Ministerul Sanatatii si Patriarhia Romana au incheiat, joi, un protocol de colaborare pentru cresterea calitatii vietii, in special in mediul rural, prin masuri cum ar fi aceea a educarii enoriasilor in privinta importantei vizitelor la doctor si a vaccinarilor.
Protocolul a fost semnat de patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, si de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
"Patriarhia ii va ajuta pe enoriasi, prin programe si practici proprii, sa constientizeze ca trebuie sa mearga la doctor de la primele semne ale unei posibile boli, sa vaccineze copiii si, nu in ultimul rand, sa-si faca analizele potrivit programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei", a precizat ministrul Sanatatii.
Protocolul mai prevede ca, din toamna acestui an, cele doua institutii sa colaboreze pentru modificarea legislatiei astfel incat Ministerul Sanatatii sa devina o sursa de finantare pentru dezvoltarea retelei sanitare proprii a Patriarhiei Romane. Concret, se intentioneaza construirea de spitale, cabinete stomatologice si centre de diagnostic si tratament, care vor fi destinate oamenilor cu posibilitati materiale reduse.
In prezent, in reteaua sanitara proprie a Patriarhiei Romane se afla un spital, in Iasi, si 39 de centre medicale si de asistenta sociala.