Circumferinta mare a capului constitue un avantaj in lupta cu dementa

Actualizat: 22 Iulie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea tehnica din Munchen, Germania, pacientii care sufera de alzheimer dar care au o circumferinta mai mare a capului prezinta tulburari minore de memorie si abilitati mai dezvoltate. Mai exact, pacientii care aveau o circumferinta mai mare a capului prezentau un numar mai mic de neuroni deteriorati.

Liderul studiului, Robert Perneczky, de la Universitatea tehnica din Munchen, din Germania, precizeaza ca acest rezultat intareste teoria rezistentei individuale in data modificarilor care apar la nivelul creierului. Totodata, descoperirile subliniaza importanta optima a dezvoltarii creierului inca din copilarie, intrucat creierul ajunge la 93% din marimea definitiva la varsta de 6 ani.

Dezvoltarea normala a creierului este partial influentata de mostenirea genetica, dar si de dieta, infectii si inflamatii. "Evaluarea bunei dezvoltari a creierului inca din perioada prenatala si apoi in primii ani de viata contribuie la scaderea riscului dezvoltarii bolii Alzheimer sau a altor afectiuni neurologice", a spus Dr. Perneczky.

Cercetatorii au studiat un lot de 270 de persoane bolnave de Azheimer care au fost supuse unor teste de memorie si abilitati de gandire. Totodata, acestia au fost supusi investigatiilor de tip RMN pentru a identifica nivelul de degradare neuronala. Rezultatele studiului publicate in Jurnalul de Neurologie, precizeaza ca pentru 100 de celulele neuronale deteriorare 1 cm in plus la circumferinta creierului imbunatateste cu 6% memoria.


Citeste si despre:

Simptome la copii - semnificatii posibile Trecerea la metodele moderne de contraceptie, o necesitate Ce trebuie sa stii despre Boala Alexander? Blastomicoza Cum puteti sa ardeti mai multe grasimi? Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament Factori declansatori in aparitia cancerului esofagian Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Prevenirea prin metode naturale a cancerului la san Insolatia - un real pericol al verii care ne afecteaza sanatatea Cum se manifesta alergia la soare Periajul dentar de doua ori pe zi vs periajul dentar o data pe zi Cresterea presiunii intracraniene: simptome, diagnostic si tratament Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer