Masuri in caz de urgenta radiologica sau nucleara

Actualizat: 11 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este radioactivitatea


In cazul functionarii anormale a unei centrale nucleare, aceasta poate emite in zona inconjuratoare radioactivitate sub forma unui amestec de produsi generati in reactor, denumiti „produsi de fisiune nucleara”. Principalii compusi radioactivi care reprezinta un risc pentru sanatate sunt cesiul radioactiv si iodul radioactiv.

Populatia poate fi expusa la acesti radionuclizi fie in mod direct, din aer, fie indirect, prin apa si alimentele contaminate. In special echipele de salvare, echipele de interventie si muncitorii din centrala nucleara pot fi expusi la doze mai mari de radiatii, fiind o expunere profesionala. Acestia intra in contact i in mod direct, prin expunerea la materialele radioactive din interiorul centralei.

Ce sunt radiatiile ionizante?

Fiecare obiect si material din univers este format din mici particule, numite atomi. Atunci cand anumiti atomi se dezintegreaza, fie in mod natural, fie in circumstante create de om, acestia elibereaza un tip de energie numit radiatii ionizante (RI).

Expunerea oamenilor la radiatii ionizante

Oamenii sunt in mod normal expusi la radiatii ionizante? Oamenii se expun zilnic la radiatia naturala. Aceasta provine din spatiul cosmic (radiatia cosmica) si din materiile radioactive naturale aflate in sol. De exemplu, radonul este un gaz radioactiv natural, care reprezinta principala sursa de iradiere. In unele parti ale lumii, nivelul de expunere la radiatii naturale difera, datorita particularitatilor geologice ale zonei. In unele zone, populatia poate fi expusa la doze de mai mult de 200 de ori mai mari decat media globala.

De asemenea, populatia poate fi expusa si la radiatii provenite din surse create de om. In prezent, cele mai frecvente surse de radiatii ionizante create de om sunt aparatele medicale, cum ar fi aparatele pentru radiografii.

Cum sunt expusi oamenii la radiatii ionizante?

Radiatiile ionizante pot proveni din surse situate in afara sau in interiorul corpului (iradiere externa, sau contaminare interna). Contaminarea interna poate fi rezultatul inhalarii sau inghitirii de material radioactiv, sau al patrunderii acestuia prin rani deschise.

Iradierea externa se produce atunci cand o persoana este expusa la surse externe (de exemplu, o radiografie), sau atunci cand materialul radioactiv (sub forma de praf, lichid, sau aerosoli) se depune pe piele sau pe haine, producand o contaminare externa. Cel mai adesea, contaminarea externa poate fi indepartata prin spalare.

Masuri de sanatate publica in caz de urgenta radiologica sau nucleara

Efectele asupra sanatatii apar numai daca o persoana este expusa, direct sau indirect, la radiatii. De aceea, cea mai importanta masura de protectie este prevenirea expunerii. Persoanele aflate in zonele cele mai apropiate de centrala au cel mai mare risc de a fi expuse la radiatii. Cu cat distanta fata de centrala nucleara este mai mare, cu atat riscul este mai mic. De aceea, atunci cand se produce un accident nuclear, masurile de sanatate publica constau in evacuarea si adapostirea persoanelor aflate in apropierea centralei.

Masurile necesare depind de cantitatea de radioactivitate emisa in atmosfera si de conditiile meteorologice, cum ar fi vantul sau ploaia.
Actiunile intreprinse constau in evacuarea populatiei rezidente pe o anumita distanta fata de centrala, adapostirea, pentru a reduce expunerea si administrarea de tablete de iodura de potasiu, pentru a reduce riscul de cancer tiroidian. Daca se considera necesar, se poate restrictiona consumul de legume si produse lactate produse in zonele invecinate centralei nucleare, pentru a reduce expunerea populatiei. Numai autoritatile competente pot recomanda care dintre aceste masuri trebuie luate, dupa o analiza atenta a situatiei.

Masuri individuale de protectie

Urmariti permanent informatiile difuzate de catre autoritatile competente prin intermediul retelelor de radio, televiziune, sau internet si urmati intocmai instructiunile emise de aceste autoritati. Luati tabletele de iodura de potasiu numai atunci cand aceasta masura este recomandata si anuntata de catre autoritatile nationale de sanatate.

