10 lucruri pe care o persoana cu depresie nu trebuie sa le auda

Actualizat: 05 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Depresia clinica este o tulburare psihologica asociata cu stari de tristete intense, insotite de lipsa sperantei, disponibilitate energetica redusa si o senzatie acuta de inutilitate si pierdere a sensului vietii.

Starea de apatie si angoasa sufleteasca din cadrul depresiei dureaza saptamani sau luni intregi, iar activitatile zilnice banale, precum imbracatul, mancatul etc., devin obstacole majore pentru persoana depresiva.

In lupta cu depresia, nu doar persoana bolnava are de suferit, ci si apropiatii sai. Existe o serie de stigmatizari legate de depresie si idei preconcepute, motiv pentru care cei mai multi oameni gasesc cu greu o formula de comunicare eficienta cu persoanele care sufera de depresie. Deseori, intentiile suportive se concretizeaza in abordari agresive percepute de bolnav, ceea ce intarzie cu atat mai mult vindecarea.

Replici gresite de adresat persoanelor depresive

Persoanele depresive sunt coplesite de emotiile negative care le impiedica sa isi indeplineasca sarcinile cotidiene normale, avand totodata o perceptie deformata asupra realitatii. Sigur ca si relatiile cu ceilalti au de suferit, cata vreme pana si doua-cuvinte aparent banale pot rani profund un depresiv vulnerabil.

Informatiile acuzatoare, subestimarea suferintei celui implicat sau formularile gresite ale unor mesaje cu intentii initial pozitive sunt greseli care pot afecta masiv procesul recuperarii unei persoane care sufera de depresie. Urmatoarele replici sunt total nerecomandate in discutia cu un depresiv!

1. Nu te straduiesti destul sa te vindeci. Ai putea sa treci peste

Depresia este o tulburare mentala, cel putin la fel de periculoasa ca afectiunile fiziologice, precum durerea cronica sau alte boli cu simptome fizice. Manifestarea strict psihologica a depresiei face ca perceptia celor din jur asupra tulburarii sa fie una gresita, care ii subestimeaza gravitatea.

Nu spuneti niciodata unei persoane depresive ca nu au suficienta vointa pentru a-si depasi conditia, intrucat efectul replicii va aduce doar suferinta in plus. Tratamentul depresiei nu are nicio legatura cu ambitia sau vointa, altele fiind mecanismele prin care boala poate fi oprita din evolutie.

2. Nu ti s-a intamplat un lucru chiar atat de rau

In timp ce depresia debuteaza de multe ori dupa un episod traumatizant, precum moartea cuiva drag, incidentele de acest tip nu sunt singurele cauze ale bolii. A spune unei persoane care sufera de depresie ca starea sa mentala nu se justifica printr-un eveniment profund dramatic este o cumplita nedreptate si o sursa suplimentara de stres si angoasa pentru suferind.

Deseori, pacientii cu depresie experimenteaza episoade noi ale bolii fara nicio cauza aparenta, sursa acestor putand fi unele medicamente, afectiuni medicale generale care favorizeaza instalarea starilor depresive (boli cerebrovasculare, tulburari tiroidiene etc.), instalarea menopauzei etc.

3. Nu lua medicamente, eu nu cred in ele

Din pacate, tratamentul depresiei nu este intotdeauana eficient, cand se bazeaza doar pe sedinte de psihoterapie. Persoanele depresive, ajunse in stadii cronice ale bolii, au nevoie sa fie incurajate sa respecte tratamentul medicamentos prescris de medic.

Psihofarmacologia este o stiinta reala, cu o mai mare pertinenta decat opinia oamenilor care nu au studiat niciodata psihiatria. Medicamentele prescrise de un medic psihiatric pot preveni cea mai periculoasa complicatie a depresiei - suicidul.

4. Te-ai gandit pana acum la sinucidere

Gandurile suicidale sunt simptome reale si grave ale depresiei, iar mentionarea sinuciderii intr-o adresare catre un depresiv poate avea efecte distructive pentru acesta. Accentuarea unei obsesii patologice poate conduce la sinucidere in cazul unei persoane diagnosticate cu depresie, asa cum mentionarea cuvantului viol poate face mult rau unei victime care a trecut printr-un abuz sexual.

In cazul in care persoana depresiva vorbeste ea insasi despre tentative de sinucidere, cea mai sanatoasa strategie este sa il ascultati activ, sa il incurajati intr-o directie corecta si sa va aratati empatia cu suferinta acestuia.

5. Exista persoane cu probleme realmente grave, spre deosebire de tine

Din nou, subestimarea suferintei unui depresiv ii poate accentua cu atat mai mult angoasa pe care acesta o resimte. Persoanele afectate de depresie se simt neputincioase in fata simptomelor coplesitoare, pot experimenta un sentiment adanc de vina si inutilitate, precum si de pierdere a sensului vietii (de aici izvoraste si predispozitia accentuata spre suicid).

Confirmarea temerilor depresivilor sigur ca nu poate decat sa agraveze manifestarile bolii, deci sa puna in pericol viata suferindului. In plus, depresia in sine este o problema grava, fiind o cauza principala a dizabilitatilor la nivel mondial, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

6. Nu te mai compatimi si lupta cu problemele

Tristetea accentuata provocata de depresie nu este o alegere personala, ci un simptom al bolii, neconditionat de propria vointa. A cere unei persoane care sufera de depresie sa treaca peste, este ca si cum ai pretinde unui bolnav de cancer sa opreasca el insusi raspandirea celulelor canceroase.

In schimb, transmiterea ideii ca sunteti oricand o sursa de sprijin dispusa sa inteleaga, poate fi de un real ajutor in redobandirea echilibrului psihic in cazul unui depresiv.

7. Toata lumea este deprimata

O conceptie gresita despre depresie provine din confundarea tulburarii psihologice propriu-zise cu starile de nervozitate sau tristete normale, care nu persista mai mult de cateva zile si sunt controlabile prin liber discernamant.

A fi trist, dezamagit sau suparat o zi sau trei nu inseamna a fi deprimat (din fericire!).

8. Este numai vina ta

Indiferent de parerea proprie despre sursa depresiei unei persoane care a traversat un moment traumatizant in viata, bolnavul nu trebuie sa fie invinovatit pentru starea in care se afla. Autoblamarea exista deja in lista manifestarilor clinice ale depresiei si poate conduce intr-un ritm rapid la suicid!

9. Si eu sunt deprimat, dar trec peste

Din nou, confuzia unei stari de tristete sau suparare obisnuite cu depresia de natura patologica poate da nastere unei replici total nerecomandate de rostit unei persoane depresive.

10. Totul este despre tine

Chiar daca manifestarile unei persoane depresive par o simpla metoda de a atrage atentia, ele sunt simptome reale, care denota starea vulnerabila in care se afla aceasta.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Aproape
Tel: 0722187700
Bucuresti, Bld. Alexandru Ioan Cuza, Nr. 13A, Sector 1

Citeste si despre:

Depresia: o boala periculoasa. Nu ignora niciodata simptomele ei! Schizofrenia catatonica Cresterea si educarea copiilor Cum sa scapam de problemele de memorie Greselile legate de sanatate ale femeilor Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Schizofrenia 13 obiceiuri sanatoase Alzheimer Cele mai frecvente complicatii in schizofrenia juvenila Modalitati de a preveni depresia prenatala