Planificarea vizitelor la medic pentru copilul tau

Actualizat: 27 Noiembrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Nou nascutul in primul an de viata necesita o atentie sporita din partea familiei si in special a mamei. Este studiat si confirmat faptul ca orice nou nascut indepartat de mama sa va dezvolta ulterior pe parcursul vietii o stare de depresie.

Aceasta legatura intre mama si nou nascut este una foarte puternica si trebuie pusa in aplicare inca de la primele momente de dupa nastere. Inca din primele momente este foarte util ca nou nascutul sa fie pus la san deoarece acest lucru aduce foarte multe beneficii atat mamei cat si copilului.

Alimentatia naturala reprezinta alimentatia exclusiva cu lapte de mama. Acest lucru se realizeaza in primele 4-6 luni de viata. Alimentatia naturala reprezinta alimentatia ideala si cea mai economica, avand compozitie adaptata la posibilitatile de digestie si necesitatile nutritive ale sugarului. Pe langa valoarea nutritionala, laptele de mama asigura protectie antiinfectioasa, antialergica, consolideaza legaturi afective intre mama si copil.

Pentru o crestere si dezvoltare armonioasa a copilului trebuiesc asigurate toate conditiile necesare, alimentatie, climat, integrare sociala, comunicare si nu in ultimul rand screening-ul starii de sanatate. Acest screening este realizat de catre medicul de familie care va evalua la anumite intervale starea de sanatate a copilului.

Pentru ca aceste vizite sa aduca un beneficiu cat mai mare nou-nascutului ele trebuiesc realizate in concordanta cu etapa de varsta a nou-nascutului. Este stiut faptul ca nou-nascutul parcurge mai multe etape in dezvoltarea sa. Astfel avem: perioada de nou-nascut – 0 -28 de zile de la nastere; perioada de sugar – 1 luna – 12 luni (1 an) de la nastere; perioada de copil mic – 1 an – 3 ani; perioada de prescolar – 3 ani – 6 ani; perioada de scolar – 6 ani – 10-13 ani (in cazul fetelor) si 6 ani – 14 ani (in cazul baietilor); perioada de adolescent;

Programarea vizitelor la medic

Programarea vizitelor la medic se va face in functie de varsta copilului astfel:

a) prima vizita se va face dupa externarea din maternitate – moment in care copilul este inregistrat la un medic de familie si acesta culege toate informatiile necesare pana la acel moment cu privire la starea de sanatate si particularitatile copilului
b) in prima luna de viata vizitele vor fi facute in fiecare saptamana;
c) in intervalul 1 luna – 6 luni vizitele se vor face de doua ori pe luna;
d) in intervalul 6 luni – 1 an vizitele se vor face lunar;
e) in intervalul 1 an – 3 ani vizitele se vor face trimestrial;
f) peste varsta de trei ani vizitele la medicul de familie/medicul pediatru se vor face de 2 ori pe an si la intrarea in colectivitate (gradinita, scoala, liceu, etc.)


Continutul vizitelor de screening

In timpul vizitelor de screening cu privire la cresterea, dezvoltarea si starea de sanatate a copilului medicul va urma anumiti pasi care ii vor aduce informatiile necesare pentru intocmirea unor tabele de crestere si dezvoltare care vor fi comparate cu rezultate din diverse studii statistice.

A. Anamneza

Primul pas este reprezentat de efectuarea anamnezei (discutia cu pacientul/ apartinatorii). In primii ani de viata copilul nu este capabil sa relateze anumite aspecte cu privire la cresterea si dezvoltarea lui. Din acest motiv medicul va sta de vorba cu parintii copilului si va culege informatiile nevesare de la acestia. Este bine ca parintii sa urmareasca indeaproape evolutia copilului ca sa poata relata cat mai bine diferitele aspecte pe care medicul le va solicita.

Pe langa o anamneza generala medicul va face si o anamneza nutritionala. Anamneza nutritionala contine toate datele cu privire la alimentatia copilului – stare de nutritie, diversificarea alimentelor, alimentatie naturala, alimentatie mixta, etc.

