Cercetatorii americani de la universitatile Illinois si Massachusets au descoperit o metoda prin care pot "pacali" bacteriile sa se autodistruga, informeaza presa americana de specialitate.
"Principiul de actiune al unui astfel de medicament antibacterian presupune ca acesta sa declanseze in organismul bacteriei un mecanism care va produce autodistrugerea acesteia. Substanta respectiva reorganizeaza lipidele din membrana bacteriei, lasand fisuri in aceasta, ceea ce va duce la moartea bacteriei", a explicat Gerard Wong, coordonatorul studiului.
Cercetatorii au demonstrat ca antimicrobianul sintetic creat de ei actioneaza pentru distrugerea bacteriei numai in prezenta unui lipid care se gaseste in mod normal in membrana bacteriilor Gram negative(fosfoetanolamina).
Pentru a demonstra acest lucru, americanii au comparat rezistenta unei tulpini naturale de Escherichia coli cu cea a unei tulpini mutante, care nu avea aceste lipide in membrana. Cand au fost expuse la antimicrobianul sintetic, bacteria mutanta a supravietuit, spre deosebire de cea naturala, care si-a activat mecanismul de autodistrugere.
Descoperirea cercetatorilor americani este importanta, mai ales in contextul cresterii numarului bacteriilor patogene care sunt din ce in ce mai rezistente la antibiotice. Astfel, substanta creata de cercetatorii americani ar putea ajuta la dezvoltarea unor noi tratamente pentru distrugerea bacteriilor rezistente.