Astmul afecteaza din ce in ce mai multi oameni, dar poate fi controlat

Actualizat: 20 Decembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ziua Mondiala a Astmului este un proiect anual organizat de Global Initiative for Asthma (GINA), in scopul educarii publicului. in 2014, evenimentul are loc pe 6 mai.

Prevalenta astmului este in continua crestere, mai ales in randul copiilor, atat de mult incat in ultimele doua decenii s-a dublat numarul de cazuri. Vestea buna este insa ca astmul poate fi controlat.

In Romania se estimeaza ca sunt intre 800.000 si 1.000.000 cazuri de astm, in Europa sunt 32.000.000, iar in intreaga lume peste 300.000.000.
Astmul este o boala severa:


In 2014, Societatea Romana de Pneumologie, cu sprijinul companiilor farmaceutice, organizeaza pe 10 si 11 mai intre orele 09.00-17.00 o campanie de testare si informare in trei orase din tara:

Testarea pentru depistarea astmului se numeste spirometrie si seamana cu etilotestul, controlul pe care il fac politistii soferilor suspectati ca au baut: pacientii sufla intr-un dispozitiv care determina capacitatea pulmonara.

„Ii invit pe toti cei care au probleme respiratorii sa intre pe site-ul www.invingeastmul.ro si sa isi faca testul de evaluare. Daca rezultatul le confirma temerile, ii invit la corturile special amenajate pentru a face o spirometrie. Astmul poate fi controlat, exista acum metode si tratamente pentru a duce o viata cat mai normala.
” spune Prof. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

In 2013, Societatea Romana de Pneumologie a derulat o campanie de testare in 48 de centre din tara. Au fost testati 12.481 pacienti dintre care 3.994 au fost diagnosticati cu o boala pulmonara sau cu risc crescut de dezvoltare a unei boli pulmonare.

Ce este astmul?
Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. in timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani.

Atunci cand astmul nu este sub control, caile respiratorii sunt ingrosate, umflate si inflamate si sunt mult mai sensibile la schimbarile de mediu. in timpul crizei de astm, mucoasa cailor respiratorii se ingusteaza, muschii din jurului acesteia se contracta, iar mucusul blocheaza caile respiratorii din plamani, ceea ce face respiratia tot mai dificila.

Simptomele astmului variaza in timp si adesea ele se agraveaza, in mod caracteristic, in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Controlul astmului este deopotriva o necesitate si un obiectiv realizabil.

O persoana cu astm controlat este o persoana care: prezinta simptome minime sau zero, nu se trezeste noaptea din cauza simptomelor, nu foloseste deloc / foarte rar medicatia de salvare, poate sa faca efort fizic la fel o persoana obisnuita, are functia pulmonara normala sau aproape normala (masurata prin probe specifice), nu are/are foarte rar crize de astm.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Tel: 0756788218
Craiova, Str.Batranilor Nr.4, Bl.21-25,in Apropiere De Gara Craiova, Langa...

Medici

dr AURA FLORINCESCU-GHEORGHE
Alergologie si imunologie clinica - CENTRU MEDICAL DE ALERGOLOGIE SI STOMATOLOGIE
Craiova, 0756788218

Citeste si despre:

De ce aveti nevoie de mai multe grasimi omega-3 in dieta Motivele anxietatii la trezirea din somn Astmul bronsic si sarcina Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece De ce casca oamenii? Impactul astmului asupra calitatii vietii Alergenii din aer Pentru o viata sanatoasa, verifica-ti inima des – Dr. Cezar explica de ce Legume si ulei de peste, secretul tineretii fara batranete Astm Astmul bronsic Cum afecteaza astmul inima 5 moduri surprinzatoare prin care viata la oras afecteaza sanatatea Cum afecteaza poluarea sanatatea intregului organism Anxietatea - cum iti afecteaza viata? Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase