Dr. serban Marinescu - Proiectul privind bolnavii incurabili are ca scop armonizarea legislatiei

Publicat: 27 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Proiectul Ministerului Sanatatii privind bolnavii incurabil nu urmareste excluderea acestora de la terapie intensiva, ci are ca scop armonizarea legislatiei la standarde europene, a afirmat, vineri, presedintele Societatii Romane de Anestezie si Terapie Intensiva, prof. dr. serban Marinescu.

"Proiectul vrea sa fie o armonizare a legilor romanesti cu legislatia europeana in vigoare si vizeaza o reglementare a organizarii interioare a sectiilor de terapie intensiva", a explicat prof. dr. serban Marinescu.

Persoanele care sufera de o boala incurabila nu vor mai putea fi internate la sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), potrivit unui proiect de ordin supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sanatatii.

"In anexa proiectului de ordin este specificat ca nu vor fi admise in sectiile de ATI pacientii care, dupa tratament, nu au o calitate a vietii corespunzatoare. Cu alte cuvinte, pacientii care sufera de boli incurabile ar trebui lasati sa moara. insa, medicii nu pot sa hotarasca cand moare sau cat traieste un pacient. si trei zile in plus in viata unui om sunt importante", este de parere presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Astarastoae este de parere ca decizia Ministerului Sanatatii vine ca o solutie pentru a economisi bani in sistemul sanitar. "Textul din proiectul de ordin este lipsit de sens. Nu asa se economisesc banii, luandu-i pacientului dreptul la viata", a mai spus prof. dr. Astarastoae.

Potrivit proiectului de ordin, exista doua categorii de pacienti pentru care beneficiul ingrijirii in terapie intensiva nu este mai mare decat beneficiul ingrijirii in sectiile obisnuite ale spitalului. Aceste doua categorii sunt reprezentate de cele doua extreme ale riscului vital: pacientii cu risc mic de deces si pacientii cu risc foarte mare. Astfel, pacientii in stare terminala, sunt “prea bolnavi pentru a beneficia de ingrijirea in terapie intensiva", se mai specifica in proiectul de act normativ.


Citeste si despre:

Ce legatura exista intre privarea de somn si cancer? Prelucrarea datelor cu caracter personal privind starea de sanatate Programul national de diabet zaharat Afla semnificatiile durerilor de dinti Informatii de baza despre sex Cum iti afecteaza sanatatea lipsa somnului Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Cand se realizeaza transplantul pulmonar? Inima sanatoasa, corp sanatos Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta Terapia ocupationala in cazul copiilor Informatii esentiale despre liftingul facial Mamoplastia de reductie Cele mai bune activitati zilnice care ne pot imbunatati sanatatea mintala in timpul pandemiei