Neuropatia apare la persoanele cu diabet din cauza nivelului ridicat de glucoza in sange, fapt care conduce la lezarea fibrelor nervoase, mai ales la nivelul picioarelor. Neuropatia diabetica este una dintre cele mai severe complicatii ale diabetului zaharat. Datele statistice arata ca in peste 50% din cazuri pacientii nu au simptome specifice afectiunii, ceea ce favorizeaza agravarea bolii.
Din dorinta de a creste gradul de constientizare asupra neuropatiei diabetice, Wörwag Pharma Romania demareaza initiativa „Stand up for your feet!”, o campanie de educatie terapeutica pentru a se diagnostica din timp afectiunea si a reduce riscurile asociate prin urmarea unui tratament corespunzator.
Diagnosticul precoce joaca un rol important in sanatatea fiecarei persoane cu diabet intrucat neuropatia poate avea consecinte severe. Netratata corespunzator la momentul potrivit, neuropatia poate creste riscul de aparitie a unor rani care ulterior se pot infecta si pot determina amputarea piciorului afectat. in cele mai multe situatii neuropatia este depistata in momentul in care se stabileste diagnosticul de diabet. Cel mai important in acest caz este tratamentul corect si adecvat, ingrijirea picioarelor in mod corespunzator.
Simptomele care prevestesc diagnosticul neuropatiei diabetice
In multiple cazuri de neuropatie diabetica pacientii nu-si dau seama daca sunt suspecti sau nu in a fi diagnosticati cu aceasta afectiune. Totusi, exista cateva simptome, usor depistabile la nivelul picioarelor, de care pot tine cont: furnicaturi, senzatie de arsura, durere intepatoare sau senzatie de curentare, fie senzatie de amortire. Aceste semne devin de obicei mai suparatoare in momentele de relaxare sau inainte de a dormi.
De asemenea, lezarea fibrelor nervoase conduce si o sensibilitate redusa la temperatura (pacientul nu poate face diferenta intre apa rece si calda), senzatie redusa de presiune (pacientul nu simte daca pantofii sunt prea stramti) si instabilitate in timpul mersului (pacientul merge leganat). Semnele si simptomele sunt rezultatul fibrelor nervoase deteriorate ale picioarelor, iar din acest motiv pot aparea rani care se pot infecta in timp.
In plus, mai multi factori de risc favorizeaza aparitia neuropatiei diabetice, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arteriala, fumatul sau consumul de alcool. Daca picioarele transmit semnale neobisnuite, similare cu simptomele neuropatiei, se recomanda de indata o vizita la medicul diabetolog, neurolog sau medicul de familie.
Testeaza-te din timp pentru a depista neuropatia diabetica
Diagnosticul de neuropatie diabetica se stabileste dupa un consult amanuntit la medic, insa exista o serie de teste care pot ajuta la verificarea starii de sanatate actuale chiar din confortul propriei locuinte.
Aceasta testare este folosita doar pentru o evaluare initiala, fara a inlocui vizita in cabinetul medicului specialist.
O optiune pentru depistarea precoce a neuropatiei diabetice este Testul Michigan, o metoda simpla, neinvaziva si precisa de autodiagnosticare.
Testul dureaza aproximativ 2 minute si cuprinde 15 intrebari raportate la evenimentele si simptomele ultimelor 2-3 luni.
10 reguli de aur pentru ingrijirea picioarelor
Campania „Stand up for your feet” este sustinuta de Wörwag Pharma Romania si urmareste cresterea gradului de constientizare a consecintelor neuropatiei diabetice, a necesitatii depistarii si tratamentului precoce. Initiativa se desfasoara la nivel international si isi propune sa contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii vietii persoanelor ce sufera de diabet, printr-o comunicare si o educatie terapeutica adecvate.
Afla mai multe despre testare pe website-ul oficial de campanie „Stand up for your feet”.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.