Autodecontaminare

In cazul in care, dupa ce ati fost expus la radiatii, intrati in casa, dezbracati-va si descaltati-va la usa, pentru a evita contaminarea locuintei sau a adapostului. Puneti hainele si incaltamintea intr-o punga de plastic. Inchideti punga cat mai ermetic cu putinta si puneti-o intr-un loc sigur, departe de zonele de locuit, de copii si de animale. Faceti baie cu apa calda (nu fierbinte) si sapun si limpeziti-va la dus. Anuntati autoritatile ca aveti haine si obiecte care ar fi putut fi contaminate, pentru ca acestea sa le poata prelua ai gestiona conform procedurilor stabilite la nivel national.

Ce sunt tabletele de iodura de potasiu?

Glanda tiroida, responsabila pentru producerea hormonilor tiroidieni, are nevoie de iod pentru a functiona. In situatia unui accident la o centrala nucleara, tabletele de iodura de potasiu se administreaza pentru a satura glanda tiroida, impiedicand astfel captarea de catre aceasta a iodului radioactiv. Daca sunt administrate inainte, sau la scurt timp dupa expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de aparitie a cancerului tiroidian.

Tabletele de iodura de potasiu nu sunt „antidotul antiradiatii”. Acestea nu protejeaza impotriva iradierii externe si nici impotriva altor substante radioactive, cu exceptia iodului radioactiv. In plus, la anumite persoane, cum ar fi cele care sufera de afectiuni ale rinichilor, tiroidei, sau care au o sensibilitate crescuta la iod, iodura de potasiu poate produce complicatii. De aceea, iodura de potasiu trebuie administrata numai atunci cand exista o recomandare clara din partea autoritatilor de sanatate publica.

Femeile insarcinate pot lua iodura de potasiu numai atunci cand exista instructiuni in acest sens din partea autoritatilor de sanatate publica. Tiroida femeii gravide acumuleaza iodul radioactiv mai rapid decat cea a altor adulti, iar tiroida fatului este si ea blocata atunci cand iodura de potasiu este administrata mamei.

Ce inseamna anuntul ca populatia sa stea in locuinte?

Atunci cand are loc un eveniment nuclear sau radiologic, autoritatile de sanatate publica pot ordona persoanelor rezidente in zonele afectate sa stea in case. Ati putea fi sfatuiti sa va adapostiti in locuinte, la serviciu, sau in adaposturi publice. De obicei, aceasta recomandare este emisa cu scopul de a proteja populatia impotriva expunerii la radiatii.
Daca ati fost sfatuiti sa stati in interior, alegeti incaperea cea mai sigura din casa sau din institutia in care lucrati, care sa nu aiba ferestre sau usi spre exterior.

Sistemele de ventilatie (de incalzire sau de racire) trebuie inchise. Adapostirea asigura protectie atat impotriva iradierii externe si interne, cat si impotriva inhalarii de material radioactiv. Adapostirea este o masura simpla si eficienta, care poate fi luata rapid, in cursul primei faze ale accidentului.

Cum pot deveni alimentele radioactive?

In urma unei urgente nucleare sau radiologice, alimentele pot fi contaminate cu material radioactiv. Pe suprafata fructelor, legumelor, sau furajelor pentru animale poate ajunge material radioactiv, prin depunere din aer sau din apa de precipitatii. In timp, radioactivitatea se poate concentra si in interiorul alimentelor, pe masura ce radionuclizii sunt transferati in recolte sau la animale prin intermediul solului, sau in rauri, lacuri si mari, unde radionuclizii sunt incorporati in pesti si crustacee.

Marimea riscului depinde de amestecul de radionuclizi si de nivelul de contaminare eliberat in decursul accidentului. Alimentele ambalate, de exemplu conservele sau ambalajele din plastic ermetic, nu pot fi contaminate atat timp cat ambalajul este intact.

Ca masura de siguranta alimentara, evitati consumul de lapte si vegetale din productia locala, evitati sacrificarea animalelor, evitati pescuitul, vanatul si colectarea de ciuperci sau alte produse salbatice. Spalati din abundenta fructele si legumele consumate, si cautati ca acestea sa provina din surse indepartate fata de focarul nuclear.

Concluzie

Masurile de urgenta in cazul unor catastrofe radiologice si nucleare, tin atat de sanatatea publica, cat si de masuri individuale. Este important ca fiecare persoana sa ramana informata din surse oficiale, sigure, guvernamentale, si sa asculte sfaturile si recomandarile autoritatilor capabile pentru acest lucru.


Citeste si despre:

Politraumatismele Sangerarea rectala Boala Paget a oaselor Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Boala radiatiilor Cardiomiopatia restrictiva Pionefroza Colita ulcerativa Tot ce trebuie stiut despre scanarea PET
Cere sfatul medicului ×