Guvernul a aprobat OUG prin care spitalele, cu exceptia celor de urgenta, vor trece la primarii

Publicat: 13 Noiembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Guvernul a aprobat miercuri Ordonanta de urgenta prin care se lanseaza proiectul-pilot de transferare a spitalelor catre autoritatile locale, primaria Capitalei primind "unele unitati sanitare cu paturi", cu exceptia celor de urgenta, a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu.

Ministrul sanatatii a anuntat ca OUG prevede demararea in Capitala a unui proiect-pilot cu durata de un an in cadrul caruia spitalele - cu exceptia celor de urgenta - vor fi transferate de la Ministerul Sanatatii catre autoritatile locale, in special catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti. in functie de rezultate, proiectul-pilot se va extinde in toata tara.

"In municipiul Bucuresti se transfera unele unitati sanitare cu paturi, in continuare cele de urgenta ramanand, ca si cele de urgenta din judete, la minister si care nu se transfera", a declarat ministrul Nicolaescu.

Ordonanta de urgenta prevede ca vor fi transferate catre autoritatile publice locale managementul asistentei medicale acordate in unele unitati sanitare cu paturi din urmatoarele categorii: centre de sanatate, spitale comunale, orasenesti si municipale, unitati sanitare cu paturi din Capitala si din municipiile resedinta de judet.

Potrivit OUG, consiliile locale si cel CGMB vor prelua atributiile privind managementul asistentei medicale, aprobarea propunerilor privind modificarea structurii organizatorice, reorganizarea, restructurarea, schimbarea sediului - dar cu avizul conform al Ministerului Sanatatii si cu controlul modului de utilizare a fondurilor alocale spitalelor publice.

„Ordonanta adoptata astazi asigura stabilitatea personalului angajat, in contextul asigurarii finantarii acestuia de catre autoritatile administratiei publice locale.Prin descentralizare va creste rolul administratiei publice locale in dezvoltarea si implementarea de programe de sanatate care sa raspunda nevoilor comunitatii ”, a spus ministrul Sanatatii.

Criteriile in baza carora vor fi transferate unitatile sanitare cu paturi din Capitala vor fi detaliate intr-o hotarare de guvern, prin care va fi aprobata lista unitatilor transferabile. Hotararea va fi adoptata in 30 de zile de la intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.

Pana la 1 ianuarie 2010, Guvernul va aproba lista tuturor unitatilor sanitare cu paturi care vor trece la comunitatile locale, in functie si de rezultatele proiectului-pilot.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, pe 5 noiembrie, ca nu este de acord cu proiectul-pilot al guvernului, prin care doar o parte din spitalele bucurestene trec in subordinea municipalitati, si a cerut ca 42 de spitale, inclusiv cele de urgenta, sa fie in administrarea edililor locali.

"Nu vreau un proiect-pilot facut doar pentru a inchide gura lui Oprescu", a spus primarul Capitalei. El l-a acuzat pe ministrul Sanatatii ca "nu a inteles inca" importanta trecerii spitalelor, in numar de 42, la primarie.

"Comunitatea locala va plati pentru cheltuielile de intretinere, renovare, consolidare, dar si pentru managementul acestor spitale. Acum, acesti bani vin de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, bani care trebuie sa fie folositi pentru servicii medicale", a mai spus Oprescu.


Citeste si despre:

Modificarea si completarea OUG nr. 115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar Masurile de prevenire a raspandirii maladiei SIDA in Romania si de protectie a persoanelor infectate cu HIV sau bolnave de SIDA Primul ajutor in situatii de urgenta Alocatia de stat pentru copii – modificari si completari Vanzarea cabinetelor medicale Dizenteria Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Traumatismele nasului Metodologia pentru aplicarea OG nr. 12/2008 privind organizarea si finantarea rezidentiatului Documentele pentru dobandirea calitatii de asigurat respectiv de asigurat fara plata contributiei. Executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate Statutul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Raportarea cazurilor si a evenimentelor la care intervin serviciile publice de ambulanta Accidentul vascular cerebral (AVC)