Unele marturii anecdotice si cercetari stiintifice sugereaza ca simptomele depresiei ar putea fi ameliorate cu ajutorul canabisului. Cu toate acestea, canabisul este un agent depresiv, astfel incat poate creste senzatia de somnolenta. Canabisul poate determina unele persoane sa se simta calme si relaxate, in timp ce asupra altora poate avea efect stimulent si halucinogen. Asadar, unele persoane vor experimenta efecte secundare neplacute in urma consumului acestuia.
Canabisul nu este potrivit pentru orice persoana. Acesta are un efect negativ asupra dezvoltarii creierului adolescentilor, iar utilizarea sa prin fumat poate afecta plamanii. Acest articol are ca scop explorarea potentialelor argumente pro si contra utilizarii canabisului pentru a trata depresia, dar discuta si despre modul de utilizare sigura al acestuia.
Canabisul se refera la semintele, frunzele si florile uscate ale plantei de canabis. Planta contine mai mult de 100 de substante chimice canabinoide, inclusiv canabidiol (CBD) si tetrahidrocanabinol (THC).
Este important de stiut faptul ca specialistii nu au aprobat canabisul pentru tratarea depresiei. Cercetarile prin care se doreste sa se vada daca utilizarea canabisului ajuta la tratarea depresiei sunt inca in stadii incipiente. Cu toate acestea, unele dovezi sugereaza ca unele persoane cu depresie au observat efecte benefice dupa utilizarea canabisului. De exemplu, in 2022, cercetatorii din Canada au efectuat un studiu retrospectiv asupra a 7362 de participanti cu anxietate si depresie. In cadrul studiului au fost completate chestionare de sanatate, iar specialistii au observat o imbunatatire semnificativa intre scorurile de la inceputul si sfarsitul studiului. Chiar si asa, sunt necesare mai multe cercetari stiintifice pentru a intelege efectele canabisului si ale substantelor pe care le contine, inclusiv canabidiol si tetrahidrocanabinol.
Canabisul poate avea legaturi cu depresia, dar nu este clar daca acesta cauzeaza direct depresie sau daca persoanele cu depresie sunt mai predispuse sa inceapa sa il consume in cantitati mari. Unele studii au sugerat ca depresia este un factor de risc semnificativ pentru dezvoltarea tulburarilor de comportament legate de consum de canabis. Acestea ii pot determina pe oameni sa inceapa sa consume canabis mai des sau sa se bazeze pe acesta si sa il considere o metoda de adaptare.
Specialistii atrag atentia cu privire la faptul ca, in unele cazuri, consumul de canabis poate provoca anxietate si paranoia, mai ales daca persoana in cauza il foloseste foarte frecvent si in cantitati crescute. De asemenea, utilizarea canabisului creste riscul de psihoza temporara.
Exista putine cercetari privind consumul de canabis la adolescentii cu depresie. Cu toate acestea, este notat faptul ca asocierea dintre consumul de canabis si schizofrenie este mai puternica la persoanele care incep sa consume canabis in timpul adolescentei. In mod similar, persoanele care incep sa consume canabis in adolescenta prezinta un risc mai mare pentru a dezvolta tulburari de comportament legate de consumul de canabis.
Este important de stiut ca utilizarea canabisului poate avea un impact negativ asupra modului in care creierul unui adolescent construieste conexiuni intre zonele responsabile de gandire, invatare si memorie. Oamenii de stiinta inca cerceteaza aceste efecte, daca sunt permanente si cum le pot influenta factorii socio-economici.
Inainte de a incerca produsele pe baza de canabis pentru tratarea depresiei este importanta discutia cu medicul. Exista mai multe metode de tratament sigure si eficiente pe care acestia le pot recomanda. Totusi, daca o persoana este interesanta sa utilizeze canabis pentru tratarea simptomelor depresiei, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le ia in considerare. In primul rand, utilizarea canabisului nu este legala in toate tarile. Daca utilizarea acestuia are loc in mod legal, trebuie avuta in vedere folosirea conform recomandarilor medicului pentru a beneficia de o utilizare sigura.
Exista si unele recomandari generale pentru siguranta in ceea ce priveste canabisul. De exemplu, acesta trebuie depozitat si pastrat in siguranta, departe de copii si de animalele de companie. Trebuie folosite metode de consum de canabis care prezinta riscuri minime, cum ar fi consumul de produse comestibile. Atunci cand acestea din urma sunt folosite, trebuie asteptat ca sa isi faca efectul. Poate dura mai mult timp pentru ca produsele comestibile sa actioneze, asa ca nu trebuie luate doze mai mari. De asemenea, se recomanda inceperea tratamentului cu o cantitate mica, tocmai pentru a evalua doza potrivita.
