Invata sa traiesti cu diabetul - 4 pasi simpli

Actualizat: 27 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul a imbracat de-a lungul timpului mai multe haine - boala secolului, boala nobililor, silent killer si multe alte denumiri. Intrebarea care se pune de cele mai multe ori este aceea daca pacientii care au diabet inteleg pe deplin aceasta boala?

Daca inteleg necesitatea tratamentului, necesitatea dietei, importanta complicatiilor si cum sa le previna?

Adevarul este ca diabetul a fost, este si va ramane un adevarat cal troian al bolilor metabolice. O boala care ascunde multe lucruri si poate aduce multe surprize daca este tratata cu superficialitate.

Multi oameni isi amintesc acel moment din viata lor cand diabetul a devenit real pentru ei. Indiferent ca s-a numit diabet, pre-diabet, complicatie a diabetului, a fost acolo.

Acesti oameni au trebuit sa invete sa traiasca cu acest lucru, iar acest lucru se face doar daca pacientul este dispus sa inteleaga boala, sa se documenteze cu privire la ea si nu in ultimul rand sa fie capabil sa o managerieze respectand o serie de indicatii.

Cum tinem diabetul sub control?

Pentru a intelege cat mai bine diabetul, trebuie inteles in primul si in primul rand ca diabetul nu are doar o manifestare unica, care se pliaza la fel pe fiecare pacient.

Diabetul poate imbraca diferite forme si poate avea manifestari diferite de la pacient la pacient. Din acest motiv trebuie inteles ca informatiile din tratatele de specialitate caracterizeaza boala in diversitatea si complexitatea ei.

Pacientul trebuie sa fie capabil sa inteleaga particularitatea acesteia - faptul ca doi pacienti cu diabet pot avea manifestari diferite, iar pentru a tine piept bolii trebuie ca boala sa fie inteleasa in particular.

Adevaratul diabet este diferit pentru fiecare individ in parte. Este ceva ce el detine si ceva ce trebuie definit pe baza experientelor proprii.

Definitia diabetului se poate schimba pentru fiecare individ pe parcursul evolutiei, iar acest lucru se intampla stric din cauza schimbarilor pe care individul le sufera, atat din punct de vedere fizic cat si emotional.

Trebuie acceptat faptul ca nu exista o unica solutie ce se poate aplica tuturor. Exista in schimb niste schite generale, niste pasi, care pot da startul unui plan/drum pe care pacientul si-l poate construi singur.

Un prim pas atrage atentia cu privire la cunostintele despre boala. Pentru a intelege cat mai bine boala trebuiesc culese informatii cu privire la ea. Aici apare un “de ce?”

Raspunsul la aceasta intrebare este simplu - un pacient educat este un pacient care isi poate manageria in anumite situatii boala. Un astfel de pacient stie cand sa se adreseze medicului, intelege o complicatie, este constiincios cu privire la dieta si medicatie.

Exista o serie de programe cu scop educativ in ceea ce priveste diabetul si este recomandata participarea activa la astfel de programe.

Cu cat diabetul este mai bine inteles cu atat pacientul va fi capabil sa sesizeze o serie de modificari aduse de interactiunea organismului cu medicatia diabetica, cu schimbarea dietei, dar si influenta activitatii fizice asupra organismului.

Cu alte cuvinte, documentarea cu privire la boala este o prima conditie care trebuie indeplinita pentru a trai cu aceasta patologie.

Principiile dupa care pacientul se ghideaza reprezinta cel de-al doilea pas. Exista trei parti care trebuie parcuse aici, si anume: rolul pe care pacientul trebuie sa si-l asume, flexibilitatea acestuia cu privire la noile schimbari si nu in ultimul rand - tintele spre care trebuie sa tinda pacientul.

In ceea ce priveste rolul pe care si-l asuma pacientul acesta trebuie sa inteleaga ca este foarte important sa se pozitioneze intr-un rol central, principal si nicidecum sa participe pasiv la toata aceasta piesa, lasand echipa medicala sa ia toate deciziile.

Flexibilitatea poate face uneori diferenta. Este foarte important ca pacientul sa fie capabil sa se plieze pe anumite modificari necesare in actul terapeutic precum si in ceea ce priveste modificarea stilului de viata pentru a obtine maximul de beneficii.

Tintele la un pacient diabetic ar trebuie sa fie reprezentate de - valoarea glicemiei, a hemoglobinei glicozilate, a greutatii corporale, a tensiunii arteriale, a colesterolului etc.

Cu cat aceste valori sunt mentinute in intervalele de normalitate cu atat boala este tinuta in frau, iar evolutia ei este incetinita. Pentru a obtine acest deziderat este important ca pacientul sa ceara sfatul medicului.

Planul personal de combatere a diabetului se inscrie ca al treilea pas in aceasta lista. Dupa ce un pacient s-a documentat cu privire la boala lui, a inteles-o, si-a asumat rolul in aceasta situatie si si-a setat tintele, este timpul sa isi dezvolte un plan personalizat, cu ajutorul caruia sa faca fata bolii si sa ii incetineasca evolutia.

Planul personal al pacientului diabetic ar trebui sa inclunda puncte precum dieta ce trebuie abordata, medicamentele ce trebuiesc administrate - doza si momentul zilei cand trebuiesc administrate -, tabele cu valorile glicemiei si insulina administrata, metode de combatere a stresului, activitate fizica regulata si de ce nu, abordarea unor metode prin care sa beneficieze de un suport moral.

Al patrulea pas si probabil cel mai important din aceasta lista se refera la punerea in practica a tuturor informatiilor culese si a planului elaborat la pasul anterior. Cu alte cuvinte este partea de actiune propriu-zisa, transformarea planului in actiune. Aceasta transformare necesita in primul rand asumarea unor decizii si practicarea unor schimbari.

Cu alte cuvinte, pacientul trebuie sa iasa din rutina cu care s-a obisnuit si sa aduca schimbari la stilul de viata. La inceput poate sa para greu.

La inceput poate sa para mai degraba un proces de incercari si erori. Este foarte important sa se inteleaga ca numai cu perseverenta se pot atinge tintele propuse.

Diabetul este o boala care are multe fete ascunse si din cauza evolutiei indelungate, daca nu este tratata corespunzator, poate afecta o serie de organe si sisteme. Concentratia crescuta de glucoza din sange duce mai devreme sau mai tarziu la afectari ale vaselor de sange, ale nervilor, ale inimii, ale rinichilor, ale ochiului, s.a.

Diabetul nu este o boala care se trateaza doar cu medicamente sau cu administrarea de insulina. Diabetul trebuie vazut ca o patologie multidisciplinara in care cel mai important actor este pacientul si nu medicul.

Deciziile luate de pacient sunt cele care dicteaza evolutia bolii. Un diabet pe care pacientul incearca sa il controleze doar cu medicatie nu este, din pacate, un diabet controlat. Cel mai mare control il are de fapt pacientul prin modificarea dietei si a stilului de viata.

Respectarea unui stil de viata sanatos, a medicatiei, evaluarea periodica la medic si abordarea unei diete corespunzatoare poate transforma diabetul dintr-o boala amenintatoare de viata prin complicatiile ei intr-o boala cu care pacientul poate trai normal.


Citeste si despre:

Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat Genetica diabetului Esti predispus la diabet de tip 2? Programul national de diabet zaharat Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Diabetul si exercitiile fizice Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Diabetul si menopauza, o dubla provocare Consumul de alcool si diabetul zaharat Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului
Cere sfatul medicului ×