Presedintele Societatii Romane de Nefrologie spune ca Romania are deficit de medici nefrologi

Actualizat: 19 Septembrie 2021

Romania are doar 250 de de medici nefrologi, care trebuie sa se ocupe de mai mult de doua milioane de pacienti cu boli cronice ale rinichilor, a declarat presedintele Societatii Romane de Nefrologie, Gabriel Mircescu, miercuri, cu o zi inainte de Ziua Mondiala a Rinichiului.

Boala cronica de rinichi, afectiune care afecteaza o persoana din zece, este provocata de reducerea progresiva a functiilor rinichiului. Desi la inceput boala este putin evidenta si pacientul nu prezinta simptome vizibile, el poate necesita in stadiile avansate dializa sau transplant renal. Boala cronica de rinichi poate sa apara ca o complicatie a bolilor cardiovasculare, a diabetului sau obezitatii.

Societatea Romana de Nefrologie a propus Ministerului Sanatatii un program integrat dedicat bolii cronice de rinichi, care acopera atat stadiile initiale, prin metode de preventie, cat si zona de dializa si transplant. Programul este parte a unei strategii pe termen lung, iar daca va fi aplicat in 2009, se va adresa unui numar de aproape un milion de beneficiari, dintre care mai mult de 8.000 sunt tratati prin dializa.

Potrivit unui studiu efectuat pe un esantion de 19.000 de romani cu varste cuprinse intre 20 si 75 de ani, 11,7% dintre acestia sufera de o boala cronica de rinichi in stadiu avansat (3-5).

Zona endemica a Romaniei este reprezentata de sudul judetului Olt si de judetul Mehedinti, unde sunt cei mai multi pacienti diagnosticati cu boala cronica de rinichi, cauza imbolnavirii fiind inca necunoscuta, desi se fac cercetari in acele zone de mai mult de 70 de ani.

Potrivit prof. dr. Gabriel Mircescu, profilaxia bolii cronice de rinichi trebuie sa includa masuri eficiente de tratament la populatia care prezinta risc crescut de imbolnavire, pentru a scadea numarul persoanelor care ajung sa aiba nevoie de dializa. "Trebuie sa ne mutam atentia din zona de dializa catre cea de stadii incipiente, unde interventiile medicamentoase sunt mai eficiente", a explicat dr. Mircescu.

Potrivit acestuia, este importanta depistarea bolii cronice de rinichi intr-o faza incipienta, care se poate face printr-o serie de teste simple. Numarul foarte mic de medici nefrologi din tara, de doar 250, reprezinta de asemenea o problema, potrivit presedintelui Societatii Romane de Nefrologie.

"Se pune problema de utilizare corecta a resurselor. Interventia nefrologilor este necesara in stadiile 4 si 5, in rest se poate colabora cu medicii de familie, care pot efectua teste simple precum un examen sumar de urina sau masurarea creatininei, sau masurarea presiunii arteriale o data pe an. Interventiile specializate, precum dializa sau transplantul renal sunt strict apanajul medicilor nefrologi", a explicat dr. Mircescu.

Potrivit medicului Adalbert Schiller, viitorul presedinte ales al Soceitatii de Nefrologie, abordarea tratamentului bolilor cronice de rinichi trebuie sa fie multidisciplinara si necesita colaborarea unor medici cu specializari diferite - nefrologi, cardiologi, nutritionisti si medici de familie. In plus, acesta sustine ca tara noastra se va confrunta in 10-15 ani cu o problema financiara, deoarece daca se va continua doar tratarea bolii, iar sistemul de asigurari de sanatate nu va mai face fata costurilor tratamentelor prin dializa si transplant.
Tratamentul acestei boli este unul dintre cele mai scumpe, hemodializa costand 18.000 de euro pe an.

In 1990, in Romania erau tratati prin dializa 349 de pacienti, iar acum s-a ajuns la peste 8.300 de pacienti. Potrivit actualului presedinte al Societatii Romane de Nefrologie, programul de profilaxie propus ministerului se pare ca va fi acceptat. Programul va implica, pentru inceput, 25% dintre pacientii in stadii incipiente (1 si 2), 50% din stadiul 3 si cel putin 80% din stadiul 4.

Ziua Mondiala a Rinichiului, eveniment lansat in 2006, va fi sarbatorit, joi, de Romania, alaturi de alte 100 de tari pentru a aduce in atentia publicului larg, a medicilor si autoritatilor, bolile rinichiului care pot fi tratate eficient daca sunt descoperite la timp.

In acest an, Ziua Mondiala a rinichiului are ca obiect sublinierea legaturilor dintre hipertensiunea arteriala si boala cronica de rinichi, pentru a arata ca un control bun al presiunii arteriale poate incetini progresia bolii, poate reduce necesitatea de dializa sau transplant renal si poate preveni suferintele determinate de imbolnavirea inimii si a vaselor de sange. in fiecare an, milioane de oameni mor prematur din cauza blocajelor de rinichi sau de infarct miocardic asociat cu boala cronica de rinichi.


Citeste si despre:

19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Afectiuni care se pot ameliora cu ajutorul catinei Durerea de inima – Cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic 'Sa protejam impreuna copilaria', o campanie a Societatii Romane de Pediatrie pentru parinti mai informati si copii mai sanatosi Solutii naturale pentru hipotiroidism Restabilim parul fara substante chimice si siliconi: la ce produs ar trebui sa se acorde atentie? Noutati in tratamentul afectiunilor articulatiei genunchiului prin recuperare robotica Forumul National al Asociatiilor de Pacienti din Romania - Concluzii Marcam pentru prima data si in Romania Ziua Mondiala a Epilepsiei - Purple Day Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Masuri de preventie luate de comunitatea oftalmologilor din Romania. Vino la oftalmolog! Vezi clar ca e sigur! Un milion de romani au astm. Afla daca esti printre ei!