Carnea de miel este bogata in fier si potasiu, fiind o optiune sanatoasa pentru persoanele fara probleme medicale, dar si pentru cele care doresc sa castige masa musculara, pentru sportivii care se recupereaza dupa competitii sau pentru persoanele care au suferit interventii chirurgicale, deoarece ajuta la refacerea tesuturilor.
• Contine acizi grasi Omega 3, complexul B, minerale importante precum fier, zinc, fosfor si calciu si doar 35% grasimi saturate, care ies din fibrele carnii cand este pregatita fara ulei. Restul de 65% din grasimile continute de acestea sunt mononesaturate si polinesaturate, altfel spus cele mai sanatoase tipuri de grasimi pentru organism.
• Previne instalarea bolilor cardiace.
• Carnea de miel este una dintre cele mai bogate surse de proteine usor digerabile, iar aminoacizii din ea faciliteaza productia de energie, din acizii grasi, folosita in diversele procese fiziologice.
• Complexul de vitamine B din carnea de miel contribuie la metabolizarea proteinelor, carbohidratilor si grasimilor.
• Poate preveni anemia datorita continutului mare de fier.
• Contribuie la cresterea imunitatii si ajuta la functionarea optima a functiei gustului si a celei olfactive.
• Contine si alte minerale bune organismului precum mangan, seleniu si cupru.
Cateva reguli sunt foarte importante pentru cumpararea carnii de miel de buna calitate si proaspata:
• Numai din locuri sigure. Astfel, este indicat sa fie achizitionata numai din spatii special amenajate si autorizate sanitar-veterinar.
• Greutatea mielului sa fie intre 10 si 13 kilograme. Important este ca mielul sa nu aiba sub 9 kilograme fiindca daca este mai mic va contine mai multe purine, care-l fac greu digerabil.
De aceea, specialistii recomanda achizionarea unui miel de 10-13 kilograme, in felul acesta carnea nu va fi atat de indigesta.
• Organele se altereaza mai usor. Este bine de stiut ca organele de miel se altereaza mult mai usor decat carnea, asa ca este bine sa fie mirosite inainte de a le cumpara si sa fie verificate de noduli.
• Culoarea rozalie a carnii. Trebuie acordata o mare atentie aspectului pe care il are carnea de miel. Concret, carnea proaspata de miel este rozalie, nu rosie si elastica la atingere. In cazul in care se observa ca bucata respectiva de carne este lipicioasa, atunci cu siguranta nu este proaspata.
• Stampila. Carnea verificata este obligatoriu marcata cu o stampila, care arata ca mielul a fost sanatos.
Asocierea cu legume este cea mai indicata, spun nutritionistii, pe cand cea cu paine sau cu mamaliga va ingreuna si mai mult procesul digestiv. In plus, dupa o masa bogata in preparate grele este bine sa se manance ananas si kiwi, deoarece acestea au anumite enzime care vor face digestia usoara.
Carnea de miel este recomandat sa fie lasata la marinat pentru cateva ore si sa fie gatita in cuptor sau pe gratar si nu prajita in grasime.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.