Depresia severa: cauze, simptome si tratament

Actualizat: 20 Iunie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Spitalul de Psihiatrie Voila

Ce este depresia severa


Depresia severa (episodul depresiv sever) reprezinta o forma grava a tulburarii depresive majore, in care simptomele sunt foarte intense si pot interfera cu functionarea zilnica a persoanei afectate.

Aceasta afectiune nu este o entitate diagnostica distincta, ci mai degraba o evaluare subiectiva a severitatii simptomelor depresive. Depresia severa poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii, afectand relatiile interpersonale, performanta la locul de munca si starea generala de bine.

Prevalenta depresiei severe in Romania

Conform unui studiu realizat de OMS, prevalenta depresiei in randul populatiei adulte din Romania este de aproximativ 5%, cu o usoara predominanta in randul femeilor.

Datele sugereaza ca depresia severa afecteaza un procent semnificativ din totalul persoanelor diagnosticate cu aceasta afectiune. Cu toate acestea, este posibil ca numarul real al persoanelor afectate sa fie mai mare, avand in vedere ca multe cazuri de depresie raman nediagnosticate sau netratate.

Conform unui raport al Institutului National de Sanatate Publica (INSP) din 2023, aproximativ 22.000 de copii si tineri din Romania traiesc cu un diagnostic de boala mintala.

Anxietatea, depresia si tulburarile de comportament sunt printre principalele cauze de boala si suferinta in randul tinerilor. Acest lucru evidentiaza importanta acordarii unei atentii deosebite sanatatii mintale a tinerilor si necesitatea dezvoltarii unor programe de preventie, diagnostic precoce si interventie adecvata pentru a imbunatati calitatea vietii acestora.

Depresia severa poate afecta persoane de toate varstele, insa studiile sugereaza ca adulii tineri si varstnicii prezinta un risc crescut.

Factorii socio-economici, precum saracia, somajul si accesul limitat la servicii de sanatate, pot contribui, de asemenea, la prevalenta crescuta a depresiei severe in anumite segmente ale populatiei.

Simptome

Persoanele care sufera de depresie severa pot manifesta o serie de simptome, atat psihologice, cat si fizice. Aceste simptome pot varia in intensitate si durata, afectand semnificativ functionarea zilnica a persoanei.

Printre cele mai frecvente simptome ale depresiei severe se numara:

Pe langa aceste simptome, persoanele cu depresie severa pot manifesta si alte semne, precum dificultati de concentrare, oboseala cronica, dureri fizice inexplicabile sau chiar simptome psihotice, cum ar fi halucinatiile sau delirul.

Cauze

Depresia este o afectiune complexa, care nu are o cauza unica. Factorii biologici, sociali si psihologici pot contribui la aparitia acesteia.

Printre factorii de risc se numara:
• Stresul si traumele psihologice: Evenimentele stresante sau traumatice, precum pierderea unei persoane dragi, abuzul, neglijarea sau expunerea la violenta, pot creste riscul de a dezvolta depresie severa.
• Dezechilibrele biochimice la nivelul creierului: Modificarile in nivelurile anumitor neurotransmitatori, precum serotonina, noradrenalina si dopamina, pot contribui la aparitia simptomelor depresive.
• Predispozitia genetica: Studiile au aratat ca depresia poate avea o componenta ereditara, persoanele cu antecedente familiale de depresie avand un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune.
• Istoricul familial de depresie: Cresterea intr-un mediu familial in care unul sau ambii parinti sufera de depresie poate creste vulnerabilitatea la aceasta afectiune.
Consumul de alcool sau droguri: Abuzul de substante poate declansa sau agrava simptomele depresive.
• Anumite medicamente: Unele medicamente, cum ar fi corticosteroizii sau anumite anticonceptionale orale, pot creste riscul de depresie ca efect secundar.
• Prezenta altor afectiuni medicale cronice sau grave: Bolile cronice, precum diabetul, cancerul sau bolile cardiovasculare, pot creste riscul de depresie, atat din cauza impactului fizic, cat si a celui emotional.

Este important de retinut ca, de cele mai multe ori, depresia severa rezulta dintr-o combinatie complexa de factori de risc, iar identificarea si intelegerea acestora poate ajuta la prevenirea sau tratarea afectiunii.

Diagnostic

Diagnosticul de depresie severa se bazeaza pe evaluarea simptomelor de catre un profesionist in sanatate mintala, cum ar fi un psihiatru sau un psiholog clinician. Acesta va efectua un interviu detaliat, in care va explora istoricul medical si psihiatric al persoanei, precum si severitatea si durata simptomelor.

Pentru a fi diagnosticata cu depresie severa, o persoana trebuie sa intruneasca anumite criterii specifice, conform Manualului de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-5). Aceste criterii includ prezenta a cel putin cinci dintre simptomele mentionate anterior, pentru o perioada de cel putin doua saptamani, precum si interferenta semnificativa cu functionarea zilnica.

