Nicolaescu va inainta Guvernului saptamana aceasta lista medicamentelor compensate si gratuite

Publicat: 16 Iunie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat joi, 12 iunie, la Rm. Valcea, intr-o conferinta de presa, ca saptamana viitoare va inainta Guvernului spre avizare si adoptare proiectul listei de medicamente compensate si gratuite, astfel ca, de la 1 iulie, aceasta lista sa intre in functiune.

„Astazi (joi, n.r.) s-a intrunit Comisia de Transparenta a Ministerului Sanatatii, pentru a aproba proiectul listei finale de medicamente compensate, in procent de 90, 50 si respectiv 100 % din preturile de referinta sau pretul de decontare. Lista a fost supusa dezbaterii publice, saptamana trecuta, cu reprezentanti ai industriei farmaceutice, din lumea medicala, asociatii de pacienti. Am cules o serie de propuneri pe care, in urmatoarele trei zile, Comisia de Transparenta trebuie sa puna in forma finala. Eu voi primi documentul duminica, si, daca toate lucrurile sunt in regula, saptamana viitoare voi inainta Guvernului acest proiect de lista. Sper ca pana la sfarsitul lunii iunie sa adoptam hotararea de guvern cu noua lista cu medicamente compensate si gratuite", a spus Nicolaescu.

Eugen Nicolaescu a mai declarat ca noua lista contine cateva elemente fundamentale. ” Va fi pentru prima data cand o lista de medicamente compensate va fi insotita, in aplicare, de protocoale terapeutice din care va reiesi ce criterii medicale trebuie sa indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat. A doua noutate este ca pe lista A, la care compensarea este de 90%, vor fi numai medicamente ieftine, astfel incat sa creasca accesul oricarui cetatean la medicamente", a mai spus Nicolaescu.


Citeste si despre:

Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Efectele pierderii unei sarcini asupra ciclului menstrual Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase Antibiotice si analgezice naturale Suferi de astm? Iata ce NU trebuie sa faci Alimentele care pot interactiona cu medicatia Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Care sunt serviciile medicale de care beneficiez? Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Ghid pentru utilizarea medicamentelor eliberate fara prescriptie medicala Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii Esentialul despre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Avortul medicamentos sau intreruperea sarcinii cu medicatie