Cercetatorii din Cluj au creat un inlocuitor pentru sange

Actualizat: 20 Septembrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Oamenii de stiinta de la facultatea de Chimie din Cluj au creat o substanta care inlocuieste sangele. Aceasta substanta este incolora si are aceleasi functii si proprietati ca si sangele.

Sangele artificial provine din organisme inferioare unde indeplineste aceleasi functii ca si hemoglobina - proteina continuta in globulele rosii, carora le confera culoarea, care vehiculeaza oxigenul in sange. Aceasta serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani, dar mai ales la transportul oxigenului in toate tesuturile organismului.

Potrivit cercetatorilor, acest inlocuitor al sangelui poate fi utilizat in situatii de urgenta, in locul perfuziilor cu sange de la donatori. Substitutul de sange este in faza de testare. Acesta a fost testat in laborator iar rezultatele sunt incurajatoare, deoarece dupa 4 saptamani de teste nu au aparut efecte secundare.


Citeste si despre:

Uleiul din arbore de ceai face minuni pentru sanatatea ta Modificarea Legii privind Statutul personalului didactic, referitoare la normarea activitatilor didactice si de cercetare din invatamantul universitar de masterat si din invatamantul universitar de doctorat Inlocuitori pentru unt Pharmaceris M - O ingrijire deosebita pentru perioada sarcinii Zmeura, beneficii pentru sanatate Beneficiile pentru sanatate ale spanacului Ai facut o obsesie pentru greutatea ta? #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Retete sanatoase pentru detoxifierea organismului si mentinerea siluetei Tigrul platanului este periculos pentru om? Cum combatem depresia prin alimentatie? De ce fac oamenii sex? Totul despre implantul dentar Ordonanta privind organizarea si finantarea rezidentiatului Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie
Cere sfatul medicului ×