Gena care ar putea detecta din timp diabetul

Actualizat: 13 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un studiu publicat in jurnalul "Nature" evidentiaza ca s-a descoperit o gena rasponsabila de cresterea probabilitatii de imbolnavirea cu diabet de tipul 1. Cercetatorii care au efectuat acest studiu sustin ca persoanele care in urma testelor prezinta o variatie a genei prezinta pana la 59% mai multe sanse de imbolnavire cu diabet de tipul 1.

Diabetul de tipul 1 este denumit si diabetul juvenil deoarece este regasit de obicei la copii sau la adolescenti. Cercetatorii sustin ca posibilitatea de a prevedea o vulnerabilitate la diabet va oferi doctorilor posibilitatea de a interveni la timp pentru a diminua impactul asupra pacientilor.

Diabetul de tipul 1 este o boala incurabila in care organismul distruge celulele care produc insulina. Insulina este un hormon hipoglicemiant care micsoreaza nivelul glucozei in sange. Insulina este produsa in pancreas de catre celulele beta sub forma de proinsulina, o forma inactiva de inmagazinare; dupa nevoile organismului, proinsulina se imparte in doua parti: peptidul C si insulina. Insulina, eliberata in sange, se fixeaza pe receptorii specifici situati pe membranele celulelor, in ficat, in muschi si in tesutul adipos. Insulina este singurul hormon al organismului cu actiune hipoglicemianta: el face ca glucoza din sange sa intre in celule, care o folosesc pentru producerea de energie. Totusi, atunci cand ea se fixeaza in ficat, insulina favorizeaza constituirea rezervei de glucoza sub forma de glicogen. De altfel, acest hormon favorizeaza sinteza proteinelor si impiedica distrugerea lipidelor.

Bolnavii de diabet prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta probleme cardiace, insuficienta renala sau chiar orbire.


Citeste si despre:

13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta Rolul mostenirii genetice in dezvoltarea diabetului zaharat 7 motive pentru care ne trezim obositi 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Afectiuni care pot fi mostenite de la mama Afla care sunt cauzele si simptomele trombofiliei 6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre cancerul ovarian De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Sindromul Cushing - hipercorticismul De ce speranta de viata a barbatilor este mai scurta decat a femeilor Informatii esentiale despre sindromul Sjogren Malformatiile congenitale Durerea in articulatia pumnului Tumorile maduvei spinarii Greselile legate de sanatate ale femeilor