Ministerul Sanatatii vrea sa majoreze contributia la asigurarile de sanatate la 6-6,5%

Publicat: 12 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministerul Sanatatii vrea sa majoreze contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS) la 6 - 6,5% in 2009, de la 5,5 - 5,2% cat este in prezent, masura care va aduce la bugetul CNAS un plus de 2,7 miliarde lei, a spus miercuri secretarul de stat in ministerul sanatatii.

Banii vor fi utilizati pentru a acoperi mai bine unele programe de sanatate, pentru medicamentele compensate si pentru coparticipare la un eventual imprumut cu Banca Mondiala pentru constructia unor spitale.

"Majorarea contributiilor la asigurari de sanatate e o dorinta a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Optiunea noastra este sa revenim la un procent de 6-6,5% din partea ambilor participanti - angajat si angajator. Asta ne-ar permite noua sa adunam la bugetul Casei in jur de 2,7 miliarde lei in plus", a declarat secretarul de stat in ministerul sanatatii, Aurel Nechita.

El a precizat ca aceasta suma ar putea fi incasata daca aceasta majorare se va aplica in cel mai scurt timp.

Nechita a subliniat ca este nevoie de o astfel de masura in conditiile in care exista tot mai multe persoane in somaj. "E o solutie cu impact social, dar trebuie sa ne hotaram ce vrem in Romania - vrem sanatate sau vrem impozite mai mici", a mai spus Nechita, referindu-se la majorarea contributiilor la asigurarile sociale de sanatate.

Aceasta a mai spus ca bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate acopera cheltuielile doar pentru primele trei trimestre si a adaugat ca in fiecare an s-a intamplat acest lucru.

"Incercam cu Banca Mondiala sa obtinem fonduri pentru a incepe constructia unor spitale regionale. Aceste spitale regionale vor fi construite daca ajungem la un acord cu banca Mondiala", a mai spus Nechita.

El a adaugat ca este vorba de opt regiuni de dezvoltare, unde ar putea fi construite 12-14 spitale, cu dotari complete.


Citeste si despre:

Programele nationale de sanatate Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Preveniti intoxicatiile alimentare Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Lista cu medicamentele de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate Ordin privind aprobarea modelului contractului de asigurari sociale de sanatate Modelul unic al formularului de scrisoare medicala utilizat in sistemul de asigurari sociale de sanatate Documentele pentru dobandirea calitatii de asigurat respectiv de asigurat fara plata contributiei. Executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate Sanatatea publica