Ministerul Sanatatii si Banca Mondiala vor colabora in scopul dezvoltarii strategiei in Sanatate

Publicat: 22 Ianuarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Banca Mondiala va trimite la Ministerul Sanatatii, in urmatoarele saptamani, o echipa de experti de la Washington care va evalua necesitatea si conditiile implementarii programului de constructie si reabilitare a unor spitale in Romania, tinand cont si de restrictiile bugetare.

Un raport asemanator a fost realizat de consultanti internationali cu sprijinul Bancii Mondiale, in anul 2003. Acesta evidentia faptul ca, desi exista o nevoie reala de spitale moderne, nu este necesara cresterea numarului de paturi la mia de locuitori in Romania, acesta situandu-se printre cele mai ridicate din Europa.

In luna mai 2008, fostul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat ca in Romania vor fi construite, in urmatorii patru ani, 32 de spitale noi, investitia ridicandu-se la peste 2,7 miliarde euro.

Astfel, in Timisoara, Iasi, Craiova si Targu-Mures vor fi construite spitale regionale de urgenta, in timp ce in 18 judete (Alba, Galati, Arad, Bacau, Bistrita, Brasov, Braila, Calarasi, Hunedoara, Mehedinti, Giurgiu, Bihor, Neamt, Arges, Prahova, Caras-Severin, Sibiu si Suceava) vor fi ridicate, pana in 2012, spitale judetene de urgenta.

Pe langa cele patru spitale regionale si cele 18 judetene de urgenta, investitiile vizeaza si 10 spitale municipale, orasenesti si comunale.

Actualul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat ca va colabora cu Banca Mondiala, pana in anul 2013, in scopul dezvoltarii strategiei in domeniul Sanatatii. Demnitarul a avut, marti, o discutie oficiala cu seful Biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Benoit Blarel, cu privire la problemele cu care se confrunta sistemul de sanatate din Romania, prioritatile si strategia Ministerului Sanatatii.

Astfel, cei doi oficiali au convenit asupra alcatuirii unei echipe comune de lucru, care sa defineasca principalele directii strategice de dezvoltare a domeniului Sanatatii pentru urmatorii 3-4 ani.

“Pentru a asigura sustenabilitatea reformei in sistemul romanesc de sanatate nu avem nevoie sa reinventam roata, ci sa validam gandirea noastra strategica, facand uz de expertiza vasta a unor institutii de prestigiu la nivel global cum este Banca Mondiala. intr-un context economic nefavorabil, aceasta institutie poate asigura Ministerului Sanatatii acces la finantari, in plus poate furniza consultanta strategica, in scopul identificarii solutiilor optime pentru rezolvarea problemelor din Sanatate”, a declarat dr. Ion Bazac.

Romania se situeaza pe locul 11 intr-un clasament al tarilor europene facut pe baza numarului de paturi de spital, cu 658 de paturi disponibile la suta de mii de locuitori, potrivit datelor Eurostat, preluate de cotidianul britanic The Telegraph.

Pe primul loc in clasamentul celor 32 de tari se afla Germania, cu 829 de paturi la suta de mii de locuitori, tara urmata de Cehia (817) si Letonia (801).

Romania este urmata in clasament de tari precum Polonia (647), Bulgaria (621) si Luxemburg (569). Informatiile Eurostat referitoare la numarul paturilor de spital lansate la sfarsitul anului 2008, sunt cele mai recente date referitoare la cele 32 de tari, in functie de ultimele statistici realizate in fiecare tara in parte (in 2005, 2006 sau 2007).


Citeste si despre:

Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala Programele nationale de sanatate Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Preveniti intoxicatiile alimentare Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice Protectia sanatatii si securitatii lucratorilor fata de riscurile datorate expunerii la azbest Sanatatea publica Ipohondria (anxietatea de sanatate) si pandemia – am sau nu COVID-19? Documentele pentru dobandirea calitatii de asigurat respectiv de asigurat fara plata contributiei. Executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate Securitate si sanatate in munca: expunerea la zgomot