Guvernul a aprobat, marti, lista celor 18 spitale care vor fi manageriate, de la 1 ianuarie 2009, de municipalitatea bucuresteana, in cadrul unui proiect-pilot ce ar putea fi extins, in functie de rezultate, in toata tara.
Cele 18 spitale sunt Spitalul Clinic "Sf. Maria", Spitalul Clinic de Obsetrica si Ginecologie "Filantropia", Spitalul Universitar de Stomatologie "Prof. Dr. Dan Theodorescu", Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Ortopedie "Foisor", Centru de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia, Spitalul de Pneumofiziologie "Sf. stefan", Spitalul Clinic "Caritas", Spitalul Clinic "N. Malaxa", Spitalul Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu", Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes", Spitalul Clinic "Coltea", Spitalul de Bolnavi Cronici si Geriatrie "Sf. Luca", Spitalul Clinic de Boli Dermato-Venerice "Prof. Dr. Scarlat Longhin", Spitalul Clinic "prof. Dr. Th. Burghele" si Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu".
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, pe 5 noiembrie, ca nu este de acord cu proiectul-pilot al guvernului, prin care doar o parte din spitalele bucurestene trec in subordinea municipalitati, si a cerut ca 42 de spitale, inclusiv cele de urgenta, sa fie in administrarea edililor locali. "Nu vreau un proiect-pilot facut doar pentru a inchide gura lui Oprescu", a spus primarul Capitalei. El l-a acuzat pe ministrul Sanatatii ca "nu a inteles inca" importanta trecerii spitalelor, in numar de 42, la primarie.
Pana la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista tuturor unitatilor sanitare cu paturi care vor trece la comunitatile locale, in functie de rezultatele proiectului-pilot care se va desfasura in Capitala.