Ce trebuie sa stim despre acneea neonatala?

Actualizat: 09 Iunie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Ce este acneea neonatala?


Acneea neonatala este o tulburare des intalnita la nou-nascuti. De obicei ea dispare de la sine. Insa, exista si diverse afectiuni dermatologice care necesita tratament de specialitate, cum ar fi unele eruptii, de aceea e necesar sa facem diferenta intre acnee neonatala si alte eruptii sau alte afectiuni ale pielii.

Bebelusii au pielea foarte sensibila si adeseori prezinta modificari vizibile ale pielii - cum ar fi roseata, vezicule, uscaciune care ii pot ingrijora pe parintii copilului. E important sa stim daca aceste semne de inflamatie sunt sau nu efectul unei reactii alergice sau al altor boli mai grave.

Nu e un lucru neobisnuit ca nou-nascutii sa prezinte acnee a pielii fetei. Acneea nou-nascutului si ulterior a bebelusului apare destul de frecvent si afecteaza, inainte de varsta de 6 saptamani, aproximativ 20% din bebelusi. Se intalneste de obicei la pielea fetei, dar mai poate aparea si pe pielea gatului sau in partea superioara a toracelui, fie pe spate, fie pe piept. Apare rar in alte zone ale corpului.

In cazul adultilor si adolescentilor acneea apare de obicei datorita modificarilor hormonale care determina astuparea canalelor de excretie ale glandelor sebacee, astfel incat sebumul produs e mai vascos si nu se mai poate elimina la exteriorul pielii. Aceste modificari pot aparea si datorita transpiratiei, prin aplicarea produselor cosmetice si de machiaj.

Semnele acneei neonatale

Acneea neonatala poate fi prezenta de la nastere, fiind datorata hormonilor materni, dar poate aparea si la timp scurt dupa nastere.

Semnele pe care le putem observa pe pielea bebelusului care sufera de acnee sunt:

1. puncte albe - asa-zisele comedoane inchise, canale prin care sebumul nu poate fi eliminat.

2. inflamatie de gravitate medie, mici papule eritematoase (cosuri rosii).

3. acnee grava, rara, care se poate infecta si poate lasa cicatrici.

Acneea neonatala nu necesita tratament, cu exceptia cazurilor grave, cand medicul poate recomanda antibiotice sau alt tratament. Acneea neonatala se manifesta inainte de varsta de 6 saptamani. Bebelusii care prezinta aceasta afectiune dupa varsta de 6 saptamani trebuie sa fie consultati de un medic specialist.

Afectiuni ale pielii des intalnite la bebelusi

Dermatita de contact

Dermatita de contact apare datorita contactului cu un obiect care irita pielea, cum ar fi un material textil, un metal, o crema sau o lotiune. Se prezinta sub forma unor umflaturi rosii sau a unor arii mai extinse de iritatie, de culoare rosie. Alergenii, substantele cum ar fi sucul de citrice, saliva in exces eliminata la exterior pot duce la aparitia dermatitei de contact.

Acest tip de iritatie a pielii apare mai ales la bebelusii care au inceput sa consume hrana solida si e mai frecventa in jurul gurii. De obicei ea dispare de la sine, dar, daca e persistenta sau se agraveaza, atunci medicul poate sa prescrie o crema cu steroid sau alt tratament.

Alergia la caldura (miliaria)

Acest tip de inrosire a pielii apare cand glandele sudoripare sunt blocate. Cele mai frecvente cauze sunt supraincalzirea camerei, apropierea bebelusului de sursa de incalzire sau mentinerea prea indelungata a bebelusului la piept. Trebuie evitate hainele prea stramte sau groase, mai ales vara, si trebuie sa mentinem pielea copilului uscata.
Miliaria se vindeca de la sine.

Eritemul toxic al nou-nascutului

Eritemul toxic este o eruptie care apare la cateva zile (2-14 zile) dupa nastere. Apar pete rosii, macule eritematoase, insotite de prurit si edem. Uneori apar pustule mici, cu centrul galben sau alb, pe fondul de culoare rosie. Eritemul toxic apare la aproximativ 30% din totalul nasterilor de pe glob. Tulburarea dispare spontan in cateva zile, fara sa lase urme.

Eczema

Eczemele sunt afectiuni care, in general, se mostenesc. Ele se manifesta prin zone de piele foarte uscate si mancarimi puternice. Numai in cazurile mai grave pielea devine rosie si inflamata. Aparitia lor poate fi declansata de aerul cu umiditate scazuta, diverse alimente sau produse cosmetice.

