Nicolaescu: Masurile in cazul Sectiei de Oncologie Ploiesti vor fi luate dupa finalizarea anchetei

Publicat: 21 Iulie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, sambata, la Sibiu, ca nu poate lua masuri in cazul Sectiei de Oncologie a Spitalului Municipal Ploiesti - unde bolnavii de cancer ar primi ser fiziologic in locul citostaticelor - decat dupa finalizarea anchetei incepute in acest caz.

"Nu pot eu sa iau masuri conform legii. in primul rand, acolo s-a initiat o ancheta. Ancheta are directia dusa catre Colegiul Medicilor. Dupa ce se va vedea ce s-a intamplat cu adevarat, vom putea spune cine trebuie sa ia masuri si ce masuri trebuie luate. Eu nu vreau sa cadem in pacatul de a spune repede ca luam masuri, ca dam afara, ca sanctionam, pana sa avem niste rezultate foarte concrete ale unor anchete, ale unor verificari serioase. Important este sa stim adevarul, iar adevarul nu se poate stii decat facand analize serioase", a afirmat Nicolaescu..

El a mai spus ca trebuie stabilite motivele pentru care au fost trimisi acasa pacientii si a spus ca "nu trebuie sa se faca din tantar armasar", fiind de parere ca acest caz este unul izolat. "Trebuie stiut de ce au fost trimisi acasa pacientii si cine este vinovat. Eu vorbesc de cauze. Nu au cum sa moara oameni pana atunci, ca stiti foarte bine ca in asemenea situatii mai sunt si alte verigi care sunt implicate si care pot sa rezolve aceste probleme. Cred ca este un caz singular, izolat si nu e bine sa facem un caz mare dintr-un caz mic sau un caz unic. Nu cred ca trebuie sa se faca din tantar armasar", a afirmat ministrul Sanatatii.

El a facut un apel la jurnalisti sa nu diminueze increderea oamenilor in sistemul sanitar. "Cred ca este cea mai mare greseala care se poate produce, sa micsorati increderea oamenilor in medici si in sistemul sanitar. Va rog sa fiti partenerii, sa crestem increderea oamenilor in sistemul sanitar, nu sa o micsoram. Desigur, sa spunem deschis, cine greseste, plateste. Sunt si multe greseli, sunt si multe cazuri de malpraxix. Sunt si cazuri de neglijenta, de indisciplina. Este normal sa se intample asa ca in oricare domeniu. Dar nu este normal sa spunem ca toata lumea este la fel, ca toti sunt vinovati, ca toti sunt o apa si un pamant. Este cea mai mare greseala care s-ar face", sustine Nicolaescu.

Bolnavii de cancer internati la sectia de Oncologie de la Spitalul Municipal Ploiesti au fost externati, vineri, pentru ca spitalul nu mai are bani pentru citostatice, tratatment care prelungeste viata bolnavilor, informeaza Realitatea Tv. La sectia de Oncologie de la Spitalul Municipal Ploiesti erau internati joi 65 de bolnavi de cancer, iar vineri toti si-au facut bagajele ca sa plece acasa.

"De la 1 iulie internam pacientii programati pentru citostatice, care le prelungesc viata, si facem tratament cu ser fiziologic si vitamine, citostaticele lipsesc cu desavarsire!", a declarat, la Realitatea Tv, medicul Daniela Smeanu, sef sectie Oncologie Ploiesti.

Medicii din Ploiesti spun ca probleme au fost dintotdeauna, dar de la inceputul anului situatia s-a agravat. "Practic, niciodata nu am avut suficient. Situatia s-a agravat pe 30 iunie, cand s-au epuizat fondurile alocate pe program", a precizat Daniela Smeanu.

In Prahova, in evidente sunt inregistrati peste zece mii de bolnavi de cancer. Medicii spun ca toti au nevoie de chimioterapie. Cel mai ieftin tratament de acest fel costa 500 de lei pe luna.

Autoritatea de Sanatate Publica Prahova a anuntat ca a declansat o ancheta la Spitalul Municipal Ploiesti, pentru a stabili daca au lipsit citostaticele din spital si de ce s-a intamplat acest lucru. Pe de alta parte, seful ASP Prahova ameninta ca va sesiza Colegiul Medicilor in legatura cu declaratiile facute de sefa sectiei de oncologie. El sustine ca medicul ar fi trebuit sa sesizeze ASP daca intr-adevar nu mai erau in spital medicamente pentru bolnavii de cancer.


Citeste si despre:

Masuri in caz de urgenta radiologica sau nucleara Impulsivitatea in cazul copiilor Primul ajutor in cazul diareei Markerii de depistare ai virusului Hepatitei B Durerea cronica Dezvoltarea copilului dupa varsta de 1 an Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Pilulele contraceptive Programe de recuperare cardiovasculara Instructiuni de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a legislatiei privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului Primul ajutor in cazul arsurilor Primul ajutor in caz de inconstienta Cum trebuie acordat primul ajutor in cazul degeraturilor? Sanatatea publica