Ministerul Sanatatii a supus dezbaterii publice trei variante de efectuare a garzilor in spitale

Publicat: 11 Februarie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a supus dezbaterii publice, marti, trei variante de reglementare a turelor de garda in spitale, cea sustinuta de catre demnitar fiind un program de lucru de la ora 8 la 17, cu pauza de masa, iar garda sa inceapa de la ora 17 la 8 dimineata.

Alte variante propuse de ministrul Sanatatii sunt mentinerea garzii de la ora 14 la 8, cu posibilitatea de a pleca acasa dimineata, fara a afecta plata salariala sau un program de lucru de sase ore dimineata si efectuarea a 12 ore de garda, dupa care in cursul amiezii se va face o vizita a pacientilor.

"Incercam prin aceste reglementari sa ne aliniem cu celelalte tari europene. Dupa normele actuale, garda incepe la ora 13.00. Practic medicul vine de dimineata la serviciu si pleaca dupa sase ore de munca, daca nu are garda. Vrem sa cream un program de lucru normal, de la 8 la 17, care sa includa si o pauza de masa", a precizat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat.

De asemenea, se va infiinta si serviciul "on call" la domiciliu, pentru specialitatile deficitare. Astfel, medicul nu trebuie sa stea in spital, insa in cazul unei urgente care necesita serviciile medicului respectiv, acesta se prezinta la spital. "Vorbim de specialitati cum ar fi chirurgia toracica sau cea vasculara, unde sunt putini specialisti in Romania. Bineinteles ca medicii care efectueaza aceste servicii on call vor fi platiti pentru orele suplimentare pe care le lucreaza", a explicat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

Propunerile Ministerului Sanatatii se vor afla in dezbatere publica timp de doua saptamani.


Citeste si despre:

Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar Programele nationale de sanatate Organizarea si functionarea Centrului National de Sanatate Mintala Organizarea si desfasurarea screening-ului in cancerul de col uterin PROIECT HOTARARE pentru aprobarea Contractului-cadru 2009 Procedura de acordare cu titlu gratuit a echipamentelor de calcul necesare functionarii cabinetelor medicilor de familie 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Metodologie pentru desfasurarea concursului de rezidentiat, sesiunea 9 noiembrie 2008 Preveniti intoxicatiile alimentare Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Ce legatura exista intre sex si o casnicie fericita Programul national de protectie sociala Bani de liceu Sanatatea publica Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice