Medicamentele vor fi mai scumpe de la 1 iulie!

Actualizat: 24 Iunie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Contractul cadru pentru 2010 prevede introducerea cu 1 iulie 2010 a noului pret de referinta pentru medicamente, respectiv o noua modalitate de calcul. Astfel, incepand cu data de 1 iulie, pretul medicamentelor se poate majora cu pana la 70% daca este pastrata noua formula de calcul.

Regula de calcul a pretului de referinta se bazeaza pe calculul Costului Dozei zilnice standard si a dispersiei acesteia in fiecare grupa de medicamente. Intr-o etapa urmatoare se calculeaza limita quartilei 1 si aceea devine pret de referinta.

Potrivit unui comunicat remis de CNAS, "reglementarile actuale prevad atributii specifice pentru diferiti actori din sistem, respectiv pentru introducerea si punerea pe piata romaneasca a medicamentelor de uz uman, stabilirea pretului de vanzare, introducerea medicamentelor pe listele de medicamente compensate si stabilirea pretului de referinta".

"Colegiul Medicilor din Romania apreciaza ca stabilirea pretului de referinta pe clasa terapeutica ar fi o grava eroare manageriala si medicala, deoarece este documentat stiintific ca exista mari diferente in efectul clinic (atat beneficiu terapeutic cat si efecte secundare) intre diferite medicamente din cadrul aceleiasi clase terapeutice", se arata in comunicatul Colegiului Medicilor.

Tot in comunicatul remis de CNAS se arata ca impactul pe termen scurt va fi unul psihologic de reorientare voluntara si constienta a terapiilor actuale spre cele a caror raport cost-eficienta este adaptat fiecarui pacient. Pe termen mediu se urmareste orientarea catre acele terapii eficace dar cu costuri minime, cu acces larg si continuu al pacientilor la tratamentul prescris si agreat. Pe termen lung sistemul devine predictibil din punct de vedere al consumurilor si costurilor dar si permisiv pentru introducerea constienta si fundamentata a terapiilor moderne, sustinute de dovezi stiintifice si studii performante de farmacoeconomie.


Citeste si despre:

Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie Sarcina, nasterea si perioada postpartum Imunizarea organismului in sezonul rece 10 diuretice naturale si beneficiile acestora Reducerea costurilor serviciilor medicale Arsuri stomac Masuri pregatitoare sarcinii Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Ticurile (boala ticurilor) Homeopatia - o metoda terapeutica medicala stiintifica Stresul in perioade economice dificile Spaghetele - informatii nutritionale Canalul Radicular - Intrebari frecvente referitoare la tratamentul canalului radicular Protocol de practica in artrita idiopatica juvenila Modificarea contractului cadru 2008-2009