Ficat

glanda anexa voluminoasa a tubului digestiv, cu functiuni multiple si complexe de sinteza si de transformare a diverselor substante. Ficatul este situat deasupra si in dreapta abdomenului, sub cupola dreapta a diafragmului, care il separa de plamanul corespunzator si inconjurat in toate partile de coaste. Sub fata sa inferioara, vezicula biliara ii e alipita impreuna cu, in stanga sa, pediculul hepatic; acesta este format din artera hepatica (mergand de la aorta catre ficat), de vena porta (care dreneaza tubul digestiv si mergand spre ficat) si calea biliara (mergand de la ficat catre vezicula biliara si intestin).

Functionare - Ficatul primeste, prin artera hepatica si prin vena porta, substante chimice, pe care le transforma si le trimite fie in vezicula biliara si apoi in intestin, fie in venele subhepatice, de unde trec in vena cava apoi in ansamblul circulatiei sangvine. Mai mult, el poate sintetiza substante si le poate stoca. Supravietuirea fara ficat este de durata a catorva ore. In caz de insuficienta hepatica grava, singurul tratament posibil este grefa.

Explorari - Explorarea functionala a ficatului se bazeaza pe dozarile sangvine. Astfel, o insuficienta hepatica se traduce printr-o diminuare a nivelurilor unor proteine (albumina), relevata printr-o alterare a testelor de coagulare (mai ales timpul lui Quick). O colestaza (insuficienta a excretiei biliare) provoaca o crestere a nivelului sangvin de bilirubina si al fosfatazelor alcaline. O citoliza (distrugerea celulelor hepatice) este insotita de o crestere a nivelului sangvin al transaminazelor. Nivelul gammaglutamil-transferazei sangvine creste in cursul tuturor afectiunilor ficatului. Punctia biopsica hepatica, practicata pe cale transcutanata, permite examenul histologic al fragmentului de parenchim hepatic prelevat. Examenele complementare radiologice ale ficatului care au luat azi locul laparoscopiei, sunt ecografia, scintigrafia, scanografia, chiar imageria prin rezonanta magnetica (I.R.M.).

Patologie - ficatul poate fi atins de o inflamatie (hepatica, de origine virala, alcoolica, toxica), de o infectie bacteriana globala sau localizata (abces), de un parazit (amibiaza, chist hidatic), de o ciroza, de o tumora benigna sau maligna (hepatocarcinom, metastaze). In plus, boli de sistem ca sarcoidoza pot comporta o localizare la ficat.

Citeste si despre:

Cand sunt necesare suplimentele pentru ficat? Alimente daunatoare ficatului. Alternative sanatoase Detoxifierea ficatului - necesitate sau capriciu? Cum sa previi bolile de ficat Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice Anatomia si functiile ficatului Ficatul Ficatul gras (steatoza hepatica) Dieta pentru persoanele cu ficat gras