In tratarea eczemelor e importanta toaleta zilnica: pielea se spala fara sa fie frecata, cu un sapun cu pH scazut, si se aplica crema anti-eczema dupa fiecare baie. Se considera ca baia trebuie sa nu fie prea frecventa. La farmacii se vand mai multe creme anti-eczema care reduc mancarimea, fara prescriptie medicala, fiind utile si cele care contin un corticosteroid cu actiune moderata. Pentru aplicarea acestora e preferabila consultarea medicului. Cei mai multi copii se vindeca de eczeme pana la varsta de 4 ani.

Milia

Milia se manifesta prin mici umflaturi, granulatii de culoare alba, dure, la suprafata pielii. Pot exista la nastere sau se dezvolta la scurt timp dupa nastere. Nu sunt periculoase si dispar de la sine. Poate aparea datorita formarii cutelor de piele. Se estimeaza ca aproximativ 40-50% din nou-nascuti au milia.

Melanoza pustulara neonatala tranzitorie

Este o afectiune frecventa la nou-nascuti, mai ales la cei cu pielea de culoare inchisa. Se manifesta prin mici pete purulente care nu sunt nocive si dispar spontan in 5 zile de la nastere, lasand o pata intunecata pe piele. Aceste pete se gasesc mai ales pe frunte, gat, piept, coapse sau in zona lombara in spate.

Reactii alergice

Reactiile alergice produc eruptie brusca alcatuita din papule si placi eritematoase - urticarie - si in general nu pot fi confundate cu acneea neonatala, deoarece sunt foarte rare in primele 6 saptamani de viata si nu sunt localizate pe fata, gat si partea superioara a toracelui, asa cum este acneea neonatala.

Remedii simple pentru tratarea acneei neonatale la domiciliu

Pielea bebelusului are mai putine glande si e mai sensibila decat pielea adultului, putand fi mai usor iritata de produse dermatologice, care in general nu dauneaza adultului. Remediile utilizate de adulti pot fi daunatoare si de aceea trebuie sa evitam folosirea unor produse cumparate din farmacie fara reteta, daca medicul pediatru sau dermatolog nu le recomanda.

Acasa trebuie sa pastram pielea bebelusului curata, dar sa nu o umezim prea mult. Se poate folosi o lotiune de curatare pentru pielea sensibila. Este absolut necesar sa nu incercam sa pipaim, sa stoarcem, sa intepam cosurile sau zona iritata, pentru a evita o infectie. Pentru cei mai multi bebelusi e mult mai bine sa le atingem pielea cu cat mai putine corpuri straine sau produse cosmetice sau de igiena. Totusi, daca pielea copilului e prea uscata, putem folosi o crema special destinata ingrijirii bebelusului.

Nu exista date certe care sa dovedeasca acest lucru, dar se considera ca alaptarea la san este un remediu eficace, deoarece laptele matern contine anticorpi care pot fi utili copilului, inclusiv pentru vindecarea acneei neonatale. In cele mai multe cazuri acneea neonatala dispare de la sine, dar trebuie sa consultam medicul specialist in dermatologie infantila in cazul persistentei sau agravarii simptomelor.

Prevenirea acneei neonatale

Deoarece aceasta afectiune este cauzata de anumiti hormoni ai mamei in timpul graviditatii, nu exista metode de prevenire a aparitiei acneei neonatale. In schimb putem reduce riscul aparitiei acneei infantile, adica intre varsta de 3 si 6 luni, prin evitarea utilizarii produselor cosmetice uleioase, grase, si prin monitorizarea felului in care bebelusul raspunde la diverse produse cosmetice, evitandu-le pe cele daunatoare. Unii bebelusi, de exemplu, au reactii negative la produsele cu anumite parfumuri.

Daca apar alte simptome simultan cu acneea, trebuie consultat medicul, deoarece uneori modificarile pielii pot fi semnul unei tulburari hormonale, al unei infectii sau al altor afectiuni.

Bibliografie:
Eczema: How to help your child avoid the itch. (2015, November 24)
healthychildren.org/English/health-issues/conditions/skin/Pages/Eczema.aspx
Is that acne on my baby's face? (n.d.)
aad.org/public/diseases/acne-and-rosacea/newborn-acne
Kutlubay, Z., Tanakol, A., Engn, B., Onel, C., Smsek, E., Serdaroglu, S. ... Eren, B. (2017, January). Newborn skin: Common skin problems. Maedica, 12(1), 42–47
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5574071/
Roques, E. & Mendez, M. D. (2018, October 27). Erythema, toxicum
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470222/


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stim despre ruptura de ligament colateral medial Tot ce trebuie sa stim despre hernia dupa nasterea prin cezariana Rubeola: ce trebuie sa stim despre aceasta boala contagioasa Ce trebuie sa stim despre biopsia renala Ce trebuie sa stim despre pericoronarita Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Ce trebuie sa stim despre gastrita! Ce trebuie sa stim despre alergia la penicilina Acneea neonatala Tratament naturist pentru acnee Acneea juvenila