Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Diabetul zaharat este o afectiune cronica ce necesita vizite periodice la medicul curant diabetolog, atat pentru monitorizare glicemica si ajustarea tratamentului cat si pentru monitorizarea aparitiei complicatiilor.
Aceste complicatii pot sa apara in cazul dezechilibrului glicemic, adica neatingerea unor valori tinta ale glicemiei, colesterolui sau tensiunilor arteriale, stabilite impreuna cu medicul curant.
La nivel global, conform datelor Federatiei Internationale de Diabet, in anul 2021, aproximativ 537 de milioane de adulti cu varste intre 20 si 79 de ani erau diagnosticati cu diabet.
In Romania, in 2023, Societatea Roman de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a raportat ca aproximativ 1,3 milioane de persoane sunt sub tratament în cadrul Programului National de Diabet Zaharat, reprezentand doar putin peste jumatate din totalul cazurilor estimate. Aceasta sugereaza ca numarul total al persoanelor cu diabet ar putea fi semnificativ mai mare, incluzand si cazurile nediagnosticate.
Astfel, desi datele din 2014, din Studiul National privind Prevalenta Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitatii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei si Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR) indicau aproximativ 2 milioane de persoane afectate, prevalenta actuala a diabetului în România este probabil mai ridicata, subliniind necesitatea monitorizarii continue si a actualizrii periodice a statisticilor legate de aceasta afectiune.
Pentru a preveni complicatiile, pacientii trebuie sa mearga regulat la controale medicale, sa urmeze un regim alimentar echilibrat, sa faca micare, sa isi monitorizeze glicemia si valorile tensionale dar si sa efectueze analizele recomandate de medic.
Afectiuni ale inimii si vaselor de sange
Conform INSP, diabetul zaharat dubleaza riscul de boli cardiovasculare ai accidente vasculare cerebrale. Toate aceste problemele cardiovasculare sunt frecvente la persoanele cu diabet zaharat necontrolat, ca urmare a neaderarii pacientului la recomandarile medicale privind administrarea medicatiei si adoptarea unui stil de viata sanatos (ce implica si modificarea alimentatiei si a nivelului de activitate fizica).
Cea mai intalnita afectiune cardiovasculara la diabetici este hipertensiunea arteriala, 61.7% dintre pacientii romani care sufera de diabet avand si hipertensiune, conform aceluiasi studiu PREDATORR. Dar nu este singura, pacientii putand suferi si de arteriopatie, boala cardiaca ischemica, boli coronariene, accident vascular, infarct miocardic.
Probleme cu vederea
Diabetul este una dintre principalele cauze ale bolilor oculare la persoanele cu varsta cuprinsa intre 20 si 74 de ani. În diabetul zaharat pot aparea manifestari la nivelul tuturor structurilor oculare , de la orbita, nervi, muchi extraoculari, anexe oculare la cornee, iris, corpi ciliari, pupila, cristalin sau la nerv optic, vitros, retina. Unele dintre aceste modificari, cum este retinopatia diabetica, cataracta, pot evolua cu alterarea serioasa a functiei oculare.
Vestea buna este ca studiile au aratat ca un control periodic la medicul oftalmolog si tratamentul adecvat in cazul in care exista o boala oculara previn cu pana la 90% pierderea vederii.
Afectiuni renale
Glicemiile necontrolate insotite sau nu de valori mari ale tensiunii arteriale pot duce, in timp, la aparitia suferintei renale. Functia renala, monitorizata prin analize precum uree, creatinina, microlabuminurie sau raport albumina pe creatina urinara, incepe sa se modifice si, in unele cazuri, este nevoie de dializa pentru ca pacientul sa supravietuiasca.
Infectii dentare
Diabetul zaharat creste riscul de infectii dentare, carii si afectiuni gingivale. Gingiile devin sensibile, sângereaza frecvent si se inflameaz. Parodontoza apare mai des la pacientii cu diabet zaharat, un studiu publicat în Journal of Periodontology constatand ca pacientii cu diabet zaharat au un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta boala parodontala severa comparativ cu cei fara diabet. Insa, cu ajutorul unei igiene orale riguroase si a controalelor stomatologice periodice se pot preveni aceste probleme.
