Raport tehnic CE - Semnal de alarma in privinta coruptiei din sanatate si educatie

Publicat: 24 Iulie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Raportul tehnic al Comisiei Europene privind evaluarea luptei anticoruptie din Romania atrage atentia ca autoritatile din domenii precum sanatatea sau educatia neaga existenta unei probleme serioase, invocand drept probe lipsa plangerilor de coruptie.

"Autoritatile din unele dintre sectoarele susceptibile de coruptie in mod traditional, cum ar fi sanatatea si educatia, demonstreaza ca sunt prea putin constiente de amploarea problemei", spune raportul tehnic obtinut de NewsIn.

"Autoritatile din domenii precum sanatatea sau educatia neaga existenta unei probleme serioase, invocand drept probe lipsa plangerilor de coruptie. Comisiile de disciplina care exista sunt rareori folosite, spun aceste autoritati, invocand numerul foarte reduse de masuri disciplinare ce au fost luate si de sanctiuni minime ce au fost aplicate. Cu toate acestea, informatiile din societatea civila sugereaza ca coruptia este o practica obisnuita si ca nu e probabil ca vreo parte implicata intr-o tranzactie de coruptie sa se planga de acest lucru", subliniaza raportul tehnic, ce sta la baza raportului pe justitie prezentat miercuri de Comisia Europeana.

Aceste observatii sunt cuprinse la capitolul consacrat obiectivului nr.4 pe care il avea de indeplinit Romania, cel referitor la adoptarea unor masuri suplimentare de prevenire si de lupta impotriva coruptiei, in special in administratia locala.

"Numarul si varietatea campaniilor de sensibilizare initiate de autoritatile romane demonstreaza dorinta lor de a actiona constructiv in combaterea coruptiei la nivel local. Aceste campanii au contribuit la sensibilizarea cu privire la dezavantajele coruptiei, dar e nevoie de mai multe masuri pentru a explica cetatenilor de rand cum ar putea combate coruptia. Nu au fost facute cercetari pentru a determina sectoarele cele mai vulnerabile, iar autoritatile din unele dintre sectoarele susceptibile de coruptie in mod traditional, cum ar fi sanatatea si educatia, demonstreaza ca sunt prea putin constiente de amploarea problemei", arata raportul tehnic.

"E nevoie de o analiza critica a impactului campaniilor si a coruptiei din diferitele sectoare pentru a permite actiuni mai precise in viitor. Lipseste un sistem eficient si complet de colectare a semnalelor de avertisment din diferite surse cu privire la coruptie, sistem la care sa existe un acces usor si sa ofere protejarea confidentialitatii", atrage atentia Comisia Europeana.

Desi recunoaste ca "eforturi in imbunatatirea serviciilor administratiei locale au fost depuse si de organismele responsabile din multe alte sectoare", Comisia considera ca este nevoie de "revizuirea legislatiei, proceduri mai rapide si mai eficiente, imbunatatirea accesului public la informatie" ca pasi eficienti pentru a reduce oportunitatile de coruptie.

In plus, "implementarea actuala trebuie monitorizata pentru a garanta ca se obtin rezultate pe termen lung", spune Comisia, care a constatat ca "sectoare vulnerabile nu au fost tintite special de masurile adoptate", dand ca exemplu sanatatea si educatia. "Autoritatile din domenii precum sanatatea sau educatia neaga existenta unei probleme serioase, invocand drept probe lipsa plangerilor de coruptie. Comisiile de disciplina care exista sunt rareori folosite, iar autoritatile invoca numarul foarte redus de masuri disciplinare ce au fost luate si de sanctiuni minime ce au fost aplicate. Cu toate acestea, informatiile din societatea civila sugereaza ca coruptia este o practica obisnuita si ca nu e probabil ca vreo parte implicata intr-o tranzactie de coruptie sa se planga de acest lucru. De exemplu, un studiu pilot al Initiativei pentru Universitati Curate arata ca universitatile au un grad ridicat de autonomie si puteri administrative discretionare datorita lipsei de transparenta si a mecanismelor de responsabilizare autentica, cum ar fi evaluarile studentilor si comisiile de etica", arata raportul tehnic al Comisiei Europene.

"Sunt necesare mai multe investigatii si sanctiuni ale unor oficiali care comit infractiuni de coruptie, pentru a intari mesajul modificarilor legislative si administrative si al campaniilor de sensibilizare", recomanda Comisia Europeana.

Raportul tehnic sta la baza raportului final ce va fi publicat miercuri in jurul orei 14.00 ora Romaniei dupa votul din Colegiul Comisarilor, unde ar mai putea suferi modificari.


Citeste si despre:

Angina pectorala - un semnal de alarma Cand parintii inainteaza in varsta: 5 semnale de alarma privind sanatatea Invata sa iti asculti corpul: 4 semnale de alarma care indica boli cronice! Semnale de alarma pentru suicid Sanatatea femeii - semnale de alarma 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima Febra la copii - semnal de alarma? Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Ce este testosteronul si care sunt rolurile acestuia in organism? Herpesul genital semnale de alarma Boli ale inimii care ar trebui sa traga un semnal de alarma 5 semnale de alarma pentru barbati, care arata ca nivelul de testosteron este scazut Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman Complicatiile tehnicilor de reproducere asistata Transpiratia excesiva, semn al unor afectiuni grave Tulburari ale ciclului menstrual