In mediul rural vor putea fi infiintate farmacii fara respectarea criteriului demografic care impune deschiderea unei farmacii le minimum 4.000 de locuitori, acest criteriu urmand sa ramana valabil pentru mediul urban, potrivit unui proiect legislativ propus de ministrul Sanatatii, Ion Bazac.
"In primul rand, pentru stimularea deschiderii de farmacii in mediul rural si asigurarea de servicii farmaceutice in zonele defavorizate, proiectul de act normativ propune eliminarea criteriului demografic pentru mediul rural. Este o cerinta a UE. Practic, era un criteriu discriminatoriu care nu favoriza deschiderea de farmacii in zonele rurale. Ramane valabil acest criteriu demografic - deschiderea unei farmacii la minimum 4.000 de locuitori in mediul urban", a precizat, miercuri, ministrul Bazac.
Alte reglementari prevazute in proiectul de ordonanta de urgenta privind modificarea Legii Farmaciei sunt reducerea numarului de institutii implicate in procedura de autorizare a farmaciilor, perceperea unei taxe la deschiderea unei astfel de unitati si reorganizarea inspectiilor astfel incat Agentia Nationala a Medicamentului sa fie singura institutie care sa se ocupe de verificarea farmaciilor.
In prezent, este in vigoare Legea 266/2008, care, potrivit notei de fundamentare a proiectului, contine prevederi "contradictorii si inaplicabile", cea mai mare problema fiind ca institutiile si asociatiile implicate in autorizarea, avizarea, controlul si sanctionarea unitatilor farmaceutice apartin unor domenii administrative diferite si se afla in conflict de interese.