Specialistii recomanda ca utilizarea produselor ce contin canabis sa nu fie facuta in preajma altor persoane, mai ales a copiilor si adolescentilor. De asemenea, trebuie evitata asocierea produselor cu canabis cu alcoolul sau alte droguri. In plus, medicul trebuie consultat inainte de a utiliza canabisul impreuna cu alte medicamente, iar utilizarea sa nu trebuie realizata inainte de situatii cu risc, precum condusul masinii sau lucrul la inaltime. In final, trebuie solicitat sprijin medical cat mai rapid daca folosirea canabisului provoaca efecte secundare sau daca simptomele depresiei se agraveaza.
Utilizarea canabisului poate veni la pachet cu diverse efecte secundare fizice si psihice. Aceste efecte secundare pot fi pe termen lung sau scurt. Posibilele efecte fizice includ batai rapide sau neregulate ale inimii, timpi de reactie lenti si alte tulburari de miscare ale corpului, somnolenta, ameteli si probleme de respiratie. Efectele mentale si cognitive pot implica simturi alterate, schimbari de dispozitie, anxietate crescuta, probleme in ceea ce priveste gandirea clara si rezolvarea problemelor, tulburari de memorie, alterarea simtului timpului etc. Dozele mari de canabis pot provoca halucinatii si iluzii, iar consumul regulat de canabis poate duce chiar si la psihoze. In plus, consumul de canabis in timpul sarcinii si alaptarii ar putea influenta negativ sanatatea si dezvoltarea copilului.
Orice persoana care ia in considerare folosirea canabisului pentru tratarea depresiei trebuie sa tina cont, de asemenea, de cat de importanta este discutia anterioara cu medicul cu privire la beneficii si riscuri.
Desi poate sa para coplesitoare, depresia este o afectiune care poate fi tratata. Terapia, medicatia sau o combinatie a acestora sunt elemente ce pot ajuta la reducerea simptomelor si la abordarea cauzei care sta la baza acestora. Cat de repede raspunde o persoana la tratament depinde de individ in sine. Cu cat o persoana cauta si primeste mai rapid sprijin, cu atat mai repede va incepe sa se simta mai bine. Astfel, ajutorul pentru depresie este necesar cat mai precoce dupa aparitia simptomelor.
De asemenea, oamenii ar trebui sa discute cu specialisti din domeniul medical daca folosesc canabis in mod frecvent, deoarece acesta poate duce la dependenta si la alte tulburari de consum. O astfel de persoana poate tanji dupa consumul canabisului, poate dori sa procure foarte mult si poate chiar sa exagereze cu consumul pentru a obtine aceleasi efecte. De asemenea, persoanele dependente pot continua sa consume canabis chiar daca au probleme fizice sau psihologice si pot prefera sa petreaca timp consumand produse din canabis in loc sa se implice in activitati anterior placute, sanatoase. Dependenta va face ca riscurile sa fie trecute cu vederea, asa ca substantele vor fi consumate chiar si la volan, in timpul serviciului sau in preajma copiilor. Dificultatile in oprirea consumului nu vor inceta sa apara, iar in caz de stopare vor surveni simptomele de sevraj.
Anumite studii sugereaza ca utilizarea canabisului poate ajuta unele persoane cu depresie. Cu toate acestea, raspunsurile variaza. Unii indivizi il pot gasi benefic, in timp ce altii pot considera ca acesta creste senzatia de somnolenta. Uneori, canabisul poate provoca chiar si efecte negative, cum ar fi anxietatea si paranoia.
Oamenii de stiinta inca mai efectueaza studii despre modul in care canabisul afecteaza sanatatea mintala, iar pana acum nu exista certitudini si aprobari pentru folosirea canabisului ca tratament pentru depresie. Persoanele care sunt interesate sa utilizeze canabisul pentru a trata depresia trebuie sa discute initial cu un medic si sa tina cont daca acest lucru este legal sau nu.
Bibliografie:
https://www.cdc.gov/marijuana/health-effects/addiction.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9464445/
https://nida.nih.gov/publications/drugfacts/cannabis-marijuana
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8980587/
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.