Cresterea numarului de donatori scade numarul celor aflati pe listele de asteptare

Actualizat: 22 Decembrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Marii specialisti au dezbatut la Viena cele mai noi tendinte privind transplantul de organe. Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal Cluj Napoca, Romtransplant, Institutul Clinic Fundeni, Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic impreuna cu Tarus Media au organizat vineri, 11 decembrie 2009, la Viena, cea de-a 6-a editie a conferintei “Danubian Transplant Symposium”.

La eveniment au participat Prof. Dr. Mihai Lucan, Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, Cluj-Napoca, Prof. Dr. Raimund Margreiter, Departamentul General de Transplant, Chirurgie, Spitalul Universitar, Innsbruck, Austria, Prim.Univ.Prof.Dr. Erich Pohanka-Akh Linz, Prof. Dr. Mihai Voiculescu, Clinica de Medicina Interna, Nefrologie, Institutul Clinic Fundeni, Prof. Dr. Walter Klepetko, Prof. Dr. Gabriela Berlakovich, Universitatea de Medicina din Viena, Austria, Dr.Guido Persijn, Olanda, Prof. Dr. Ralf Senner, Presedintele Institutului pentru tratamentul chirurgical si interdisciplinar al Adipozitatii, Munchen, Prof. Dr. Radu Deac, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures. Peste 150 de specialisti, asistente ATI si medici au fost prezenti la lucrari.

Concluziile au subliniat nevoia de a creste numarul de donatori, de dezvoltare tehnologica, in special in ce priveste medicamentatia, precum si nevoia de colaborare intre centrele de transplant.

Potrivit Prof. Dr. Mihai Lucan, 50 % din pacientii cu insuficiente organice diverse traiesc peste 10 ani datorita transplantului. Totodata, datorita progreselor, 77% din pacientii cu transplant renal de la donator viu supravietuiesc la 10 ani, 61% din cei cu transplant renal de la donator cadavru, 73% din cei cu transplant de pancreas, 55% din cei cu transplant cardiac, 30% din cei cu transplant pulmonar, 50% din cei cu transplant de intestin.

Din datele UNOS mortalitate la 1 an, dupa transplantul renal este cu 59-67% mai mica decat cea a pacientilor dializati.

“Pacientii cu insuficiente organice asteapta sa traiasca dincolo de limita naturala a functiei organelor lor. Ei spera ca transplantul sa fie utilizat ori de cate ori au ei nevoie”, a subliniat Prof. Dr. Mihai Lucan.

Dr. Guido Persijn, Olanda, a prezentat cele mai recente date Eurotransplant si programele de colaborare ale institutului. Mai mult, el a subliniat faptul ca, dat fiind diferenta tot mai mare dintre numarul celor aflati pe listele de asteptare si numarul donatorilor, este nevoie de programe speciale care sa creasca numarul celor din urma. Exista insa, o serie de metode care ar creste numarul de donatori si anume imbunatatirea legistatiei, cresterea numarului de donatori vii (rude sau nu, donarea incrucisata), cresterea numarului de donatori cadavru.

Transplantul in Romania in 2009
- 55 de ani de la primul transplant reusit din lume
- 28 ani de la primul transplant de la donator cadavru din Romania – Prof. Dragan
- 17 ani de la primul transplant in Centrul Universitar Cluj

17 ani de experienta - 1105 transplante efectuate in Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal, Cluj-Napoca.
Din anul 1998, odata cu aparitia legii privind donarea de organe, a debutat si recoltarea de la donator cadavru. Numarul de transplante renale cu de la donator in moarte cerebrala a crescut continuu, de la 6 transplante renale in 1998 la 18 in 2001.

Prof. Dr. Mihai Voiculescu a explicat faptul ca nefrologul este cel care evalueaza calitatea transplantului. “Nefropatia cronica de grefa este o cauza importanta in eficacitatea transplantului renal.” De asemenea, Dr. Mihai Voiculescu a prezentat un studiu de caz privind ciclosporina explicand faptul ca “moleculele care pot fi administrate o singura data pe zi cresc complianta la tratament”.


Citeste si despre:

Informatii esentiale despre transplantul de organe Transplantul de inima – beneficii si atentionare Hepatita toxica Donarea de organe: intre etica si ingrijorare Cauze imunologice de infertilitate Donarea de ovule - proceduri medicale Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi? 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Transplantul cardiac Tehnicile de reproducere asistata - ART Imunoglobulinele Hepatita virala B Tehnicile si sansele de reusita ale inseminarii artificiale Transplantul de fata una dintre cele mai laborioase operatii de transplant Cand se realizeaza transplantul pulmonar?