Esti dependent de cofeina? Iata 5 pericole la care te expui

Actualizat: 11 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O ceasca de cafea sau de ceai negru, dimineata, ne poate transforma dintr-o persoana adormita si apatica, intr-una plina de energie, gata pentru o noua zi de munca.

Numai in Statele Unite ale Americii, peste 180 de milioane de persoane isi incep ziua cu aceasta bautura.

Acesta este probabil cel mai important motiv pentru care cafeaua este printre cele mai populare bauturi din lume. Insa, in momentul in care consumi aceasta bautura in exces, dar si ceaiuri care au cofeina, precum cel negru si cel verde, pot aparea probleme.

Iata la ce te expui daca esti dependent de cofeina.

1. Poate sa produca balonare

Bauta dimineata, pe stomacul gol, stimuleaza productia de acid clorhidric. Aceasta poate fi o problema, deoarece acidul clorhidric ar trebui produs doar pentru a digera alimentele. In cazul in care corpul tau trebuie sa produca mai mult acid clorhidric, ca raspuns la cestile de cafea regulate, atunci pot aparea dificultati in producerea acestuia.

In special digestia proteinelor este afectat de insuficienta de acid clorhidric, iar proteinele din stomac pot trece in intestinul subtire, inainte de a fi fost digerate corect in stomac. Proteinele nedigerate sunt asociate cu aparitia balonarii, a gazelor, diverticulita si chiar cu cancer de colon.

2. Cofeina poate sa irite stomacul

Cofeina si alti acizi care se gasesc in boabele de cafea pot irita stomacul si mucoasa intestinului subtire. De aceea, aceasta bautura, cat si ceaiul negru sau cel verde baute in exces pot fi o problema pentru cei care sufera de ulcer, gastrita, boala Crohn.

Consumul excesiv de cafea poate irita, de asemenea, mucoasa intestinului subtire, ceea ce inseamna ca pot aparea spasme abdominale, crampe, dar si indigestie, care alterneaza cu constipatia. Aceasta conditie, care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, este cunoscuta sub numele de sindromul de colon iritabil.

3. Cofeina da stari de iritabilitate

Multi dintre noi beau cafea cu cofeina dintr-un singur motiv: ne energizeaza.
Cofeina poate declansa insa sentimente de stres si de anxietate, determinandu-ne sa ne concentram in mod nejustificat asupra problemelor noastre.

De aceea si o problema minora ni se va aparea un capat de tara. Incearca sa reduci consumul de cafea, iar daca dupa-amiaza te simti lipsit de vlaga, ia putin aer, respira adanc si fa putina miscare, in loc sa iti mai faci o cafea.

4. Responsabila de imbatranirea prematura

Persoanele care beau mai multe cani de cafea pe zi sunt mai predispuse la imbatranire prematura a pielii, spun unele studii in domeniu. Acest lucru se poate intampla pentru ca o cantitate de cofeina in exces in corp poate sa scada productia de melatonina, hormon care regleaza ritmul circadian.

Excesul de cafea poate sa inhibe si productia de colagen, responsabil pentru mentinerea elasticitatii pielii.

De asemenea, cofeina in exces poate sa favorizeze deshidratarea, ceea ce inseamna ca pielea poate sa devina uscata, lipsita de stralucire.

5. Poate sa cauzeze insomnie

Excesul de cofeina poate fi vinovat si de noptile tale albe. Ca sa scapi de aceasta problema, este indicat ca ultima ceasca de cafea sau de ceai care contine cofeina sa fie bauta inainte de ora 14:00. Astfel, pana la ora de culcare cofeina va fi eliminata din organism, iar tu vei putea sa te odihnesti.

Cofeina nu este recomandata nici persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, fiindca poate creste tensiunea.


Citeste si despre:

Pericolele la care ne expunem cand incalzim mancare la cuptorul cu microunde Ai probleme cu colesterolul? Iata 7 modalitati prin care il aduci in limite normale Stresul nu iti da pace? Iata 17 moduri prin care sa te relaxezi in doar 5 minute! Te doare in gat? Iata 9 remedii care te scapa rapid de problema Uiti des? Iata cum poti sa-ti antrenezi memoria Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Efectul desenelor animate asupra copiilor Top 9 lucruri surprinzator de bune Semnele dependentei de heroina Cele mai ciudate simptome de sarcina 8 motive intemeiate sa nu renuntati la cafea