Inca un set de analize infirma prezenta toxinei botulinice in conservele de peste vandute in Arges

Publicat: 10 Martie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Rezultatele celui de-al doilea set de analize in cazul conservelor de peste pe care s-a pus sechestru asigurator dupa ce sase persoane din Arges au fost diagnosticate cu botulism, iar una dintre ele a decedat, infirma inca o data prezenta toxinei botulinice, informeaza corespondentul NewsIn.

Potrivit directorului adjunct al Directiei Sanitar Veterinare Arges, Octavian Boboc, este posibil ca cei sase muncitori sa se fi imbolnavit dupa ce au mancat o tocanita preparata chiar de ei. " Rezultatul buletinului de analize a stabilit clar ca nu este prezenta toxina botulinica in conservele de peste. Eliminam din discutie legatura intre cauzalitatea mortii si lotul de conserve. Botulismul a avut alta cauza. Dupa parerea mea, este posibil ca bacteria sa fi fost luata din tocanita pe care au preparat-o cei sase muncitori la punctul de lucru din comuna Vladesti. Asteptam informatii suplimentare si de la Autoritatea de Sanatate Publica", a declarat Octavian Boboc.

Masura de ridicare a sechestrului de pe lotul de conserve de peste nu poate fi luata, insa, decat de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. "Dispozitia de a ridica sechestrul de pe cele aproape 11.000 de conserve trebuie sa soseasca de la Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor", a mai precizat directorul adjunct al Directiei Sanitar Veterinare Arges.

Potrivit unui comunicat ANSVSA, analizele de laborator si probele prelevate de la cei sase muncitori de catre Institutul Matei Bals si trimise spre analiza Institutului Cantacuzino au demonstrat ca nu consumul respectivelor conserve a fost cauza imbolnavirii. De asemenea, potrivit ANSVSA, autoritatea va cere Ministerului Sanatatii sa ancheteze modul in care Autoritatea de Sanatate Publica Arges a efectuat ancheta epidemiologica, deoarece inca nu se cunoaste cauza infectarii cu botulism tip B a celor sase muncitori. Tototdata, autoritatea solicita declansarea unei anchete la Spitalul Judetean Arges, care sa arate care au fost cauzele pentru care a fost nevoie de sapte zile pana la stabilirea suspiciunii de botulism in cazul unuia dintre cei sase muncitori din Arges.

In plus, ANSVSA a cerut, pe 5 martie, anchetarea directorului Institutului de Boli Infectioase Matei Bals, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, care a anuntat public ca imbolnavirea cu botulism a celor sase muncitori s-a datorat consumului de conserve de peste inainte de a primi rezultatul analizelor de laborator. ANSVSA motiveaza ca declaratiile acestuia au creat panica in randul opiniei publice si au fost contrazise de rezultatul buletinelor de analiza.

Presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Marian Zlotea, a declarat, joi, 5 martie, ca incepand din 24 februarie au fost sechestrate 32.480 de conserve de peste, dupa primul caz de intoxicatie cu toxina botulinica, si alte sase baxuri cu circa 350 de conserve, dupa al doilea caz.

In comunicatul ANSVSA din 5 martie se mai arata ca in data de doi martie, analizele de laborator realizate de DSVSA Arges din probele prelevate in primul caz, au infirmat prezenta toxinei botulinice in conserve suspicionate, iar in data de trei martie, analizele Institutului Cantacuzino au aratat ca cei sase muncitori au fost intoxicati cu toxina botulinica tipul B, care nu se gaseste in conservele de peste.


Citeste si despre:

Analize pe care trebuie sa le faci anual pentru a te mentine sanatos Screeningul cancerului endometrial Clonarea: mit si realitate! Consultul preconceptional Examinari utile in depistarea afectiunilor respiratorii 5 masuri uzuale pentru prevenirea imbolnavirii Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Impactul expunerii excesive la ecrane asupra sanatatii Botulismul Botulismul infantil: simptome, cauze si tratament Markeri tumorali - prezentare generala Analize recomandate in functie de patologii 7 lucruri pe care medicul nu vi le explica despre analizele de sange