Colegiul Medicilor contesta legea salarizarii unice si incadrarea medicului ca functionar public

Publicat: 27 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) considera ca principiile legii privind salarizarea mentin un nivel al veniturilor medicilor inacceptabil de mic, avand in vedere ca Raportul Comisiei Prezidentiale mentioneaza ca venitul unui medic trebuie sa fie egal cu trei salarii medii pe economie.

"Consideram ca includerea medicilor in categoria functionarilor publici, chiar si numai din perspectiva salarizarii, reprezinta o grava eroare. Potrivit art.375 din Legea privind reforma in domeniul sanatatii, medicul nu este functionar public. Excluderea medicului din categoria functionarilor public a fost facuta avandu-se in vedere pe de o parte faptul ca medicul este obligat la devotament exclusiv fata de pacient, iar pe de alta parte, ele este independent si are drept de decizie exclusiva asupra activitatii sale, neputand fi intr-o relatie de subordonare", a precizat presedintele CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae.

Conducerea CMR mentioneaza ca desi numarul de medici este insuficient, iar numarul medicilor care opteaza sa profeseze in strainatate, salariile medicilor sunt pastrate la un nivel foarte mic. "Principalul motiv pe care medicii il invoca atunci cand parasesc Romania este salarizarea sub orice critica in raport cu veniturile din Uniunea Europeana. Pare cel putin inexplicabil ca dupa ce in Raportul Comisiei Prezidentiale se mentioneaza in mod expres ca venitul minim al unui medic trebuie sa fie egal cu trei salarii medii pe economie, proiectul de lege impune restrictii pentru aceasta profesie”, a adaugat prof. dr. Astarastoae.

Legea salarizarii unice va fi implementata pe o perioada de trei ani, incepand cu 2010, iar raportul dintre salariul minim pe economie si salariul de baza maxim va fi de cel mult 1 la 15, prin cresterea salariilor mici si medii, concomitent cu inghetarea sau majorarea cu sume mici a salariilor mari.

Premierul Emil Boc a declarat miercuri ca Executivul a aprobat principiile Legii salarizarii unice in sistemul bugetar, urmand ca proiectul de Lege sa fie elaborat de Ministerul Muncii pana in 30 iunie 2009.


Citeste si despre:

Organizarea sistemului de educatie medicala continua pentru medicii dentisti EMC - cursuri gratuite de diagnosticare precoce a autismului, pentru medicii de familie, pediatri si psihiatri Lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii Obezitatea juvenila. Grasut si...frumos? Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale (Ordin nr. 1636/2004) Legea privind dispozitivele medicale Medicamentul - extras din Legea privind reforma in domeniul sanatatii 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Intocmirea, emiterea si utilizarea dovezilor de onorabilitate si moralitate profesionala ale medicilor, medicilor dentisti si ale farmacistilor Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 Vanzarea cabinetelor medicale Exercitarea profesiei de asistent medical generalist, a profesiei de moasa si a profesiei de asistent medical, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania Educatia medicala continua Continuarea activitatii medicale peste varsta legala de pensionare Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor