Cauzele polifagiei si cum o controlam

Actualizat: 08 Decembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este polifagia


Polifagia, numita si hiperfagie, este termenul medical pentru senzatia extrema, persistenta de foame. Polifagia reprezinta mancatul excesiv si este un simptom al anumitor afectiuni. Alimentatia clasica nu amelioreaza polifagia.

Cum se manifesta

Din cauza senzatiei intense si constante de foame, pacientii cu polifagie vor manca in exces, ceea ce duce in timp la castig in greutate si sindrom metabolic. In unele cazuri insa, polifagia este asociata cu pierdere in greutate.

Foamea puternica poate fi resimtita in organism in urma unor perioade lungi de post sau in urma unui efort fizic intens. Atunci cand apare insa in viata de zi cu zi, in lipsa unor conditii similare, foamea intensa si polifagia nu sunt normale.

Cauze

Polifagia este un simptom relativ comun in mai multe afectiuni. Cel mai des, polifagia este semnalul de alarma pentru diabetul zaharat. Alte cauze includ afectiuni din 3 categorii principale:
1. Alte patologii hormonale
2. Patologii psihiatrice
3. Patologii rare

Malnutritia este o forma de subnutritie ce poate cauza de asemenea polifagie. Subnutritia duce la un deficit de substante nutritive. Puteti avea acest deficit chiar daca mancati suficient, insa nu mancati alimente nutritive.

Anumite medicamente, precum corticosteroizii pot induce de asemenea polifagie. Discutati cu medicul dumneavoastra daca experimentati foame intensa dupa ce incepeti un tratament nou.

Polifagia si diabetul zaharat

Diabetul zaharat este una dintre cele mai frecvente patologii la nivel mondial, fiind o dereglare metabolica in care insulina nu este produsa suficient sau nu este utilizata corect in organism.

Insulina este principalul hormon ce regleaza si scade nivelul glicemiei (nivelul de glucoza din sange). Atunci cand nu avem suficienta insulina, glucoza se acumuleaza in sange si induce hiperglicemie.

Organismul pacientilor cu diabet nu poate utiliza glucoza in mod corect, ca sursa de energie. Aceasta lipsa de energie va duce la cresterea nivelului de foame si la aparitia polifagiei. Polifagia apare in ambele tipuri de diabet zaharat, de tip 1 si de tip 2. Aceasta poate fi prezenta si la pacientele insarcinate ce fac diabet gestational.

Alte simptome specifice diabetului zaharat includ:
• Polifagia (foame extrema)
• Polidipsia (sete extrema)
• Poliurie (urinat frecvent)

Apelati la ajutor medical oricand apare unul sau mai multe dintre aceste simptome specifice, in special daca ati experimentat o pierdere recenta, neintentionata in greutate. Diabetul zaharat nediagnosticat si netratat poate fi fatal.

Pacientii cu diabet zaharat, in special cel de tip 1, pot experimenta polifagie si in urma episoadelor de hipoglicemie. Hipoglicemia apare de regula din cauza omiterii unei mese sau administrarii unei cantitati prea mari de insulina.
Hipoglicemia poate aparea si la persoane sanatoase, fara diabet zaharat, iar unul dintre simptome va fi foamea intensa.

Polifagia si patologiile endocrine

In plus fata de diabet, polifagia poate fi simptomul altor patologii endocrine, in care exista dezechilibre hormonale:

Hipertiroidism sau boala Basedow-Grave. In aceasta afectiune, glanda tiroida elibereaza o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni, cu rol esential in reglarea metabolismului. Nivelurile crescute de hormoni tiroidieni vor accelera metabolismul, ceea ce inseamna ca organismul va utiliza caloriile mai repede decat in mod normal. Acest lucru duce la foame, polifagie si pierdere in greutate.

Sindromul premenstrual, o multitudine de simptome ce incep cu 1-2 saptamani inainte de menstruatie. Unul dintre simptomele posibile este polifagia, din cauza varfurilor de hormoni estrogen si progesteron si scaderii nivelului de serotonina.

Insulinomul. O tumora rara ce apare la nivelul pancreasului, fiind constituita din celule ce produc insulina in cantitati excesive. Insulina va duce la hipoglicemie si astfel apare foamea si polifagia.

Polifagia si patologiile psihiatrice

Polifagia poate fi un simptom al urmatoarelor afectiuni:

• Depresie atipica. Un tip specific de depresie, in care semnele si simptomele nu sunt cele clasice. Un simptom comun in aceasta depresie este cresterea apetitului, care duce frecvent la castig in greutate.

• Stres. Atunci cand suntem stresati, organismul elibereaza cantitati mari dintr-un hormon numit cortizol. Cortizolul afecteaza glicemia si poate induce senzatia de foame.

• Anxietate. Anxietatea creste de asemenea nivelul de cortizol, producand uneori polifagie. Mancatul poate fi in aceste cazuri un mecanism de gestionare a starilor emotionale neobisnuite, neplacute.

Polifagia si patologiile rare

Exista cateva afectiuni rare ce pot include polifagia in tabloul lor clinic.

Doua astfel de patologii sunt:

Sindromul Prader-Willi. O afectiune genetica rara ce apare la copii, afectandu-le metabolismul, aspectul fizic si comportamentul. In jurul varstei de 2 ani, copiii cu sindrom Prader-Willi dezvolta polifagie si astfel castig in greutate.

• Sindromul Kleine-Levin. O afectiune foarte rara, ce induce perioade de somnolenta intensa ce alterneaza cu perioade lipsite de somn. Aceste episoade pot fi insotite de polifagie.

Tratament

Polifagia nu poate fi tratata daca nu este tratata si gestionata cauza. Aceasta se amelioreaza de cele mai multe ori atunci cand cauza este tratata corespunzator.

Diabetul de tip 1 este tratat prin injectii de insulina, timp de tot restul vietii. Atat timp cat valorile glicemiei sunt mentinute in limite normale, polifagia nu ar mai trebui sa apara. Hipoglicemia, daca apare, trebuie tratata urgent prin alimente cu glucoza ce poate fi usor absorbita (exemplu: un plic de zahar).

Tratamentul diabetului de tip 2 este unul complex, ce se alege in functie de comorbiditatile pacientului, greutatea sa si profilul lipidic (valorile lipidelor in sange). Acesti pacienti pot avea tratament medicamentos sub forma de comprimate sau insulina, in functie de severitatea patologiei. Polifagia nu ar trebui sa apara daca diabetul este bine controlat.

Hipertiroidismul va necesita medicamente antitiroidice, iod radioactiv sau interventie chirurgicala. Tratamentul insulinomului este ales in functie de particularitatile fiecarui caz.

Medicul psihiatru va prescrie tratament medicamentos si sedinte de terapie pentru pacientii cu patologii ce induc polifagie.

Psihoterapia si terapia nutritionala, realizate alaturi de specialisti, sunt idei bune de tratament pentru orice pacient cu polifagie, indiferent de cauza acesteia.

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Polifagia ar trebui intotdeauna investigata, diagnosticata si tratata de catre un medic, fiind intotdeauna patologica. Abtinerea de la mancare sau dietele restrictive nu vor fi eficiente pentru acest tip de foame. Mergeti imediat la medic daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra experimentati simptome asociate polifagiei, precum polidipsia sau poliuria.

Concluzie

Foamea extrema ce nu este ameliorata prin alimentatie, este un semn al unei patologii si trebuie intotdeauna investigata si tratata specific. Daca observati modificari semnificative ale apetitului la dumneavoastra sau la copilul dumneavoastra, nu ezitati sa mergeti la medic.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/polyphagia
https://www.diabetes.co.uk/symptoms/polyphagia.html
https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/24637-polyphagia-hyperphagia


Citeste si despre:

Primele semne ale diabetului la copii. Ce trebuie sa aiba parintii in vedere Complicatiile diabetului netratat la timp Diabetul zaharat si kinetoterapia Fitoterapia hiperglicemiilor Diabetul zaharat - cauze, simptome, tratament 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Tulburarile gastrice Primele semne ale diabetului 10 motive pentru care nu ne simtim satui Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere