Colegiul Medicilor din Romania (CMR) contesta proiectul Ministerului Sanatatii de modificare a legislatiei in domeniul malpraxisului, care presupune infiintarea unei noi comisii pentru judecarea cazurilor grave de culpa medicala.
Presedintele CMR, Vasile Astarastoae, considera ca nu este nevoie de un "tribunal extraordinar" care sa judece cazurile de malpraxis si sutine ca acesta nu este constitutional. De asemenea, presedintele CMR considera ca rolul unei astfel de comisii de judecata ar trebui sa fie acela de mediere intre pacient si medic si de a lua decizii acceptabile pentru ambele parti.
In documentul trimis Ministerului Sanatatii, CMR contesta decizia acestuia de a infiinta o Comisie speciala de ancheta a cazurilor grave de malpraxis, din moment ce exista deja Comisia Superioara de Disciplina.
Colegiul Medicilor atrage atentia si asupra faptului ca atributiile si competentele organelor abilitate sa gestioneze problema malpraxisului se suprapun. De asemenea, reprezentantii CMR afirma ca in proiectul Ministerului Sanatatii nu sunt precizate clar atributiile comisiei de malpraxis de la nivelul autoritatilor de sanatate publica si nu este recunoscuta posibilitatea de impacare a partilor si stingere totala a oricarui litigiu. CMR mai spune ca rolul comisiilor de malpraxis de la nivelul autoritatilor de sanatate publica ar trebui sa fie acela de a rezolva doar chestiunile legate de eventualele pretentii patrimoniale ale pacientului care a fost victima unui caz de malpraxis.
Colegiul Medicilor din Romania contesta atributia Comisiei de malpraxis de a sesiza organele de urmarire penala, deoarece acest lucru i-ar putea expune nejustificat pe membrii comisiei, in situatia in care, ulterior, o instanta de judecata ar anula decizia comisiei. CMR mai are nemultumiri legate de faptul ca medicii implicati intr-un eventual caz de malpraxis nu sunt protejati de presiunea pe care mass-media o exercita asupra lor, dar si asupra comisiilor de judecata.
Ministerul Sanatatii a initiat, la sfarsitul lunii iulie, un proiect de lege pentru modificarea si completarea legii sanatatii, privind dispozitiile care reglementeaza malpraxisul, proiectul fiind publicat pe site-ul ministerului si supus dezbaterii publice. In cadrul proiectului, Ministerul Sanatatii propune infiintarea Comisiei speciale de ancheta a cazurilor grave de malpraxis, in cadrul Colegiului Medicilor din Romania, comisie care analizeaza si dispune asupra cazurilor de culpa medicala care au pus in pericol viata pacientilor sau au dus la decesul acestora.