5 masuri uzuale pentru prevenirea imbolnavirii

Actualizat: 29 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Microbii, bacteriile si virusurile se transmit foarte usor de la o persoana infestata la alta, astfel ca o igiena inadecvata poate conduce la declansarea imbolnavirii si chiar la adevarate epidemii.

De aceea, este importanta respectarea unor norme minime de igiena, dar si verificarea periodica a starii de sanatate printr-un set de analize de baza.Imbolnavirile pot avea cauze genetice sau cauze externe, care pornesc de la suprasolicitare si merg pana la contaminarea cu paraziti. Daca pe cele ereditare exista putine sanse sa le controlam, cauzele externe sunt mult mai usor de eliminat.

Factori

Pentru prevenirea imbolnavirilor trebuie acordata o mare atentie unei serii de factori:

Igiena

Hepatita A, cunoscuta si drept boala mainilor murdare, este afectiunea cel mai des raspandita care are drept cauza o igiena deficitara. Boala evolueaza de obicei sub forma unor focare epidemice in familii, gradinite, scoli, tabere. Hepatita A este insa doar una dintre bolile care pot fi dobandite ca urmare a lipsei de igiena. Spalatul frecvent al mainilor atunci cand intri in casa, inainte de a manca, spalarea fructelor si a legumelor sunt masuri esentiale menite sa previna contaminarea organismului cu microbi sau virusuri.
De asemenea, o igiena bucala corespunzatoare poate preveni o serie de boli de inima, diabetul, parodontoza, infectiile respiratorii sau disfunctiile erectile.

Apa testata microbiologic

Apa de la robinet este considerata potabila. Ea trece printr-un proces de filtrare inainte sa ajunga la robinete. De multe ori insa, din cauza retelelor vechi, ea poate fi infestata cu microorganisme periculoase; de aceea, este indicat ca periodic, in cazul in care consumi apa de la robinet, sa duci la laborator mostre pentru a fi testate. Apa de fantana, in schimb, poate contine cantitati mari de nitriti si nitrati, din aceasta cauza este bine sa se evite folosirea acesteia in special in cazul copiilor.

Aglomeratia

Mijloacele de transport in comun, marile magazine ori salile de cinema, mai exact zonele aglomerate pot fi o sursa puternica de imbolnavire. Viroze, raceli, infestarea cu paduchi, hepatita sunt doar cateva dintre afectiunile care pot fi dobandite ca urmare a expunerii unor asemenea medii.

Evitarea pe cat posibil a acestor aglomerari reprezinta o metoda de profilaxie. Intrarea in colectivitate a prescolarilor este, de asemenea, momentul in care se produc cele mai multe imbolnaviri la aceasta categorie de varsta. Prevenirea raspandirii imbolnavirilor se face doar printr-o atentie sporita a parintilor si prin evitarea contactului dintre copiii sanatosi si cei bolnavi.

Poluarea

Poluarea din atmosfera este asociata cu numeroase probleme de sanatate, cele mai importante fiind afectiunile pulmonare. Aerul poluat poate fi un factor major de risc inclusiv pentru autism, ADHD sau obezitate. Ca masuri preventive, e importanta urmarirea raportului emis de meteorologi, care cuprinde si date privind nivelul poluarii din aer. In zilele in care concentratia de ozon din aer este foarte ridicata trebuie evitata petrecerea indelungata a timpului in mediul exterior.

Analize regulate

Una dintre masurile majore de evitare a imbolnavirilor o reprezinta efectuarea regulata a unui set de analize uzuale, care sa evidentieze eventuale predispozitii pentru imbolnaviri. Analizele de sange, sumarul de urina, o electrocardiograma si o spirometrie sunt teste care arata cat de sanatosi suntem si care sunt factorii de risc la care suntem expusi.

Masuri preventive

Alte masuri preventive pe care le poti lua:


Citeste si despre:

Cum sa imbatranim sanatos Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii 10 secrete care va ajuta sa nu va imbolnaviti Probioticele si microbiota: de ce sunt atat de importante si cum ne influenteaza viata? Neutropenia predispune organismul la infectii Informatii esentiale despre biopsia hepatica Hepatitele O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Insuficienta hepatica Includerea in tratamentul antiviral pentru hepatitele cronice Hepatita B si noile ghiduri de tratament Interviu acordat SfatulMedicului.ro de catre Directorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu Chemoembolizare hepatica - solutia nechirurgicala a tumorilor hepatice! Aplicatiile Ozonoterapiei in tratamentul hepatitelor virale Hepatita B - Sa cunoastem realitatea!
Cere sfatul medicului ×