Cum sa scapi de depresia de toamna?

Actualizat: 19 Septembrie 2017
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anual, odata cu zilele de toamna, reci si ploiase, va este din ce in ce mai greu sa faceti fata sarcinilor de la birou.

Dimineata, trezitul se realizeaza mai anevoios, in timpul zilei la job este greu sa va concentrati, resimtiti o oboseala accentuata si o lipsa de energie.

Multe activitati care inainte va faceau placere devin acum plictisitoare. In plus, este tot mai pregnanta pofta pentru dulciuri si pentru produse fast-food sau pentru consumul de alcool. Acestea cumulate pot fi semne ale depresiei.

Antidepresivele nu sunt o solutie pentru depresia de toamna sau depresia sezoniera.

Ce este depresia sezoniera

Starile de tristete, de oboseala, anxietatea si apatia alcatuiesc tabloul depresiei sezoniere. Aceasta este o forma de depresie in cadrul careia episoadele apar toamna sau iarna, odata cu modificarile de temperatura, luminozitate, presiune atmosferica, dar care dispar primavara.

Diagnosticul de depresie sezoniera este aplicat numai daca persoana respectiva experimenteaza cel putin doua episoade depresive in lunile reci si niciun episod depresiv in alta perioada a anului, pentru o perioada de cel putin doi-trei ani.

Exista insa si cazuri grave in care depresia sezoniera apare in contextul unor tulburari psihice, de exemplu in tulburari bipolare (maniaco-depresive).

Cauze si simptome

Depresia de toamna are drept cauza principala expunerea limitata la razele soarelui, de care organismul tau are nevoie pentru a-si regla ceasul biologic, programul de somn si secretia de hormoni.

Simptomele depresiei de toamna pot fi oboseala accentuata, tonusul fizic scazut, starea continua de somnolenta, apetitul crescut pentru carbohidrati, accentuarea poftei de mancare si, evident, cresterea in greutate.

Sfaturi

Dormiti suficient. In aceasta perioada este foarte important sa dormiti suficient, in medie 8 ore pe noapte. Organismul are acum mare nevoie de somn, mai ales ca frigul de afara il suprasolicita.

Practicati sport in aer liber. Miscarea in aer liber si exercitiile fizice sunt un mijloc excelent in lupta cu starile depresive. Daca nu vreti sau nu va place sa alergati puteti merge la sala.

Exercitiile fizice, stimuland circulatia sangvina, vor alunga starile depresive. Daca nu va place nici la sala, o solutie este sa dansati in casa. Dansul are rolul de a diminua simptomele depresiei si alunga anxietatea.

Nu trebuie uitat ca rolul sportului este si acela de a stimula secretia hormonilor fericirii, care pot restabili orice dezechilibru chimic de la nivel cerebral, ajutand sa creasca stima de sine si sa scada nivelul de stres din organism.

Asigurati-va necesarul de vitamine si minerale. Este foarte important ca in aceasta perioada sa nu neglijati necesarul de vitamine si minerale!

Astfel, mancati cat mai multe legume si fructe proaspete, peste si cereale integrale, seminte, ulei de masline si nuci, alimente specifice dietei mediteraneene. De asemenea, consumati in cantitati reduse carne rosie, produse procesate si de panificatie.

Hidratati-va corect. Deshidratarea contribuie la amplificarea apatiei si a senzatiei de oboseala, de aceea este bine sa-i dati organismului cantitatea necesara de lichide, evitand alcoolul si bauturile carbogazoase.

Cumparati becuri puternice. Tineti-le aprinse acasa inclusiv in timpul zilei.

Uitati-va seara la un film. De preferat ar fi o comedie, care sa va faca sa radeti.

Cititi o carte buna, care sa va captiveze.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Iti rozi unghiile des? Iata cum poti scapa de acest obicei Cum poti scapa de blocajul mental? Cum sa scapam de problemele de memorie Cum putem reduce riscul depresiei? Cum sa scapi de durerea de stomac: 5 solutii rapide Scapa de depresie si anxietate in cativa pasi simpli Cum sa scapi rapid de punctele negre Memoria si dificultatile de concentrare De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Mucegaiul din locuinte - la ce boli esti expus si cum poti scapa de el? Cum putem combate starile depresive post-concediu? Afla cum poti scapa de acnee Cum sa scapi de balonare. Vezi ce alimente trebuie evitate Cum puteti scapa de infectiile genitale? Depresia sezoniera Cum ne putem feri de simptomele depresiei pe perioada iernii