Nu exista teste de sange sau alte investigatii care sa confirme cu certitudine prezenta depresiei severe. Cu toate acestea, medicul poate recomanda anumite analize pentru a exclude alte afectiuni care ar putea cauza simptome similare, precum problemele tiroidiene sau deficientele vitaminice.

Tratament

Tratamentul depresiei severe implica, de obicei, o combinatie de medicatie antidepresiva si psihoterapie. Scopul tratamentului este de a reduce severitatea simptomelor, de a imbunatati calitatea vietii si de a preveni recidivele.

Antidepresivele sunt medicamente care actioneaza asupra neurotransmitatorilor din creier, contribuind la reglarea dispozitiei.

Existe mai multe clase de antidepresive, precum inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (SSRI), inhibitorii recaptarii serotoninei si noradrenalinei (SNRI) sau antidepresivele triciclice (ATC).

Alegerea medicatiei se face in functie de profilul simptomelor, de istoricul medical si de preferintele pacientului.

Psihoterapia, in special terapia cognitiv-comportamentala (TCC) si terapia interpersonala (TIP), poate oferi strategii de coping si sprijin emotional persoanelor cu depresie severa.

Prin psihoterapie, persoanele afectate pot invata sa identifice si sa schimbe gandurile negative, sa imbunatateasca relatiile interpersonale si sa faca fata situatiilor stresante.

In cazurile de depresie severa rezistenta la tratament, pot fi luate in considerare si alte optiuni terapeutice, precum:

• Terapia electroconvulsivanta (TEC): Aceasta procedura implica aplicarea unor impulsuri electrice controlate la nivelul creierului, sub anestezie generala, pentru a declansa convulsii terapeutice. TEC este utilizata in cazurile severe, cand alte tratamente nu au dat rezultate.

• Stimularea magnetica transcraniala (TMS): TMS este o tehnica neinvaziva, care utilizeaza campuri magnetice pentru a stimula anumite zone ale creierului implicate in reglarea dispozitiei.

• Stimularea nervului vag (VNS): Aceasta metoda implica implantarea unui dispozitiv medical care trimite impulsuri electrice catre nervul vag, contribuind la ameliorarea simptomelor depresive.

• Un medicament antidepresiv relativ nou si aprobat pentru tratamentul depresiei severe este un derivat al ketaminei. Aceasta substanta este un anestezic general, si actioneaza prin blocarea receptorilor NMDA din creier, care sunt implicati in reglarea dispozitiei. Spre deosebire de antidepresivele traditionale, care pot dura cateva saptamani pentru a-si face efectul, acest nou medicament poate produce o ameliorare rapida a simptomelor depresive, uneori chiar dupa o singura administrare.

Cu toate acestea, utilizarea sa este inca limitata, fiind recomandata doar in cazurile severe, sub supraveghere medicala atenta, din cauza potentialelor efecte adverse si a riscului de dependenta.

Este important ca persoanele care sufera de depresie severa sa solicite ajutor specializat cat mai devreme posibil, intrucat tratamentul precoce este asociat cu un prognostic mai bun.

De asemenea, este esential ca tratamentul sa fie adaptat nevoilor individuale si monitorizat indeaproape de catre un profesionist in sanatate mintala.

Suport emotional

Pe langa tratamentul specializat, sprijinul din partea familiei, prietenilor si comunitatii poate juca un rol important in recuperarea persoanelor cu depresie severa.

Iata cateva modalitati prin care cei apropiati pot ajuta:

Concluzii

Depresia severa este o afectiune debilitanta, care poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate. Cu toate acestea, cu un tratament adecvat si sprijin din partea celor apropiati, majoritatea persoanelor cu depresie severa pot obtine o ameliorare semnificativa a simptomelor si pot reveni la un nivel functional optim.

Este esential ca persoanele care sufera de depresie severa sa solicite ajutor specializat si sa nu ignore aceasta afectiune. Stigmatizarea si rusinea asociate cu bolile mintale pot reprezenta bariere in calea accesarii serviciilor de sanatate, insa trebuie inteles ca depresia este o afectiune medicala reala, care necesita tratament, la fel ca orice alta boala.

Prin cresterea constientizarii publice cu privire la depresia severa, prin imbunatatirea accesului la servicii de sanatate mintala si prin promovarea unei atitudini de intelegere si suport, putem contribui la reducerea impactului acestei afectiuni asupra persoanelor afectate si a societatii in ansamblu.

Bibliografie
https://www.webmd.com/depression/major-depression
https://www.webmd.com/depression/warning-signs
https://www.nhs.uk/mental-health/conditions/depression-in-adults/symptoms/


Citeste si despre:

Depresia la adolescenti Recunoasteti simptomele depresiei Depresia postpartum (dupa nastere) Depresia la copil si adolescent Depresia la femei Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei Mituri despre depresie Mituri frecvente asociate depresiei Depresia rezistenta la tratament Depresia si tulburarile de somn - strategii pentru nopti linistite Cancerul vulvar: cauze, simptome si tratament