S-a descoperit ca folosirea unei proteine, izolata initial din sangele unui peste oceanic (acesta folosea proteina pentru a supravietui la temperaturile extrem de scazute de pe fundul oceanelor) si produsa apoi artificial prin inginerie genetica, sta la baza celei mai noi tehnologii de producere a inghetatei dietetice.
Proteina adaugata la compozitia utilizata la producerea inghetatei permite scaderea temperaturii la care se formeaza cristalele de gheata, modificand si forma acestora. In consecinta, este nevoie de mai putina grasime pentru fabricarea inghetatei. Astfel, s-ar putea obtine o inghetata cu continut redus de grasimi si care ar avea mai putine calorii decat cea obisnuita.
Tehnologia, care utilizeaza patent procesul descoperit de GM, este folosita deja in USA de catre compania Wall’s, apartinand grupului Unilever care a aplicat pentru utilizarea acestei noi tehnologii si in Europa, urmand a primi acceptul Agentiei pentru Standarde Alimentare.
Procesul artificial de producere a acestei proteine utilizeaza drojdie modificata genetic, asemanatoare celei utilizate deja in industria alimentara, de exemplu in fabricarea unor produse lactate.
Cercetatorii au tinut sa precizeze faptul ca aceasta inghetata nu va contine in final nici un produs modificat genetic.