Complicatiile neurologice ale diabetului zaharat

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Oancea Madalina Elena
Consultant medical:

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Ce este neuropatia diabetica


Diabetul zaharat este o boala cronica care poate afecta multiple organe si sisteme din corp, inclusiv sistemul nervos. Tulburarile neurologice asociate cu diabetul zaharat sunt frecvente si pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii pacientilor.

Neuropatia diabetica este cea mai comuna tulburare neurologica intalnita la pacientii cu diabet zaharat, afectand aproximativ 50% dintre acestia. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin leziuni ale nervilor periferici, care duc la simptome precum furnicaturi, amorteli si dureri in picioare si/sau maini.

Neuropatia diabetica poate fi senzoriala, motorie sau mixta si poate fi diagnosticata prin teste neurologice si electrofiziologice.

Factori de risc

Factorii de risc pentru neuropatia diabetica includ:
- controlul inadecvat al nivelului de glucoza in sange;
- durata diabetului zaharat - persoanele cu diabet de lunga durata sunt mai susceptibile sa dezvolte neuropatie,
- factorii genetici - unele persoane au o predispozitie genetica pentru dezvoltarea neuropatiei; - fumatul - fumatul poate agrava neuropatia si poate reduce circulatia sangelui in membrele inferioare;
- consumul excesiv de alcool - consumul excesiv de alcool poate agrava neuropatia si poate duce la deteriorarea nervilor.

Tipologie

Neuropatia autonoma

O alta tulburare neurologica intalnita frecvent la pacientii cu diabet zaharat este neuropatia autonoma.

Aceasta afectiune afecteaza nervii care controleaza activitatea inimii, a sistemului digestiv, a vezicii urinare si a glandelor sudoripare.

Simptomele includ tulburari de digestie, incontinenta urinara, disfunctii sexuale si oboseala cronica. Neuropatia autonoma poate fi diagnosticata prin teste de functie autonoma.

Neuropatia autonoma diabetica poate afecta sistemul nervos autonom care controleaza functiile corporale involuntare, cum ar fi digestia, tensiunea arteriala si bataile inimii.

Pacientii cu neuropatie autonoma diabetica pot beneficia de modificari ale dietei, exercitii regulate si medicamente care controleaza tensiunea arteriala si regleaza digestia.

AVC-ul

O alta complicatie neurologica a diabetului zaharat este accidentul vascular cerebral (AVC). Pacientii cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta AVC datorita afectarii vaselor de sange.

Simptomele AVC includ slabiciune, parestezii sau asimetrie a fetei, deficit motor la nivelul membrelor, pierderea vederii, tulburari de echilibru si de vorbire. Unul dintre factorii de risc importanti pentru AVC-ul datorat diabetului zaharat este hiperglicemia cronica.

Nivelurile ridicate de glucoza din sange pot cauza inflamatie si disfunctie endoteliala, ceea ce poate duce la leziuni vasculare si, in cele din urma, la AVC.

Persoanele cu diabet zaharat au, de asemenea, un risc crescut de hipertensiune arteriala, dislipidemie si obezitate, toate acestea fiind factori de risc importanti pentru AVC. Pe langa acesti factori de risc generali, diabetul zaharat poate creste si riscul de AVC prin tulburari specifice legate de boala insasi.

Ateroscleroza

De exemplu, persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta ateroscleroza, o afectiune in care placa de aterom se acumuleaza in vasele de sange.

Aceasta acumulare de placi poate duce la ingustarea sau blocarea vaselor de sange, ceea ce poate duce la AVC. Diabetul zaharat poate, de asemenea, duce la tulburari ale coagularii sangelui, ceea ce poate creste riscul de formare a cheagurilor de sange ce pot bloca fluxul de sange catre creier.

Alte complicatii ale diabetului zaharat care pot creste riscul de AVC includ neuropatia diabetica, retinopatia diabetica si boala renala diabetica.

Toate aceste afectiuni pot afecta negativ vasele de sange si circulatia sanguina si pot creste riscul de AVC.

Prevenirea AVC-ului la persoanele cu diabet zaharat este esentiala pentru mentinerea sanatatii lor. Gestionarea diabetului zaharat prin controlul nivelului de glucoza din sange, controlul hipertensiunii arteriale si dislipidemiei si reducerea factorilor de risc pentru obezitate poate reduce semnificativ riscul de AVC.

Un prim pas important in tratamentul pacientilor cu AVC si diabet zaharat este stabilizarea pacientului si inceperea tratamentului imediat dupa debutul simptomelor.

Pacientii cu diabet zaharat sunt adesea mai predispusi la complicatii dupa un AVC si, prin urmare, trebuie tratati cu multa atentie si monitorizati cu atentie.

In ceea ce priveste prevenirea complicatiilor acute ale AVC-ului, este important ca pacientii sa fie tratati cu terapie trombolitica in primele ore dupa debutul simptomelor, in cazul in care evaluarea clinica si imagistica este adecvata.

Cu toate acestea, pacientii cu diabet zaharat prezinta un risc mai mare de hemoragie cerebrala si, prin urmare, tratamentul trombolitic trebuie administrat cu precautie si sub supraveghere atenta.

In plus, pacientii cu diabet zaharat prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii vasculare, cum ar fi accidentul vascular cerebral recurent sau boala vasculara periferica, ceea ce face ca managementul aferent sa fie critic.

Aceste complicatii pot fi prevenite prin controlul adecvat al glicemiei, precum si prin inceperea precoce a terapiei de reabilitare si a interventiilor de prevenire a recidivei.

Neuropatia optica ischemica

O alta tulburare neurologica asociata cu diabetul zaharat este neuropatia optica ischemica. Aceasta afectiune apare atunci cand vasele de sange care alimenteaza nervul optic sunt afectate, ceea ce duce la pierderea vederii.

