduce la oboseala diurna. Pe langa aceasta, reducerea nivelului de energie va determina irascibilitate, apatie si o stare de spirit destul de proasta. Un program regulat de odihna anuleaza insa aceste efecte. Este bine ca, inainte de a va pune la somn, sa reduceti timpul petrecut in fata ecranului unui televizor sau a telefonului. Va puteti relaxa inainte de odihna citind o carte, ascultand muzica relaxanta sau facand o baie. Astfel, veti ajuta la cresterea calitatii somnului si veti avea un nivel mai bun de energie in ziua urmatoare.

Miscarea

Miscarea efectuata in mod regulat are numeroase beneficii pentru organismul nostru. Exercitiile fizice reduc riscul de aparitie a bolilor de inima, previn diabetul zaharat si obezitatea, reduc stresul si oboseala, iar nu in ultimul rand asigura tonusul si un nivel optim de energie.

Numeroase studii au dovedit ca un stil de viata sedentar are efecte negative pentru organism si scade nivelul de energie. La polul opus, mersul pe jos sau cu bicicleta, adoptarea unui program de exercitii fizice efectuate cu regularitate, alergatul sau practicarea unui sport preferat, imbunatatesc nivelul de energie, cresc capacitatea de lucru si elibereaza neurotransmitatori (serotonina, dopamina) de care organismul are nevoie pentru o buna functionare.

Reducerea stresului

Stresul vietii cotidiene nu mai este un element strain pentru nimeni. Circumstantele unei zile obisnuite ne pot pune in postura in care sa resimtim anxietate, disconfort sau sa ne simtim coplesiti de sarcinile pe care le avem de indeplinit. Responsabilitatile zilnice, presiunea pe care o resimtim din partea celorlalti sau pe care o punem singuri pe umerii nostri, anumite schimbari care pot surveni brusc in viata de zi cu zi reprezinta potentiale surse de stres care ne fura din energie.

Eliminarea completa a stresului din viata noastra pare destul de imposibil de realizat, insa reducerea nivelului la care acesta poate ajunge poate fi realizata cu perseverenta. Tehnicile de relaxare, plimbarile, exercitii de respiratie cu inspir profund ajuta la reducerea nivelului de stres si la conservarea unei doze de energie in asa fel incat sa aveti capacitatea de a face fata evenimentelor mai putin placute care pot interveni la un moment dat.

Renuntarea la obiceiurile nocive

Tutunul si alcoolul sunt printre principalele substante toxice utilizate la nivelul populatiei generale. Corpul uman este atacat, din pacate in mod voluntar, cu elemente chimice si toxine care reduc eficienta transportului de oxigen la plamani, creier, cord si la tesuturile care au nevoie de acesta. Oxigenarea insuficienta atrage dupa sine si aparitia starii de oboseala.

De asemenea, eliberarea de specii reactive de oxigen sau radicali liberi sunt factori care agreseaza organismul si il priveaza de energie. Eliminarea acestor obiceiuri nocive precum fumatul si consumul de alcool imbunatatesc starea generala de sanatate si cresc nivelul de energie.

Alimentatia sanatoasa

La ora actuala, piata alimentara abunda de alimente super-procesate, bogate in zaharuri, grasimi si substante chimice care pot imbolnavi organismul si reduce nivelul de energie. In acest sens, este important sa va alegeti cu grija alimentele pe care le consumati, care sa va asigure o doza suficienta de vitamine, minerale, aminoacizi si care sa fie cat mai naturale.

Programul de mese este bine sa fie respectat pe cat posibil. In felul acesta, respectand mesele principale la un anumit interval orar asigurati timpul necesar digestiei si un nivel constant de energie pentru organismul dumneavoastra.

Hidratatarea

Consumul unei cantitati suficiente de apa sau lichide ajuta buna functionare a creierului, a functiei renale, contribuie la eliminarea toxinelor si a impuritatilor din organism si mentine un nivel ridicat de energie.
Tonusul si capacitatea de functionare a musculaturii este, de asemenea, ajutata de o hidratare adecvata.

Mediul social

Starea de spirit si nivelul de energie pot fi stimulate si de asigurarea unui mediu social prielnic. Asa cum am mentionat la inceput, oboseala care poate fi resimtita de organismul nostru se poate datora si factorilor psihici, nu numai epuizarii fizice. In acest sens, timpul de calitate petrecut alaturi pe prieteni si oameni dragi contribuie la ridicarea nivelului de energie si asigura tonusul psihic.

Concluzii

Lipsa de energie pe care o putem resimti la un moment dat se poate datora, pe langa oboseala fizica, si factorilor psihici sau stresului cotidian. Exista insa, mai multe modalitati prin care putem contracara aceasta pierdere de energie, astfel incat sa putem functiona la capacitate optima.

Odihna suficienta si de calitate, efectuarea miscarii in mod regulat, adoptarea unei diete alimentare sanatoase si hidratarea adecvata, evitarea substantelor toxice precum tutunul si alcoolul si implicarea intr-un mediu social care ne asigura o stare de bine, contribuie la recapatarea unui nivel de energie optim.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31288293/
https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-energy
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/nutrition-rules-that-will-fuel-your-workout/art-20390073
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6208049/


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Oboseala constanta - cauze posibile Oboseala Sindromul de oboseala cronica Sanatate cu tratamente naturiste - Oboseala Oboseala si slabiciunea Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Oboseala - cauze principale si metode de combatere Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie 8 motive pentru care oboseala afecteaza viata sexuala Planul de 7 zile pentru combaterea starii de oboseala Cum combatem oboseala cronica?