Pentru a putea aprecia cat mai corect starea de nutritie, crestere si dezvoltare a copilului trebuiesc utilizati niste parametri care au rolul de a obiectiva datele obtinute in urma anamnezei. Parametrii utilizati sunt reprezentati de criteriile somatice si criteriile neuropsihice de cerstere si dezvoltare a nou nascutului. Medicul va efectua o serie de masuratori antropometrice care ii vor fi de folos in aprecierea dezvoltarii corecte a nou nascutului. Masuratorile antropometrice se refera la: greutatea corporala, lungimea (inaltimea), perimetrul cranian, perimetrul toracic, perimetrul abdominal, grosimea plicii tricipitale, indicele ponderal si indicele nutritional, etc.

B. Examenul fizic

Al doilea lucru pe care medicul il efectueaza este reprezentat de examenul clinic general. In cadrul acestui examen clinic general medicul va culege date cu privire la starea generala a copilului, aspectul tegumentelor, integritatea aparatului locomotor, aparatul respirator, cardiovascular, gastro-intestinal, genito-urinar vor fi de asemenea evaluate. In cadrul examenului clinic se va efectua si examenul neuropsihic, iar datele obtinute vor fi comparate cu reperele statistice ale dezvoltarii normale.

In cadrul vizitelor la medic, pe langa anamneza si examinari se vor face si o serie de recomandari privind masurile generale de igiena si protectie, alimentatie – ce tip de alimentatie i se potriveste cel mai bine copilului, cand este momentul optim de diversificare, evitarea anumitor alimente in caz de intoleranta, etc. – se vor oferi informatii cu privire la administrarea suplimentara de vitamine, macroelemente, oligoelemente, masuri de stimulare si recuperare neuropsihica in cazul unei intarzieri in dezvoltarea neuropsihica, imunizari profilactice si educatia copilului.

Dezvoltarea neuropsihica se obiectiveaza cu ajutorul criteriilor neuropsihice - tonusul muscular, postura, motilitatea (miscarea spontana si voluntara), reflexele arhaice (supt, apucat, etc.), prehensiunea (apucarea) si manipularea obiectelor, vazul, auzul, limbajul, dezvoltarea intelectuala (memorizare, abstractizare, sinteza, expresia verbala, exprimarea in scris, capacitatea de rezolvare a unor probleme, sociabilitatea, etc.),


Cele mai importante aspecte in dezvoltarea neuropsihica sunt reprezentate de vaz, postura si limbaj. Urmarind aceste aspecte se poate aprecia gradul de dezvoltare. Orice intarziere in dezvoltarea acestor aspecte poate indica necesitatea efectuarii unor investigatii de specialitate.

Perturbarea cresterii si dezvoltarii

In cadrul cresterii si dezvoltarii pot aparea o serie de perturibari care afecteaza aceste procese fiziologice. Din acest motiv este foarte important ca aceste lucruri sa fie sesizate la timp, iar parintii sa apeleze la un medic specialist pentru corectarea acestor perturbari.

Anomalii primare de crestere si dezvoltare: anomalii genetice, sindroame plurimalformative, infectii intrauterine, etc.
Anomalii secundare de crestere si dezvoltare: malnutritie protein-energetica, malnutritie proteica, infectii postnatale, insuficiente organice severe, disfunctii endocrine, sindroame de maldigestie si malabsorbtie.
In contextul unei cresteri si dezvoltari armonioase nou-nascutul are nevoie de toata atentia celor din jur!


Citeste si despre:

Ce presupune evaluarea ADHD la copii? cu Simion Andreea Madalina, psiholog pediatru Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Schizofrenia la copil Nutritia si alimentatia rationala la copil Copilul tau se dezvolta normal? Dermatita atopica la copil Aronia si sanatatea cardiovasculara: un remediu pentru hipertensiune Indicatii dupa inserarea unui implant dentar Infectiile tractului urinar la copil Diferenta dintre viroza, gripa si bronsita la copil De ce copilul refuza sa manance? Cand trebuie sa mergem cu copilul la ortodont? Scaunul copilului. Cand trebuie sa ne prezentam la medic? Aspecte privind etape diferite in cresterea si dezvoltarea nou-nascutului