Ancheta la Spitalul Elias in cazul copilului de cinci luni cu paralizie cerebrala

Publicat: 08 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Colegiul Medicilor din Bucuresti a inceput ancheta cazului de la Spitalul Elias din Bucuresti, in care doi medici au fost reclamati de parintii unui baietel de cinci luni diagnosticat cu un grav handicap si paralizie cerebrala, in urma unor leziuni survenite la nastere.

"In aproximativ doua saptamani vom avea si rezultatul anchetei. Avem experti care se vor deplasa si la Spitalul Elias, pentru a analiza problema de acolo. in functie de mersul anchetei, vor fi chemati la audieri parintii si echipa medicala implicata", a precizat, pentru NewsIn, presedintele Comisiei de Jurisdictie si Disciplina a Colegiului Medicilor Bucuresti, prof. dr. Vladimir Belis.

Dupa o sarcina cu o evolutie normala, Camelia Marciulescu l-a nascut pe Mihnea, pe 19 octombrie 2008. Nasterea, care a avut loc dupa 14 ore de travaliu, a fost asistata de medicul ginecolog Dan Tutunaru, de la Spitalul Elias din Bucuresti. "Nu mi s-a facut nici macar o ecografie, in conditiile in care travaliul a durat 14 ore, iar dilatatia a fost fortata. Consider ca o ecografie ar fi fost relevanta, in cazul in care nu am avut o nastere usoara, iar medicul a observat ca sunt probleme", sustine Camelia Marciulescu.

Potrivit mamei, medicul si-a dat seama ca nasterea nu poate decurge normal si a avut intentia sa faca operatie cezariana, dar a renuntat din cauza ca doar seful de sectie poate aproba astfel de interventii. "Doctorul Tutunaru mi-a spus ca a vrut sa imi faca cezariana, dar i-a fost sila sa ii ceara permisiunea sefului lui de sectie, medicul Radu Vladareanu, pentru ca se astepta la un refuz din partea acestuia, cum s-a intamplat si in alte cazuri cand a avut nevoie", a precizat mama lui Mihnea.

Contactat telefonic, dr. Dan Tutunaru afirma ca nu a gresit profesional in timpul nasterii si ca o ecografie nu ar fi relevat cordonul ombilical in jurul gatului copilului. "Sa hotarasca cei de la Colegiul Medicilor daca am gresit sau nu. Astfel de cazuri sunt frecvente si nu este vina medicilor", a spus Tutunaru.

Unul dintre medicii romani cu vasta experienta in domeniu, prof. dr. Bogdan Marinescu, directorul Maternitatii Giulesti din Bucuresti, spune ca o astfel de situatie ar fi putut fi evitata cu ajutorul unei ecografii. "in cazul in care copilul avea cordonul ombilical in jurul gatului, ar fi putut fi depistat cu ajutorul ecografiei doppler (n.r. - o investigatie care masoara fluxul sangvin in anumite regiuni anatomice ale fatului)", a declarat, pentru NewsIn, prof. dr. Bogdan Marinescu.

Mihnea s-a nascut sugrumat de cordonul ombilical si, imediat dupa nastere, a intrat in hipoxie (scaderea nivelului de oxigen din sange). Potrivit mamei, medicii l-au resuscitat cu greu si i-au comunicat abia dupa cinci zile ca baietelul este in coma. “in afara medicului Tutunaru, am reclamat-o la Colegiul Medicilor si pe doamna doctor Damian, neonatologul care l-a resuscitat pe Mihnea. Consider ca, de teama unei anchete, a preferat sa il resusciteze pana cand a avut puls si sa mi-l dea asa, paralizat cerebral si cu epilepsie. Practic, copilul meu nu are in cutia craniana decat un lichid si nu are nicio sansa de recuperare. Medicii spun ca va trai, insa nici macar nu isi va putea constientiza propria existenta”, mai spune mama lui Mihnea.

Mama micutului sustine ca unii medici au afirmat ca boala lui Mihnea are o cauza genetica. „Pentru ca m-au vazut atat de hotarata sa depun plangere la Colegiul Medicilor, mi-au spus ca boala a fost transmisa genetic. Dar le-am aratat ca analiza 4D, pe care am facut-o la 27 de saptamani, demonstreaza clar ca Mihnea avea creierul dezvoltat si nu exista nicio problema din punctul asta de vedere. Acum, pur si simplu, creierul lui parca s-a topit", a precizat mama baietelului de cinci luni.

Parintii lui Mihnea au depus si o plangere penala impotriva echipei medicale din sectia de Obstetrica-Ginecologie a Spitalului Elias care a asistat nasterea si asteapta raspuns si din partea autoritatilor.



Citeste si despre:

Tratamentul piciorului var-equin in Paralizia Cerebrala Plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si alte masuri financiar-bugetare Ordonanta de urgenta nr. 148 din 3 noiembrie 2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului Infertilitatea cuplului Paralizia cerebrala Copilul tau se dezvolta normal? Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Infectiile tractului urinar la copil Evaluarea auzului la copil Legatura dintre scolioza si pozitia copilului in banca Lucruri pe care multi parinti si-ar dori sa le stie inainte de a avea un copil Tratament in caz de otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii Prim ajutor in caz de inec cu alimente Primul ajutor in cazul traumatismelor si politraumatismelor