Attila Cseke: Sanatatea are nevoie de o axa de finantare separata la nivelul fondurilor europene

Actualizat: 29 Octombrie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conferinta 'Fonduri Structurale pentru Sanatate - Oportunitati si bune practici" a fost gazda unor discutii legate de posibilele solutii de finantare pentru sistemul de sanatate romanesc, la care au participat Ministrul sanatatii, Attila Cseke, prof. Vasile Puscas, fost negociator-sef cu Uniunea Europeana, Stefan Ciobanu, Director General pentru Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), precum si reprezentanti ai asociatiilor din sistemul de sanatate si manageri de spitale si clinici.

Ministrul sanatatii, Attila Cseke, si-a centrat discursul in jurul necesitatii de a fi obtinute fonduri structurale dedicate domeniului sanatatii din Romania. "Trebuie inceput demersul de a include sanatatea printre programele strategice in planul national de dezvoltare in cadrul strategiei de referinta, iar pe baza acestei includeri trebuie sa obtinem un fond separat pe sanatate pentru finantarile europene acordate in perioada 2014-2010. Acesta va fi un succes al Romaniei", a punctat Ministrul sanatatii.

Attila Cseke a adaugat ca, desi mentalitatea la nivel european este de a considera sanatatea o problema a fiecarei tari, din punctul de vedere al Domniei Sale, aceasta a inceput sa depaseasca granitele nationale si ar trebui privita ca parte a unui proces amplu, european.

Prof. Vasile Puscas, fost negociator-sef cu Uniunea Europeana, a mentionat ca este nevoie ca din 2012 "sa mergem spre o realocare, sa profitam de fonduri realocate dinspre alte masuri, dinspre alte programe operationale. Domeniul sanatatii trebuie sa intre in regulamentul instrumentelor stucturale pentru perioada 2014-2020. in unele state europene se insista pe acest segment si este o sansa pentru viitor ca finantarea sa sporeasca", a spus acesta.

Cu exceptia Programului Operational Regional, finantarile disponibile sunt subutilizate si acesta este un semnal de ingrijorare, a declarat Stefan Ciobanu, Director General pentru Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS). "Prin prisma experientelor cu fondurile nerambursabile, experienta de 10-15 ani, s-au evidentiat anumite slabiciuni: au lipsit strategii clare in domeniul sanatatii, a existat o inconsecventa in implicarea directivelor strategice, prioritizarea investitiilor a lasat de dorit, sistemul de finantare si coordonare in relatia minister-autoritati locale este prea complicat pentru ca finantarea sa poata fi utilizata in mod fluent, iar la nivelul capacitatii de implementare, mai sunt inca multe de facut", a explicat Ciobanu,adaugand ca daca aceste carente nu sunt imbunatatite, exista riscul de a afecta finantarile actuale, dar si pe cele viitoare, pentru perioada 2014-2020.

Acesta a mentionat ca, pentru Programul Operational Regional unde deficitul de finantare este major, este posibila o realocare a fondurilor europene chiar pana la sfartitul acestui an. Aceasta decizie ar permite finantarea unor proiecte de modernizare a spitalelor. Conform datelor prezentate de Ministrul Cseke, pentru investitiile in infrastructura medicala prin POR sunt disponibili 174 milioane de euro pentru care au fost depuse 118 proiecte. Cele 31 de proiecte aprobate consuma deja 109 milioane de euro, astfel incat pentru cele 87 de proiecte ramase, daca acestea vor fi eligibile, nu au mai ramas decat 65 de milioane de euro.

Alte subiecte abordate in cadrul conferintei au fost investitiile in infrastructura pe domeniul sanatatii si a echipamentelor medicale, in e-Health, cercetare si dezvoltare si IMM-uri, in educatie, dar si parteneriatul public-privat pentru infrastructura din comune si municipalitati.


Citeste si despre:

De cate proteine ​​are nevoie o persoana? Ce este kinetoterapia si cine are nevoie de ea Teste si analize esentiale de care orice femeie are nevoie Alimente bogate in vitamine 9 probleme de sanatate influentate de stres Informatii despre sanatatea orala Secretele unei diete sanatoase Cu un pas inaintea menopauzei. Recomandarea specialistilor din Germania. Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Beneficiile pentru sanatate ale apei Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv? Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar Programele nationale de sanatate Securitate si sanatate in munca: expunerea la zgomot