Propunerile Ministerului Sanatatii pentru efectuarea garzilor in spitale, in dezbatere publica

Publicat: 20 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministerul Sanatatii a publicat, joi, pe site-ul institutiei, trei propuneri de organizare a garzilor in spitale, cea preferata de ministrul Sanatatii, Ion Bazac, fiind varianta cu un program de lucru al medicilor de la ora 8.00 la 17.00, pauza de masa si garda in intervalul 17.00 - 8.00.

O alta varianta propusa de minister este efectuarea garzii de la ora 14.00 la 8.00, asa cum se intampla in prezent, dar cu posibilitatea de a pleca acasa dimineata, fara a afecta plata salariala. A treia varianta presupune un program de lucru de sase ore dimineata, urmate de efectuarea a 12 ore de garda, dupa care, a doua zi, in cursul dupa-amiezii, se efectueaza vizita pacientilor.

"Incercam prin aceste reglementari sa ne aliniem cu celelalte tari europene. Dupa normele actuale, garda incepe la ora 14.00. Practic, medicul vine de dimineata la serviciu si pleaca dupa sase ore de munca, daca nu are garda. Vrem sa instituim un program de lucru normal, de la 8.00 la 17.00, care sa includa si o pauza de masa", a precizat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

Ministerul Sanatatii intentioneaza, de asemenea, sa infiinteze serviciul "on call" la domiciliu, pentru specialitatile deficitare. Astfel, medicul nu trebuie sa stea in spital, insa, in cazul unei urgente care necesita serviciile sale, el va trebui sa se prezinte la spital.
"Vorbim de specialitati cum ar fi chirurgia toracica sau cea vasculara, unde sunt putini specialisti in Romania. Bineinteles ca medicii care efectueaza aceste servicii on call vor fi platiti pentru orele suplimentare pe care le lucreaza", a explicat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Propunerile Ministerului Sanatatii se vor afla in dezbatere publica timp de trei saptamani.


Citeste si despre:

Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului Piata farmaceutica din Romania in continua evolutie Clonarea: mit si realitate! Violul in viziunea moderna Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari Importanta alaptarii pentru sanatatea copilului Securitatea sociala a lucratorilor migranti Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Mituri si adevaruri despre sex Exercitarea profesiei de psiholog cu drept de libera practica Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali Organizarea si desfasurarea programelor de pregatire a specialistilor compartimentelor pentru prevenire din serviciile voluntare pentru situatii de urgenta Alimentatia sanatoasa Cum iti ajuti sistemul imunitar prin 10 metode simple si naturale Pesticidele pot creste riscul de autism?