Slabirea prin subalimentatie: 9 riscuri pentru sanatate

Actualizat: 13 Martie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pierderea in greutate este o provocare, iar unele persoane o pot aborda cu mult prea mare entuziasm. In loc de a urma un plan sanatos de pierdere in greutate, acestea prefera sa manance cat mai putin.
Desi greutatea poate sa scada initial, inevitabil, la un moment dat numarul de kilograme va ramane constant, in ciuda faptului ca se acumuleaza destul de putine calorii.

Consecintele unui regim alimentar insuficient

O stare buna de sanatate este sustinuta de odihna corespunzatoare, nutritie si exercitii fizice. Unii oameni considera ca atata timp cat nu se infometeaza, lucrurile vor decurge normal. Chiar daca mananca, dar nu suficient, sanatatea acestora ar putea avea de suferit. Iata mai jos enumerate, 9 posibile riscuri intalnite in cazul persoanelor care nu se hranesc corespunzator:

1. Malnutritia - Este un deficit de substante nutritive corespunzatoare pentru sanatatea organismului; aceasta poate declansa infectii respiratorii, insuficienta renala, orbire, atac de cord si deces.

2. Deshidratarea - Este cauzata de pierderea de lichide. Multe persoane cred ca deshidratarea are legatura directa cu consumul de lichide, dar mare parte din aportul zilnic de fluide provine din alimentele consumate. Deshidratarea poate provoca ameteli, slabiciune, insuficienta renala, insuficienta cardiaca, convulsii, afectarea si chiar incetarea activitatii creierului.

3. Dezechilibrul electrolitic - Un dezechilibru electrolitc poate fi cauzat de un aport insuficient de vitamine din dieta, de care organismul are nevoie pentru a functiona. Nivelurile scazute pot determina batai neregulate ale inimii, confuzie, modificari ale tensiunii arteriale si probleme ale oaselor. Nivelurile ridicate pot duce la spasme musculare, senzatie de amorteala si oboseala.

4. Atrofia musculara - Acest lucru apare atunci cand o persoana este infometata si pentru a compensa, organismul foloseste propriile resurse. In procesul de autoconservare, organismul va stoca grasime pe care o va folosi pentru a supravietui, atunci cand este necesar.

5. Diminuarea functiei neuromusculare - Potasiul este esential pentru desfasurarea corespunzatoare a functiilor neuromusculare. Atunci cand organismul nu are suficiente vitamine si minerale, din cauza malnutritiei, se vor reduce aceste functii si poate sa apara chiar paralizia.

6. Sindromul de oboseala cronica - Acesta este cauzat de un sistem imunitar slabit si poate persista o perioada indelungata de timp, afectand desfasurarea activitatilor zilnice ale unei persoane.

7. Hipoglicemia - Apare atunci cand nivelul de zahar din sange este prea scazut. Daca o persoana nu mananca suficient, glicemia poate sa scada.

8. Anemia feripriva - Aceasta se declanseaza atunci cand o persoana nu asimileaza suficient fier, in urma dietei. Poate include manifestari cum ar fi: problemele de respiratie, palpitatiile, dar si un risc crescut de infectii.

9. Osteoporoza - Reprezinta reducerea densitatii masei osoase cauzata de o deficienta de calciu. Atunci cand o persoana nu mananca suficient, nu va beneficia de toate mineralele si vitaminele necesare pentru sanatatea oaselor.

Exista mai multe lucruri care pot fi in neregula cu organismul unei persoane, care nu se hraneste suficient. Aceasta lista contine doar o parte dintre ele. Atunci cand se doreste scaderea in greutate, indicat ar fi sa se discute cu medicul legat de un plan de alimentatie, care va ajuta la atingerea obiectivului tinta, fara sa fie periculos pentru sanatate.


Citeste si despre:

Totul despre foame si infometare Dieta cu mere Dieta Volumetrics Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun Alimente care ard grasimile Secrete de slabit din jurul lumii Apetitul si modificarile sale Slabit stiintific? Descopera Formula Succesului Alimentele care ajuta la detoxifiere.Beneficii si importanta detoxifierii pentru organism Intarirea organismului in conditii de stres si oboseala Somnul si tulburarile de alimentatie Dieta cu ciocolata Postul negru - beneficii pentru sanatate Revino-ti dupa sarbatori Comportamentul suicidal si autovatamarea Atrofia musculara
Cere sfatul medicului ×