Peste 40% dintre romanii intre 10 si 19 ani fumeaza

Publicat: 21 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Peste 40% dintre romanii cu varste cuprinse intre 10 si 19 ani fumeaza, potrivit ultimelor statistici prezentante de presedintele Retelei pentru Prevenirea Fumatului din Romania, prof. dr. Florin Mihaltan, cu ocazia incheierii campaniei europene "HELP - Pentru o viata fara tutun".

"In jur de 30% dintre romani fumeaza, iar procentajul inregistrat in randul tinerilor este ingrijorator de mare. Cu ajutorul campaniei care s-a desfasurat pe o perioada de patru ani, am reusit sa aducem la cunostinta efectele deosebit de grave ale fumatului si speram ca primele rezultate sa se observe in foarte scurt timp", a declarat prof. dr. Florin Mihaltan.

Campania "HELP- Pentru o viata fara tutun" s-a desfasurat in peste 20 de tari europene, unde sute de mii de persoane si-au putut masura gradul de monoxid de carbon din plamani. "Atat fumatorii activi, cat si cei pasivi, sunt supusi acestui gaz extrem de toxic. Rezultatele campaniei dovedesc ca, in Romania, fumatorii pasivi si cei activi au un grad de monoxid de carbon in plamani mai mare decat ceilalti europeni", a mai spus prof. dr. Mihaltan.

Campania europeana impotriva fumatului a fost initiata de Comisia Europeana in anul 2005, pentru a atrage atentia asupra efectelor fumatului activ si pasiv.

Peste 650.000 de europeni mor, anual, din cauza complicatiilor cauzate de fumat, potrivit datelor statistice.


Citeste si despre:

Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani Regimul de viata si dezvoltarea fizica intre 6 si 10 ani Constipatia la copii intre 0 si 11 ani Incontinenta urinara si ruptura de perineu Cum scapi de durerile de cap fara medicamente Vaccinul anti-HPV si cum poate salva el viata viitorilor adulti din Romania Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cum se poate trece mai usor peste menopauza timpurie? Prolactinomul, una dintre cele mai frecvente tumori benigne hipofizare 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei Osteoartrita, afectiunea care 'face ravagii' in randul femeilor Remedii naturale pentru scaderea rapida a hipertensiunii arteriale Cauzele aparitiei sindromului premenstrual 8 cauze ale colesterolului marit