Neuropatia diabetica
Neuropatia diabetic reprezinta una dintre cele mai frecvente complicatii ale diabetului zaharat, afectând semnificativ calitatea vieii pacientilor.
Un studiu publicat în Diabetes Care (2020) arata ca aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta neuropatie diabetica în decursul bolii. Aceasta include atât neuropatia periferica, cât si alte forme de neuropatie. Neuropatia periferica este o forma specifica a neuropatiei diabetice, care afecteaza nervii din membrele inferioare si se insoteste de semne precum furnicaturi, amorteli, senzatie de "mers pe ace", piele uscata, senzatie de "picioare reci".
In Romania, datele recente privind prevalenta neuropatiei diabetice sunt limitate. Conform unei declaratii din 2013 a prof. dr. Ioan Vereiu, presedintele Societatii de Neuropatie Diabetica, prevalenta neuropatiei diabetice dureroase era de aproximativ 20%, ceea ce înseamna ca unul din cinci pacienti cu diabet zaharat se confrunta cu simptome precum durere, amorteala sau parestezii la nivelul picioarelor.
Un alt studiu din 2021 a estimat ca prevalenta neuropatiei diabetice în rândul pacientilor cu diabet zaharat este de 67%, iar prevalenta ulceratiilor la nivelul picioarelor este de 15%. Aceste date sugereaz o prevalenta semnificativa a neuropatiei diabetice în România, dar este necesar un studiu national actualizat pentru a obtine informatii precise si recente.
Afectiuni dermatologice
Diabetul zaharat este asociat cu mai multe afectiuni dermatologice, care pot aparea ca si complicatii sau pot fi mai frecvent întâlnite la persoanele cu diabet.
Dermopatia diabetica este o afectiune a pielii caracterizata prin aparitia unor pete rosii sau maro pe picioare si este un semn de evolutie indelungata a diabetului. Ea nu necesita tratament.
Acanthosis nigricans este o afeciune dermatologic care se manifesta prin coloratie mai inchisa si îngroarea pielii în zonele de frecare, cum ar fi gâtul, axilele si zonele inghinale. Este un semn al insulinorezistentei si poate fi un indicator al diabetului tip 2.
Desi nu este exclusiv legata de diabet, persoanele cu diabet de tip 2 pot prezenta un risc crescut de a dezvolta psoriazis, o afectiune autoimuna a pielii care provoaca inflamatii, prurit (mâncarime) si formarea de scuame.
Alte afectiuni dermatologice asociate cu diabetul pot fi: xantomatoza eruptiva (leziuni galbene pe piele, cauzate de depuneri de colesterol), eczema diabetica (afectiune insotita de prurit, eruptii si piele "crapata"), hidradinita supurativa (inflamatie dureroasa a glandelor sudoripare, mai ales in zona axilara), etc. De retinut este si faptul ca infectiile pielii, fie de origine bacteriana (furuncule i celulit), fie de origine fungica (candidoze) sunt mai frecvent intalnite la pacientii cu diabet datorita sistemul imunitar compromis si al controlului glicemic precar.
Disfunctia erectila
O alta complicatie care poate aparea in urma diabetului este disfunctia erectila. Aproximativ 35-75% dintre barbatii cu diabet zaharat sufera de disfunctie erectila, iar aceasta prevalenta creste odata cu vârsta si durata bolii. Prevalenta disfunctiei erectile este mai mare comparativ cu barbatii din populatia general, iar riscul de a dezvolta aceasta problema este de aproximativ 3 ori mai mare decat in randul barbatilor fara diabet.
Cauzele care duc la aparitia disfunciei erectil la persoanele cu diabet sunt legate de prezenta neuropatia diabetice, problemele de circulatie (afectiuni vasculare) sau controlul glicemic inadecvat.
Toate aceste complicatii sau afectiuni care insotesc diabetul au un impact semnificativ asupra sntii i calitii vieii pacienilor. De aceea este importanta monitorizarea i gestionarea adecvate a diabetului zaharat pentru a preveni aparitia lor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.