Masuri de prim ajutor pentru leziunile copiilor

Actualizat: 10 Aprilie 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Butila Liana Maria
Consultant medical:

Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures

Generalitati


Principala cauza de deces pentru copiii si adolescentii din intreaga lume o reprezinta ranile accidentale, cum ar fi accidentele rutiere, inecarile, caderile, arsurile, oparirile si otravirile. Aceste accidente pot fi prevenite prin masuri de siguranta adecvate si prin educatie.

La nivel global, peste 1.600 de copii si adolescenti cu varsta sub 19 ani mor in fiecare zi din cauza ranilor care ar putea fi prevenite. Dintre acestea, accidentele rutiere reprezinta principala cauza de deces.

Cauze

Cele mai frecvente leziuni ale copiilor sunt cauzate de:

• Caderi
• Accidentele rutiere – de exemplu, atunci cand copiii sunt pietoni, biciclisti sau pasageri in vehicule
• Zdrobirea si capcanele
• Otravire
Arsuri si opariri

Cele mai frecvente cauze ale deceselor copiilor din cauza ranilor sunt:

• Accidente rutiere
• inec

Alte cauze comune ale deceselor si ranilor:

• Sufocare
• Zdrobire si capcane
• Fum, foc si flacari
• Otravire

Masuri de prim ajutor

Loviturile la cap

Masuri rapide: Daca cel mic este constient si receptiv (in caz contrar, apelati 112), se va aplica o compresa cu gheata sau o punga de legume congelate pe zona afectata, timp de 20 de minute, pentru a reduce inflamatia.

Ce se va face in continuare: Se va urmari cu atentie starea generala a copilului. Daca dimensiunea pupilelor se modifica, apar varsaturi, ameteala, durerea se agraveaza sau copilul nu mananca sau se simte rau, se va merge la medic.

Ce nu se va face: Chiar daca copilul doarme, parintele il va trezi la fiecare 4 ore (in prima zi dupa accident) pentru a verifica daca se simte bine si este constient. Copilul trebuie sa evite activitatile fizice pentru cateva zile.

Taieturi sau zgarieturi

Masuri rapide: Daca exista o sangerare activa, se va aplica presiune directa cu o bucata curata de panza. Sangerarea ar trebui sa se opreasca in 5-10 minute. Daca nu se opreste, se va consulta medicul.

Ce se va face in continuare: Daca in rana exista un obiect strain, acesta va fi indepartat cu o penseta sterilizata in alcool. Se va curata rana cu apa calda si sapun, se va sterge cu un prosop curat si se va aplica un unguent cu antibiotic. Rana va fi acoperita cu un bandaj steril, care se va schimba zilnic pana la vindecarea completa a acesteia.

Ce nu se va face: Nu se va aplica antiseptic cu peroxid, deoarece acesta poate accentua usturimea si poate agrava trauma.

Sangerari nazale

Masuri rapide: Daca sangerarea nazala este insotita de varsaturi sau daca copilul este neobisnuit de palid sau transpirat, este necesar ajutor medical. Daca sangerarea nu este insotita de alte simptome, se vor presa narile ferm timp de 10 minute.

Ce se va face in continuare: Daca sangerarea nu se opreste, se va merge la medic.

Ce nu se va face: Copilul nu va fi intins si nu va inclina capul pe spate, deoarece ar putea ingera sangele. Nu se vor introduce bandaje in nas, pentru ca, la indepartarea lor, crustele se pot redeschide. In schimb, poate fi introdus un tifon umezit cu picaturi nazale decongestionante pentru a ajuta la contractarea vaselor de sange.

Arsura

Masuri rapide: Se va aplica apa rece pe zona afectata timp de cateva minute, apoi se va tampona cu un prosop curat.

Ce se va face in continuare: Pentru a ameliora durerea, se va aplica o compresa cu apa rece si se va acoperi arsura cu un bandaj steril. Se va administra ibuprofen pentru a reduce durerea. Daca apar vezicule, scurgeri, roseata accentuata sau daca simptomele persista mai mult de cateva ore, se va solicita ajutor medical.

Ce nu se va face: Nu se va aplica niciun unguent care poate agrava arsura, iar untul nu va fi pus pe arsura, deoarece bacteriile din compozitia acestuia pot provoca infectii.

Masuri de preventie

Supravegheaza-ti copilul indeaproape in situatiile in care este cel mai probabil sa se confrunte cu dificultati. Aceasta include atunci cand copilul tau este:

• In baie – Asigura-te ca apa are o temperatura sigura si nu lasa copilul nesupravegheat in cada, chiar si pentru cateva secunde.

• In bucatarie – Tine produsele toxice si obiectele fierbinti departe de accesul copilului pentru a preveni arsurile, oparirile si intoxicatiile.

• Langa obiecte mici – Evita accesul copilului la obiecte sau alimente mai mici decat o moneda de 50 de bani, care pot fi usor inghitite si pot provoca sufocare.

• in carucioare sau in jurul leaganelor – Verifica mereu siguranta sistemelor de prindere si evita agatarea obiectelor care ar putea duce la strangulare.

• La piscina, pe plaja sau in apropierea apei – Supravegherea constanta este esentiala pentru prevenirea inecurilor.

• Langa drumuri, parcari sau cai de acces – invata copilul regulile de siguranta ca pieton si asigura-te ca este mereu bine protejat in scaunul auto.

• in medii noi – Pe masura ce copilul devine tot mai activ, protejeaza spatiile in care se misca pentru a reduce riscul de caderi si lovituri.

Concluzii

Supravegheaza intotdeauna copiii cand se afla in preajma unor lucruri periculoase, cum ar fi drumuri, apa si obiecte care ard.

Antrenamentul de prim ajutor te poate ajuta sa faci fata leziunilor din copilarie.

Bibliografie

https://raisingchildren.net.au/toddlers/safety/home-pets/childhood-injuries

https://www.healthpartners.com/blog/most-common-childhood-injuries


Citeste si despre:

5 Sfaturi de prim ajutor pentru urgentele copiilor Trusa de prim ajutor Sangerari nazale ce apar noaptea – cauze si tratament Supradoza de medicamente la copii. Masuri de prim ajutor Primul ajutor in caz de inconstienta Tu esti atent la retractiile gingivale? Ce trebuie sa stim despre manevrele de prim-ajutor Primul ajutor in caz de sangerare severa Resuscitarea cardiopulmonara - tehnica de prim ajutor Primul ajutor in dureri abdominale Prim ajutor in caz de electrocutare (soc electric)