Campania de strangere de fonduri pentru sprijinirea celor peste 900 de copii sever afectati de inundatiile devastatoare din nordul Moldovei a gasit un ecou puternic in randul celor care pot sa ajute. Pana pe 13 iulie, 53.500 de euro au fost donati in contul celor care au nevoie de toata solidaritatea noastra, pentru a depasi drama prin care au trecut.
"Mesajului de solidaritate transmis de Salvati Copiii Romania i-au raspuns atat companiile, Save the Children International, cat si oameni obisnuiti, care au ales sa nu ignore una dintre cele mai vulnerabile categorii afectate de inundatii, copiii!", a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii.
Din fondurile astfel colectate, dintre care aproape 43.500 de euro fonduri Salvati Copiii din Romania, Marea Britanie, Olanda, Norvegia si 10.000 euro, donatie BCR, Salvati Copiii Romania a asigurat interventia de urgenta in localitatile calamitate Dornesti (318 copii), Zamostea (50 copii), Voivodeasa (200 copii), Bilca (150 copii) din judetul Suceava si Dorohoi (200 copii) din judetul Botosani. Astfel, echipele SCR au ajuns la cei peste 900 de copii, cu ajutoarele de imediata necesitate: apa potabila, alimente neperisabile, produse igieno-sanitare, detergenti, pampers, precum si imbracaminte, incaltaminte si jucarii. 22 de tone de ajutoare constand in mobilier, lenjerie de pat, perne, paturi, covoare, tacamuri, vesela, patuturi si carucioare pentru copii, obiecte electrocasnice au fost distribuite de Salvati Copiii in colaborare cu Prefectura si Jandarmeria judetului Mures. 5 tone de lapte au fost distribuite ca ajutor primit din partea Raraul S.A.
Din evaluarile psiho-medicale realizate in Zamostea si Dornesti a rezultat ca atat adultii cat si copiii sufera de grave afectiuni medicale (probleme digestive, deshidratare severa, diaree, eruptii cutanate, pneumonii, s.a.) si psihologice (cosmaruri, enuresiz nocturn, teama de abandon, refuzul de a dormi singur, plansete si tipete in somn, s.a.). Totodata, datorita faptului ca multi copii provin din familii extrem de sarace, exista pericolul abandonului scolar.
"Este obligatia noastra de a ajuta copiii sa treaca peste aceasta trauma prin asistenta si consiliere psihologica si educationala, pana cand vor incepe scoala. Ajutorul trebuie acordat planificat, pentru fiecare copil in functie de nevoile sale, pe termen mediu", a declarat Camelia Iordache, presedinta Filialei Suceava.
Salvati Copiii Romania a contactat taberele scolare de la Muncel, judetul Iasi si Eforie Sud, pentru ca 300 de copii, aflati in situatie critica, care nu mai au unde locui, sa fie cazati si integrati intr-un program de recuperare psiho-emotionala. Costul integral al taberei, incluzand aici si valiza de vacanta pentru fiecare copil, va fi acoperit din donatiile in contul copiilor din nordul Moldovei.
Salvati Copiii Romania continua campania "Ajuta apele sa se retraga si din ochii lor!", facand un apel la solidaritate si implicare sociala. Din suma estimata la 154.000 de euro, mai sunt necesari 100.500 euro pentru ca acesti copiii sa fie cat mai rapid integrati in taberele scolare si in activitati educationale pana la 1 septembrie.
Donatiile se pot face:
- online - www.salvaticopiii.ro/romania/donati
- in contul deschis de Salvati Copiii Romania, Filiala Suceava, la BCR Suceava: RO15 RNCB 0234 0230 4870 0010.