6 reguli pentru prevenirea diabetului zaharat

Actualizat: 11 Aprilie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Diabetul zaharat este o tulburare a metabolismului cu care se confrunta tot mai multi oameni, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimand ca numarul pacientilor va creste constant in urmatorii ani.

Diabetul zaharat poate sa apara la orice varsta si poate da complicatii grave, de aceea preventia este extrem de importanta.

Pancreasul secreta in mod normal insulina, care asigura un nivel constant al glucozei din sange.

Glucoza are tendinta sa creasca, ca urmare a aportului de glucide din alimentatie. Astfel se ajunge la tulburari de functionare ale pancreasului care duc la diabet.

Cele mai dese complicatii ale diabetului zaharat sunt cele cardiovasculare. Acestea apar in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 intr-un procent de 50% din momentul diagnosticarii afectiunii.

Odata aparute, ele scad calitatea vietii, autonomia pacientilor, cresc numarul de zile de spitalizare, dar si a cheltuielilor pentru medicatie.

Mai mult, se inregistreaza dublarea ratei mortalitatii, care in procent de 80% este determinata de complicatiile cardiovasculare.

Reducerea acestor consecinte grave ale diabetului zaharat este posibila prin:
- depistarea persoanelor cu diabet zaharat in grupurile cu risc;
- tratarea pacientilor imediat dupa diagnosticare;
- prevenirea instalarii complicatiilor cronice si agravarii lor prin screeningul sistematic al complicatiilor.

Ingrijriea pacientilor cu diabet trebuie realizata de o echipa multidisciplinara, formata din specialisti cardiologi, nefrologi, neurologi si oftalmologi, iar coordonarea acesteia sa fie facuta de medicul diabetolog.

Medicii avertizeaza asupra cresterii alarmante a noilor cazuri de diabet, cauza fiind in principal stilul de viata dezordonat.

Ce determina si cum se previne diabetul zaharat de tip 2

1. Alimentatia hipercalorica. Medicii sustin ca un consum excesiv de carne creste riscul aparitiei diabetului. Exista studii care sustin ca dieta mediteraneana se asociaza cu scaderea riscului de diabet tip 2

2. Lipsa activitatilor fizice si sedentarismul

3. Supraponderabilitatea si obezitatea. Acestea sunt consecintele unui dezechilibru produs intre aportul caloric crescut si consumul energetic scazut

4. Stresul. Acesta afecteaza si diabetul, intrucat majoritatea oamenilor, cand sunt stresati, mananca mult

5. Fumatul

6. Consumul de alcool. In cantitati mari, acesta duce la cresterea riscului de aparitie a diabetului zaharat cu 40%.

Metode de prevenire

In vreme ce diabetul zaharat de tip 1 nu poate fi prevenit, cel de tipul 2 se previne si, mai mult decat atat, pot fi evitate complicatiile chiar si dupa ce acesta s-a instalat deja in organism.

1. Dieta sanatoasa, hipocalorica, cu respectarea celor trei mese principale ale zilei si doua gustari intre mese.

2. Sportul sau exercitiile fizice realizate cu regularitate.

3. Renuntarea la vicii agresive pentru organism precum fumatul si alcoolul.

4. Acomodarea la stres sau inlaturarea acestuia.

5. Asigurarea unui somn odihnitor de minimum 7 ore pe noapte.

6. Mentinerea greutatii ideale sau cel putin controlul greutatii.


Citeste si despre:

Consumul de alcool si diabetul zaharat Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat Alimente recomandate persoanelor cu diabet zaharat Putem preveni diabetul? Ce masuri trebuie luate Legatura dintre boala Alzheimer si diabet zaharat Afectiuni cutanate in diabetul zaharat Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Pacienta cu hemoragie cerebrala si episoade halucinatorii este recuperata de #SuperMedici dm sprijina femeile din Romania Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) Diabetul zaharat tip 1 (insulino-dependent) Afectiuni dermatologice frecvente si legatura lor cu diabetul zaharat Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Diabetul zaharat gestational (de sarcina) Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat