Ce este de facut cand se infecteaza o rana cauterizata

Publicat: 16 Noiembrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Cauterizarea este metoda chirurgicala prin care se ard tesuturile care inconjoara o rana. Acest lucru se face in scopul vindecarii rapide a ranii si prevenirea sangerarii. Cauterizarea se poate face in aproape orice parte a corpului.

Acest proces exista de secole, desi in trecut tehnica era mult mai rudimentara decat cea practicata in prezent. Astazi cauterizarea chimica si electrica este utilizata pe scara larga. Desi aceste metode nu mai au aproape nimic in comun cu cele primitive, presupun in continuare, diverse riscuri.

Cauterizarea in cazul cancerului de col uterin

Cauterizarea sau diatermia, implica arderea celulelor cervicale cu ajutorul caldurii, electricitatii sau substantelor chimice. Procedura este cel mai frecvent utilizata la pacientele care sufera de conditii precanceroase prezente la nivelul colului uterin.

Cauterizarea poate fi efectuata in cabinetul medicului sau la spital, implicand disconfort minim. Cu toate acestea, in urma cauterizarii se pot forma cicatrici care ar putea interfera cu interpretarea rezultatelor testelor papanicolau realizate ulterior.

Infectia

Infectia este cea mai frecventa complicatie care poate sa apara dupa cauterizare. Infectia unei rani presupune prezenta si multiplicarea bacteriilor care cauzeaza o reactie. Printre agentii care provoaca infectii pot fi: fungi, bacterii sau protozoare.

Infectiile pot fi declansate din diverse cauze: de la igiena improprie a persoanei care a suferit o cauterizare, pana la nutritia deficitara sau sistem imunitar slabit. Orice rana sau leziunie se poate infecta, indiferent de tipul procedurii implicate inclusiv cauterizare. O infectie nu doar ca intarzie viteza de vindecare a unei rani, dar aceasta poate fi una dintre principalele cauze de morbiditate si mortalitate.

Tratarea infectiilor

Pentru tratarea infectiilor ranilor cauterizate, medicul va recomanda administrarea tintita de antibiotice dupa identificarea tipului de infectie (fiind necesara antibiograma, in acest sens). Specialistii recomanda aplicarea de iod pe o plaga infectata, daca acest lucru este posibil, deoarece iodul este un antiseptic care poate controla foarte mult nivelul de multiplicare al agentilor patogeni.

Argintul este o alta substanta care previne raspandirea infectiilor. Aplicarea acesteia pe leziunile infectate blocheaza si previne raspandirea activa a bacteriilor. Atunci cand ionii de argint patrund in celule, acestia sunt toxici pentru un spectru larg de ciuperci si bacterii. Acest proces poate fi accelerat prin utilizarea concomitenta cu unii agenti chimici, cum ar fi sulfadiazine antimicrobiene.

De asemenea, tratamentul infectiilor implica drenarea corespunzatoare a acestora, pentru indepartarea puroiului din rana. In plus, se va incerca sa se tina sub control unii factori de risc cum ar fi diabetul, fumatul, hipertenisunea arteriala. Medicul poate recomanda inclusiv administrarea de vitamina C dar si intensificarea circulatiei sanguine prin exercitii fizice pentru accelerarea vindecarii.


TEST PCR
REAL TIME PCR-COVID-19
rezultat in 24h
280
249 lei

Citeste si despre:

Totul despre toxoplasmoza - cauze, simptome, tratament MedLife a incheiat prima etapa de secventiere a probelor provenite din Republica Moldova. 93 din 94 de probe prelucrate sunt cu tulpina britanica a coronavirusului Johnson & Johnson amana livrarea vaccinului anti-COVID in Europa, dupa ce in SUA au aparut 6 cazuri de cheaguri de sange MedLife anunta concluziile primei etape in studiul privind raspunsul imun al organismului dupa vaccinarea anti-COVID-19 La cat timp se face rapelul daca ne-am infectat cu COVID-19 intre doze? Dr. Daniela Stratomir, medic primar medicina de laborator, MedLife – Teste pentru detectarea anticorpilor specifici COVID-19 De ce transpiri mult? Mentine-ti ficatul sanatos! Oficial: Romania va continua vaccinarea cu AstraZeneca, pentru toate categoriile de varsta! Oxford intrerupe testele clinice cu vaccinul AstraZeneca pe copii si adolescenti MedLife a identificat alte 92 de cazuri cu tulpina britanica din 92 de probe noi secventiate Testarea pentru COVID in farmacii ar putea incepe intr-o saptamana Ce ar trebui sa stii despre variantele si mutatiile SARS-CoV-2?