De ce sunt unii oameni stangaci

Actualizat: 20 Septembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


„Numai stangacii gandesc drept” spune o zicala americana, facand aluzie la faptul ca partea stanga a corpului e controlata de emisfera dreapta a creierului si viceversa.

Chiar daca zicala este o exagerare, cercetarile au aratat ca exista oarecare diferente intre felul de gandi al dreptacilor si al stangacilor, cei din urma fiind mai creativi si mai indemanatici in anumite domenii.

Daca par stangaci si la figurat, adica neindemanatici, e numai din cauza ca sunt fortati sa traiasca intr-o lume a dreptacilor, plina cu obiecte concepute pentru a fi manuite cu dreapta.

De ce unii oameni sunt stangaci


Adevarul e ca nimeni nu stie raspunsul cu exactitate. Preferinta pentru o anumita mana apare inca din timpul vietii intrauterine, la ecografii putandu-se observa ca o mana este dusa mai adesea la gura decat cealalata.

Una dintre teoriile aparute se refera la influenta testosteronului, hormonul masculin. Se pare ca fluctuatiile nivelului de testosteron al gravidei influenteaza dezvoltarea creierului. Mai exact expunerea la o cantitate mare din acest hormon inhiba dezvoltarea emisferei stangi a creierului, asa incat mai multi neuroni migreaza in cea dreapta, care devine dominanta. Si cum emisfera dreapta controleaza partea stanga a corpului...

O alta teorie este cea a geneticii. Se pare ca exista o gena care face ca un om sa fie stangaci. Doi parinti stangaci au 50% sanse de a avea un copil cu aceeasi caracteristica. Daca numai unul din parinti este stangaci, sansele scad la 25%, iar daca ambii sunt dreptaci exista doar 10% sanse de a avea un copil care scrie cu stanga.

Stangacii si sanatatea


Din pacate, studiile au aratat ca stangacii stau mai prost cu sanatatea decat dreptacii. Ei au un risc mai mare de schizofrenie, alcoolism, dislexie dar si de afectiuni somatice autoimune, precum boala Crohn. Se crede ca acestea sunt legate de gena pe care o mostenesc stangacii, deci riscul ramane acelasi, chiar daca sunt fortati sa-si foloseasca mai mult mana dreapta.

Avand in vedere ca au mai multe probleme de sanatate si ca natura tinde sa-i favorizeze pe cei puternici, specialistii s-au intrebat cum de gena „stangaciei” a supravietuit de-a lungul evolutiei umane? Explicatia a venit dupa ce si-au dat seama ca stangacii sunt mai buni la anumite sporturi, precum scrima, baseball-ul, tenisul.

Se pare ca si in trecut, faptul ca foloseau mai mult mana stanga ii ajuta in activitatile fizice, inclusiv in lupta corp la corp. Asadar, cand un om al pesterilor stangaci se lupta cu unul dreptaci, primul avea un avantaj important, ceea ce il ajuta sa supravietuiasca respectivului conflict. Desigur, astazi nu mai suntem nevoiti sa ne luptam cu cei din jur, dar s-a observat ca stangacii sunt totusi mai buni in sporturi de contact cum este boxul.

Cand iti dai seama daca un copil e stangaci


Daca ai sta toata ziua la ecograf, probabil ca ti-ai da seama din primele luni de sarcina. Dupa nastere, preferinta pentru o anumita mana se poate observa de pe la sase-sapte luni. Dar nu poti fi sigura cu adevarat decat la doi-trei anisori cand va incepe sa prefere in mod constant o anumita mana.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

8 lucruri mai putin cunoscute despre stangaci Cand incepe pubertatea si care sunt stadiile acesteia? Cum sa cresti nivelul de implicare, sprijin si afectiune din partea partenerului Scleroza multipla Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Insuficienta cardiaca Degenerescenta combinata subacuta O noua era a ingrijirii seniorilor: Confort, demnitate si respect Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Copilul stangaci Intelegerea bolii Parkinson dintr-o perspectiva psihologica Apraxia: cauze, clasificare, tratament Schizofrenia catatonica Despre frica 50 de lucruri uimitoare despre corpul uman Disfunctii sexuale feminine
Cere sfatul medicului ×