Simptomele includ pierderea brusca a vederii, dureri oculare si tulburari de perceptie a culorilor. Tratamentul neuropatiei optice ischemice implica administrarea de medicamente antiinflamatorii si de antiagregante plachetare.

Picior diabetic

In plus, diabetul zaharat poate duce si la sindromul de picior diabetic, care apare ca urmare a neuropatiei diabetice si a afectiunilor vasculare. Aceasta poate duce la leziuni ale pielii, ulceratii si chiar amputatii ale membrelor inferioare.

Simptomele piciorului diabetic pot varia de la durere si disconfort la ulceratii si amputatii ale membrelor inferioare.

Printre cele mai frecvente simptome se numara:
- pierderea sensibilitatii la nivelul picioarelor,
- furnicaturi, arsuri si senzatia de amorteala,
- modificari ale culorii si texturii pielii,
- iritatii, rani care nu se vindeca,
- inrosire si edem, iar acestea se pot suprainfecta.

Factorii de risc pentru piciorul diabetic includ:
- controlul inadecvat al nivelului de glucoza in sange,
- neuropatia diabetica - neuropatia poate reduce senzatia de durere in picioare, ceea ce poate face mai dificila identificarea leziunilor sau a ranilor;
- insuficienta circulatorie - diabetul poate afecta vasele de sange si poate duce la ingustarea sau blocarea acestora, ceea ce poate reduce circulatia sangelui catre picioare si poate face mai dificila vindecarea ranilor
- incaltaminte necorespunzatoare - incaltamintea inadecvata poate duce la aparitia ranilor sau a bataturilor care se pot infecta.

Tratamentul piciorului diabetic poate include:
- controlul glicemiei - mentinerea nivelelor normale de zahar in sange poate ajuta la prevenirea deteriorarii nervilor si vaselor de sange;
- ingrijirea piciorului - curatarea si ingrijirea adecvata a picioarelor poate preveni aparitia leziunilor, medicamentele pot fi utilizate pentru a controla durerea si inflamatia asociate cu neuropatia;
- amputatia - in cazurile severe, poate fi necesara amputatia membrelor inferioare pentru a preveni raspandirea infectiei si a salva viata pacientului.

Encefalopatia hipoglicemica

Encefalopatia hipoglicemica este o complicatie rara, dar grava a diabetului zaharat, care poate aparea atunci cand nivelul glicemiei scade brusc sub valori normale.
Aceasta afectiune poate aparea la orice pacient cu diabet, indiferent de tipul sau durata bolii.

Simptomele encefalopatiei hipoglicemice pot varia de la usoare la severe si pot include tremur, slabiciune musculara, anxietate, confuzie, cefalee, ameteli, pierderea constientei si chiar convulsii. In cazurile grave, encefalopatia hipoglicemica poate duce la leziuni cerebrale permanente sau chiar la deces.

Tratamentul encefalopatiei hipoglicemice implica restabilirea nivelului glicemiei la valori normale. Acest lucru poate fi realizat prin administrarea orala sau intravenoasa de glucoza. Este important ca tratamentul sa fie instituit cat mai curand posibil, pentru a preveni aparitia unor leziuni cerebrale permanente sau a decesului.

In plus, prevenirea encefalopatiei hipoglicemice implica monitorizarea atenta a nivelului glicemiei si ajustarea terapiei pentru diabet zaharat.

Managementul complicatiior neurologice ale diabetului

Managementul complicatiilor neurologice ale diabetului zaharat implica o abordare integrata si individualizata pentru fiecare pacient.

Primul pas in managementul complicatiilor neurologice ale diabetului zaharat este prevenirea aparitiei acestora. Controlul strict al nivelului de zahar din sange este esential pentru prevenirea si tratarea neuropatiei diabetice si a piciorului diabetic. Monitorizarea constanta a glicemiei este necesara, iar nivelul hemoglobinei A1c (HbA1c) trebuie mentinut sub control.

De asemenea, trebuie luate in considerare si factorii de risc modificali ai diabetului zaharat, precum hipertensiunea arteriala, dislipidemia si obezitatea.

Tratamentul neuropatiei diabetice consta in ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Tratamentele includ analgezice, inhibitori ai canalelor de calciu, antidepresive si alte medicamente pentru controlul durerii.

Terapia fizica si exercitiile regulate pot ajuta la ameliorarea simptomelor si imbunatatirea functiei motorii si senzoriale.

Picior diabetic

Piciorul diabetic este o complicatie comuna a diabetului zaharat care necesita o abordare complexa. Ingrijirea adecvata a piciorului diabetic include examinarea regulata a piciorului, tratamentul ranilor, incaltaminte adecvata si prevenirea infectiilor.

Terapia cu oxigen hiperbaric poate fi, de asemenea, benefica in tratarea ulcerelor si a ranilor cronice.

Pentru pacientii cu accident vascular cerebral si diabet zaharat, controlul strict al glicemiei este crucial in prevenirea recurentelor si a complicatiilor. Terapia de reabilitare, cum ar fi terapia fizica si ocupationala, poate fi, de asemenea, benefica in imbunatatirea functiei motorii si cognitive dupa un AVC.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetic-neuropathy/symptoms-causes/syc-20371580


Citeste si despre:

Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii 6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat Programul national de diabet zaharat Afectiuni cutanate ale picioarelor in diabetul zaharat Diabetul zaharat non-insulino-dependent recent diagnosticat Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Diabet si hipertensiune: unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni Cauzele si complicatiile ulcerului de gamba Neuropatia diabetica Neuropatia diabetica, complicatia frecventa a diabetului care poate duce la amputare Sanatatea picioarelor in diabetul zaharat